Přeskočit na hlavní obsah

Turecko oficiálně hlásí 50x víc COVID pozitivních za 7 týdnů

Informace o aktuální pandemické situaci patří k těm, které nejsou už veřejností přijímány nejlépe. Přesto jsou tací, co jsou raději informováni, až aby tápali. Pusťme se tedy do toho.

Turecká čísla stále stoupají, kdekdo má ve svém okolí už řadu lidí, kteří se právě uzdravují, nemoc prodělávají či byli právě diagnostikováni (či mix všeho). To jen potvrzuje, že neustále stoupající čísla se zakládají na reálném základě.

Nabízí se také otázka kam až to může vystoupat. Čísla nemohou stoupat do nekonečna, jak vypadá porovnání s předchozí vlnou?



Porovnání s předchozími týdny roku 2022 včetně zimní vlny COVIDu v Turecku:



Graf denních hodnot od počátku roku 2022 do 24. července:



Týdenní průměry mohou na první pohled mylně vystrašit tím, že každý další skok je větší až výrazně větší než předchozí. Jedná se ale o přibližně dvojnásobky přechozího (vychází se z týdenního součtu nově COVID-19 pozitivních):

  • 7 323: výchozí stav (23. týden, tedy od 30.5. až 5.6. 2022)
  • 7 553: mezitýdenní nárůst na 1,03násobek předchozího týdne (tedy o 3,1 %)
  • 10 955: mezitýdenní nárůst na 1,45násobek předchozího týdne (tedy o 45,0 %)
  • 26 635: mezitýdenní nárůst na 2,43násobek předchozího týdne (tedy o 143,1 %)
  • 57 113: mezitýdenní nárůst na 2,14násobek předchozího týdne (tedy o 114,4 %)
  • 117 095: mezitýdenní nárůst na 2,05násobek předchozího týdne (tedy o 105,0 %)
  • 226 532: mezitýdenní nárůst na 1,93násobek předchozího týdne (tedy o 93,5 %)
  • 365 424: mezitýdenní nárůst na 1,61násobek předchozího týdne (tedy o 61,3 %)

Tentokrát je již vidět zpomalování nárůstu, protože poslední zobrazené informace mají nárůst jen o 61 % (tedy "jen" v porovnání s předchozími týdny). Lze odhadovat, že kulminace této vlny může být v průběhu srpna.

Jaký je nárůst oproti týdnu s nejnižšími hodnotami?

  • 24. vs. 23. týden: nárůst na 1,03násobek (tedy o 3 %) za 1 týden
  • 25. vs. 23. týden: nárůst na 1,50násobek (tedy o 50 %) za 2 týdny
  • 26. vs. 23. týden: nárůst na 3,64násobek (tedy o 264 %) za 3 týdny
  • 27. vs. 23. týden: nárůst na 7,80násobek (tedy o 680 %) za 4 týdny
  • 28. vs. 23. týden: nárůst na 15,99násobek (tedy o 1499 %) za 5 týdnů
  • 29. vs. 23. týden: nárůst na 30,93násobek (tedy o 2993 %) za 6 týdnů
  • 30. vs. 23. týden: nárůst na 49,90násobek (tedy o 4890 %) za 7 týdnů


Turci jsou skvělí obchodníci, takže i COVIDu mají "baťovskou" hodnotu 49,90 namísto 50.


Jak může COVID fungovat v létě, když ani chřipka nefunguje?

Ano, takzvané letní chřipky nejsou podle odborníků (viz uLékaře.czOrdinace.cz nebo MojeLékárna.cz) ve skutečnosti způsobeny většinou virem chřipky, ale jinými viry jako RNA enterovirus Coxsackie A [koksaki] a některé echoviry. Že virus chřipky má v letním období poněkud problémy neznamená, že se to týká všech virů. COVIDu se v létě také daří také kvůli velké migraci lidí (dovolené, prázdniny, výlety...) i dočasně snížené hygieně (dřív jsme si taky nemyli jablko, prostě jsme ho utrhli a jedli; přece v létě ten hadr na puse mít nebudu když se potím; hygiena půl zdraví, špína celý; zprava dobrý, zleva tanky...) a klimatizacím v kombinaci s horkem.

MIMOCHODEM: Před nějakým časem se šířily až neuvěřitelné teorie o COVID-19. Pro příznivce teorie, že je to šířeno pomocí 5G vysílačů musím upozornit, že Turecko na 5G ještě nepřešlo...


