Přeskočit na hlavní obsah

Turecký rádce pivaře pro léto 2022

Současné Turecko zná pod jménem pivo typicky spodně kvašený světlý ležák plzeňského typu s chmelovou chutí. Jsou sice výjimky, ale ty jsou doménou mikropivovarů, případně dočasných pokusů velkých pivovarů. Jak vypadá masová nabídka napříč Tureckem?

Mezi turecké tradiční značky piva patří Efes, Bomonti či Marmara. Zatímco nápis Efes najdete nejen v nejbližší prodejně alkoholu, ale často i v podobě slunečníku na blízké pláži, Bomonti je vidět o trochu méně, Marmara ještě méně.



Na tureckém trhu se nachází řada licenčně vyráběných zahraničních značek, jako Bud, Tuborg, Carlsberg, případně Skol ve velkých plastových lahvích. Mezi méně známé patří Frederik nebo Troy. 

MIMOCHODEM: Hlavně Češi si všimli krátké epizody, kdy se v Turecku od roku 2014 vyrábělo světlé pivo značky Kozel (tedy Velkopopovický Kozel). Licenčně jej začala ve městě Adana vyrábět společnost Anadolu Efes. Turecko se stalo čtvrtou zemí, která Kozla začala licenčně vyrábět. V Istanbulu dokonce měla vzniknout pod dohledem Luďka Munzara roku 2015 restaurace Kozlovna ve čtvrti Kadıköy (kde jinde, že) na asijské straně, s českou i tureckou kuchyní. Projekt ale rychle skončil.

Nejčastější otázka co pít je mezi Efes Malt, Tuborg Gold a Carlsberg, piva přibližně ve stejné kategorii, někdy i dobře porovnatelné. To je ale stálá nabídka, platná od roku 2020, kdy Efes výrazně zlepšil kvalitu (50. výročí firmy motivovalo) a nové produkty se začaly značit přídomkem +1. Ale co letošek, čím se liší?


Bremen 1827

Novinkou letošní nabídky je značka Bremen 1827. Ačkoli zní německy (stejnojmenné město je kolébkou značek jako Beck's), ze stejnojmenného německého města nepochází. Je to výrobek turecké firmy Anadolu Efes, který se objevil na tureckém trhu letos (tedy roku 2022).

Zajímavostí je, že na oficiálním webu společnosti Anadolu Efes se na seznamu pro turecký trh nenachází, nýbrž v nabídce pro trh Ruska a Kazachstánu.

HODNOCENÍ: untappd.com (2,79 z 5)




Varım

Ne tak žhavou novinkou společnosti Anadolu Efes je pivo Varım s množstvím alkoholu 4,1 %. Byla k vidění na trhu již roku 2018, ale je častější spíš letos. Název je vysloveně turecký, takže nepředstírá zahraniční původ. Má následující hodnocení: Untappd 2,64 z 5.

Zajímavostí je, že vedle klasického světlého ležáku plzeňského typu se pod značkou Varım prodávají také ovocné varianty jako:

  • Varım Şeftali (broskvový radler s 3,5 % alkoholu, Untappd 2,51 z 5)
  • Varım Limon (citronový radler s 3,5 % alkoholu, Untappd 2,44 z 5)
  • Varım Greyfurt (grepový radler s 3,5 % alkoholu, Untappd 2,75 z 5)
  • Varım Elma (jablečný radler s 3,5 % alkoholu, Untappd 2,59 z 5)

Uvidíme jak dlouho se budou vyrábět.


Özel Seri

Efes se pustil v průběhu roku 2021 ještě do výroby speciální série (Özel Seri), plněné do zelených lahví, kterou zákazníci zaregistrovali spíš roku 2022. Jak moc speciální, to není zcela jasné. Má to být ještě lepší spodně kvašený světlý ležák plzeňského typu, než je Efes Pilsen, nebo Efes Malt. Bohužel kvůli nepříjemnosti s kvalitou (viz níže) nemusí dosáhnout kýženého cíle.

Vyrábí se pouze v lahvové verzi, v plechu se nevyrábí. Na soutěži Monde Selection získal Efes Özel Seri roku 2021 i 2022 zlatou medaili. Na Untappd má hodnocení 2,9 z 5.


Letní série

Také Turecko v létě vyrábí série piva, kde se používá buď mix pšenice a ječmenu, nebo pouze pšenice (klasický ležák je z ječmenu). Obvykle se používá světle modrá barva, případně zelená, oboje často kombinováno s bílou (ovšem barvy nejsou pevným pravidlem).



Příkladem je Efes Summer Blue, který se nabízí ve speciálních bílých lahvích každé léto a je mixem pšeničného a ječného sladu a obsahem alkoholu 4,8 %. Přes zimu prodává totéž a v lahvích stejného tvaru, jen mají tmavou barvu a jméno Efes Winter Blue.

Tuborg se loni pokusil o české pivo (Bohem Tuborg Bohemian Malti, Limited Edition) pouze z mixu ječného a pšeničného sladu. Letos v nabídce ale není (psali jsme Turecký Tuborg vyrábí speciální českou řadu piva). Letos už se tento model neobjevil.


Jiná než obvyklá piva

Pro Turky je typickým pivem spodně kvašený světlý ležák plzeňského typu. Ale jsou i výjimky. Nyní vynecháváme mikropivovary, které mají řadu zajímavých piv a vezměme v potaz celostátně nabízený sortiment.

