Přeskočit na hlavní obsah

Turecko vyhlásilo hodnoty červencové inflace

Inflace, zdražování a jiné pojmy obcházejí nejen Evropou jako velké strašidlo letošního roku. Turecko vydalo počátkem srpna údaje o předchozím měsíci. Smršť nových čísel z různých zdrojů může působit jako zmatek, může vyvolat skepsi, nebo naopak mírnou naději. Začíná se inflace uklidňovat, nebo jen nabírá dech k dalšímu a většímu útoku?


Verzí, co hrdlo ráčí

Různé instituce vydávají vlastní data pro meziroční inflaci (tedy červenec 2021 versus červenec 2022):

  • 176,04 % podle ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu = Skupina pro výzkum inflace)
  • 128 % podle TÜRK-İŞ (Konfederace tureckých odborových svazů)
  • 79,60 % podle TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu = Turecký statistický úřad)

Výše uvedené údaje jsou pro celé Turecko. Další údaj platí jen pro Istanbul:

  • 99,1 % podle İTO (İstanbul Ticaret Odası = Istanbulská obchodní komora)


Podle dat tureckého státu (TÜİK) vypadá situace nepěkně, viz níže uvedený graf od ledna 2005 do konce července 2022:



Turecko se pohybovalo kolem 10 % až do prosince 2021, kdy stouplo na klouzačku a teď při divoké jízdě hledá čeho se chytit a jestli to něco inflaci ještě nezrychlí. Nyní to vypadá, že se zastavuje těsně pod 80 % (tedy podle TÜİK).

Turecko se zmítá ve víru nikoli jednoho, ale hned celé řady významných činitelů, které mají za příčinu současný stav, ať jde o nestabilní orientaci země na mocenské i obchodní partnery, rozkolísaná ekonomika svéráznými zásahy, ekonomické následky ruské agrese vůči Ukrajině především na poli energetiky, přílišné obchodní vazby na Rusko (viz silná závislost na dovozu ruské i ukrajinské pšenicem ruský turismus atd.).


Měsíční inflace

Jak vypadá podle Tureckého statistického úřadu inflace v průběhu jediného měsíce? Za červenec to mělo být 2,37 %. To je pro rok 2022 doposud nejnižší hodnota. Může to znamenat, že inflace přestává růst. Jak ale vypadá turecký červenec v porovnání s jinými měsíci?



Modrá křivka vyjadřuje letošní měsíční inflaci. Oranžová křivka znázorňuje součet změn za daný měsíc v letech 2005 až 2020. Z ní vyplývá, že nejvyšší skoky cen jsou na podzim v čele s říjnem, potom v lednu a nakonec koncem jara (březen až květen). Téměř se nezdražuje v červnu, jen minimálně v červenci a srpnu. Také prosinec a únor bývají klidnější.

Už fakt, že součet za 15 let byl poloviční oproti červnu jediného roku 2022 je poněkud děsivá. Na druhou stranu pokles nárůstu dává kapku naděje. Turecký trh má ale před sebou období, kdy se ceny zvyšují nejvíc, tedy zaří, říjen a listopad.

Uvidíme.

Účet Ekonomický svět na Twitteru čas od času porovnává kupní sílu Turecka a některé evropské země. Nyní to je Velká Británie. Co si mohou mladí dovolit za tři výplaty? Vydáno 3. srpna 2022:


zdroj: twitter.com/dunyadanfinans/


A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,