Přeskočit na hlavní obsah

COVID v Turecku na ústupu

Se zvětšujícím se zpožděním Turecko hlásí situaci ohledně COVID-19. Zpoždění je týden od týdne větší. Naposledy to byla sobota, nyní je to až následující pondělí. Aktuální data jsou již optimistická.

Že je zveřejnění na spadnutí bylo jasné včera (v pondělí 15. srpna) odpoledne, kdy Ministerstvo zdravotnictví opravilo datum, takže namísto 8denního týdne od 24.7. do 1.8. je již správně 24. až 31. července. Může být, že zmínka o srpnu měla na první pohled navodit dojem, že se popisuje i srpen. Aktuální data byla obvyklou cestou zveřejněna ve 23:00 večer, tedy opět pro vyřazení hlavního večerního televizního zpravodajství.



MIMOCHODEM: Současný turecký styl hlášení COVID-19 svou týdenní periodicitou připomíná někdejší hlášení EpiDat (povinné hlášení, evidence a analýza výskytu infekčních nemocí) fungujících od roku 1993, kdy obvodní lékaři hlásili epidemiologické případy epidemiologům z Okresních hygienických stanic, ti Krajským hygienickým stanicím, ty potom Státnímu zdravotnímu ústavu. Ten vytvořil celorepublikový pohled a ten zpět rozeslal na KHS a OHS. A zde se dostáváme k podobnosti s tureckým aktuálním stylem hlášení COVID-19. Cyklus byl totiž týdenní, což bylo vyžádáno na přenosu informací na disketách; zde už podobnost končí (pro mladší ročníky: disketa je způsobem použití řekněme něco jako předchůdce USB FLASH disku, určeno pro přenos malého objemu dat mezi počítači). Diskety byly postupně nahrazeny přenosem přes datové modemy přes BBS až po složku síťového disku s chráněným přístupem, umístěnou na internetu. Po celou dobu existence šlo o program pro počítače IBM PC a kompatibilní s operačním systémem MS DOS (či kompatibilní). Jeho předchůdcem bylo ISPO neboli Informační systém přenosných onemocnění pro Československo mezi lety 1982 až 1992, kdy přenos dat probíhal dálnopisem pomocí děrné pásky. Česká republika zavedla od 1. ledna 2018 nový informační systém ISIN (Informační systém infekční nemoci) coby online nástupce stařičkého Epi-Datu.



Mezitýdenní pokles je o 42,8 % (tedy téměř na polovinu). Turecko se počtem případů vrátilo o měsíc zpět, kdy hlášené případy přibývaly ještě před kulminací.



MIMOCHODEM: Již po "londýnském moru" měli měli úředníci na londýnských farách od počátku 17. století za povinnost vytvářet týdenní zprávy s počty pohřbů s důvody úmrtí a reportovat pro Parish Clerks' Company, kde data zpracovával John Graunt, údajně první demograf a údajně první epidemiolog.

Mezitím uplynul další týden, Turecko tedy může zveřejnit data následujícího týdne (tedy 33. týdne od 8. do 14. srpna 2022). Je otázka kdy tak učiní a jaká data zveřejní.

A tak je to ohledně epidemií se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,