Co jiné země v Evropě a okolí?

Google mapy mají verzi, kde zobrazují COVID hodnoty. Je namístě panikařit a honem měnit cíl letní dovolené, nebo v klidu, protože se nic neděje, nebo v klidu, protože jinde je to ještě horší? Napoví mapy:

Sobota 30. července 2022 (před updatem týdenních tureckých hodnot)



Neděle 31. července 2022 (po updatu týdenních tureckých hodnot)



Na druhé mapě se Turecko již "vybarvilo".

POZNÁMKA: Hodnoceny jsou země jako celky a nikoli jejich regiony. Některé regiony mohou mít horší hodnoty než jiné.


Odkud v případě Turecka čerpat informace?

Turecké Ministerstvo zdravotnictví mělo rozbory na stránce https://sbsgm.saglik.gov.tr/TR,66424/covid-19-situation-report-turkey.html, která již nefunguje. Anglická mutace https://sbsgm.saglik.gov.tr/TR-71781/covid-19-situation-report-turkey.html stále existuje, jen rozbory skončily na podzim roku 2020. Týdenní report https://sbsgm.saglik.gov.tr/TR,66560/haftalik-rapor--weekly-report.html je na tom podobně. 

Základní stránka ministerstva pro COVID-19 https://covid19.saglik.gov.tr/ je stále aktivní a aktualizovaná. Pro data za celou dobu pandemie existuje neustále aktualizovaná stránka https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66935/genel-koronavirus-tablosu.html. Aktuální data o očkování včetně mapy podle provincií https://covid19asi.saglik.gov.tr/ je stále aktualizována.


Kdy že to bylo?

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo hodnoty o týdnu od 18. do 24. července informaci v noci z pátku na sobotu 30. července. Zatímco na začátku této vlny Turecko uvádělo týdenní součty hned následující den (tedy v pondělí), postupem času se to prodlužovalo, až se nyní došlo k noci z pátku na sobotu.

Právě noc z pátku na sobotu je v Turecku proslavený, protože právě v tu dobu se zveřejňují méně populární zákony či konají méně populární úkony (mimochodem převrat 15. července 2016 také začal v pátek večer). Co je zrovna na tom výhodné?

Je to způsob manipulace s tiskem a jejich prostřednictvím s veřejností. 

Je tu personální otázka. Nejenže je přítomna noční směna (tedy výrazně menší než denní), také největší špičky oboru si mohou dovolit pracovat na denní směny v pracovní dny, takže novinářské špičky jsou tak vyřazeny (tedy řada z nich).

Za další je to atraktivnost pro čtenáře. Už není tak jednoduché spočítat kolikátá vlna COVID-19 to vlastně je. Lidé chtějí číst o (skoro) čemkoli jiném než právě o pandemii, a to dokonce i ti, co by byli rádi (chtě nechtě) informováni.

Za další je to aktuálnost čísel. Pokud by byla tato čísla zveřejněna hned v pondělí, je to žhavá novinka a leckterý šéfredaktor by se ještě nechal přesvědčit. Ale týden stará data o situaci před týdnem až dvěma, to už je poněkud staré.

Za další je to čas zveřejnění. Do pátečních večerních i nočních televizních zpráv se to už nedostane. Také do sobotních tištěných novin se to nedostane, protože to zase není taková bomba, aby se musel narychlo měnit obsah.

Dnes je pondělí 1. srpna, tedy den, kdy by se měla zveřejnit statistika následujícího týdne. Podle charakteru nových dat se může pokusit zveřejnit nová data buď hned (pokud jsou optimistická), nebo opět se zpožděním (pokud se nebude mít čím chlubit). Uvidíme.

MIMOCHODEM: Týdenní hlášení namísto obvyklého denního je dobrý trik. Některé weby (třeba Žít Istanbul, Google Maps apod.) již začaly zveřejňovat týdenní průměr, jiné se tím ani neobtěžují. Právě tam Turecko informační válku vyhrálo. Veřejnost i méně zkušení odborníci se totiž mohou domnívat, že Turecko má tak málo případů, že zůstalo "pod čarou" (tedy že se na žebříčky Top-něco nedostalo).

Turecko patří ke státům, které když už zveřejní čísla, tak jsou to čísla konečná a nemění se. Česká republika patří mezi státy, kde čísla zveřejněná za den se mění až měsíc nazpět (a mohou se měnit v průběhu té doby mnohokrát).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,