MIMOCHODEM: Společnost Bomonti velmi krátkou dobu vyráběl vynikající stout pod názvem Bomonti Black a obsahem alkoholu 4,5 % který svou kvalitou soupeřil s irským Guinnessem. Bohužel souhra několika událostí:

  • pandemie COVID-19 (včetně občasných zákazů vycházení, zákazů alkoholu apod.)
  • zmenšení lahve z 0,5 na 0,33 litru
  • zvýšení ceny

To zlomilo vaz pivu byť vynikající kvality. Nevyrábí se ani pro volný trh, ani pro vlastní restauraci.

Seznam bude velmi krátký. Existuje několik nefiltrovaných variant (obvykle s dodatkem filtresiz) jako Bomonti Filtresiz. (Untappd 3,1 z 5 a BeerAdvocate 78 z 100)

Mezi dalšími jsou řezaná a tmavá piva. O tmavá piva se Turecko čas od času pokusí, ale dříve nebo později pokusu zanechá (viz Bomonti Black). Tuborg produkuje model Tuborg Amber (Untappd 2,97 z 5)


Obsah alkoholu

Turci nemají k pivu podobný vztah, jako mají konzumenti ve střední Evropě. Řadě z nich jde totiž o to se prostě opít, takže obsah alkoholu je podstatný. Proto jsou poměrně populární "vysokooktanové" série (obvykle s červenou barvou obalu), jako:

Tuborg Special s 7,5 % alkoholu (viz hodnocení na Untappd 2,78 z 5)

Efes Xtra s 7,5 % alkoholu (viz PivniRecenze, Untappd 2,75 z 5, BeerAdvocate 69 ze 100)

Efes Xtra Shot s 9,0 % alkoholu a polovičním objemu 0,25 l (Untappd 2,63 z 5, oPive.sk 5 z 10)

Tuborg Shot Special s 9,0 % alkoholu a polovičním objemu 0,25 l (Untappd 2,65 z 5)

Patří do kategorie Imperial Lager neboli speciální ležák.

Letošní léto se objevila první vlaštovka opačného gardu. Tuborg uvedl Wave s poněkud nižším obsahem alkoholu (jen 3,5 % na rozdíl od v Turecku obvyklých 4,5 až 5,0 %) a také s poněkud horší chutí. Prodejci ale na tuto logiku moc zvyklí nejsou, a tak případné kupující varují, že to má nižší obsah alkoholu. Turecko totiž nezná praxi dát si pivo k obědu (spláchnout mastnotu), nýbrž se pije večer s přáteli, na párty, u moře...

MIMOCHODEM: Společnost Türk Tuborg vyráběla také značku, která může v Česku vzbuzovat úsměv. Ten se rozšířil ve smích po setkání s mottem "Čak bi vole" (řekněme "tak si plácnem, vole") při záměně značky piva (Vole) s řekněme velmi přátelským pojmenováním kamaráda. Úsměv ale zamrzne ve chvíli kdy se zjistí, že součástí tohoto piva je také rýže (co některá v Turecku vyráběná piva ještě měla tak do roku 2015). Toto pivo má hodnocení Untappd 2,36 z 5.




Finta s továrnami Efes

Že kvalita piva (a nejen) úzce souvisí s kvalitou vody, to ví kdekdo. Turecko má několik výrobních center, kam se soustředí nejrůznější značky.

  • Adana: číslo 01, nejnižší kvalita
  • Ankara: číslo 06, střední kvalita
  • Izmir: číslo 35, nejvyšší kvalita

Dřív se ještě vyrábělo i na evropské straně, a to v provincii Kırklareli (39) ne městě Lüleburgaz, ale továrna byla roku 2021 prodána. Výroba v istanbulské čtvrti Merter probíhala od roku 1969 a skončila 20. května 2014.

Podél jedné ulice v Izmiru (čtvrť Bornova) najdeme řadu i navzájem konkurenčních značek piva, ale také továrny na nealkoholické nápoje.

PŘÍKLADY:

Na lahvi je kód TR01K004275. Počáteční TR znamená Turecko, následující 01 znamená provincii 01, kterou je Adana (konkrétní kód je z EFES Glutensiz).

Na spodu plechovky je kód TR06K001787. Počáteční TR znamená Turecko, následující 06 znamená provincii 06, kterou je Ankara (konkrétní kód je z Bremen 1827).

Na spodu plechovky je kód TR35K002343. Počáteční TR znamená Turecko, následující 35 znamená provincii 35, kterou je Izmir (konkrétní kód je z EFES Malt).

MIMOCHODEM: Zatímco u nealkoholického pití se stejně jako u jídla může říct "afiyet olsun" (ekvivalent českého "dobrou chuť), v případě alkoholických nápojů je to "šerefe" (a jen při napití a nikoli i při dokončení konzumace jako v případě jídla a "afiyet olsun").

Toto pravidlo se netýká firmy Tuborg Bira, která vyrábí značky Tuborg nebo Carlsberg, která má jedinou továrnu, a to právě v Bornově v Izmiru.


Pivo pro celiaky

Bezlepkové pivo typu ležák s názvem Efes Glutensiz je vyrobené z praženého pohankového sladu, ječného sladu a karamelizovaného sladu. Prodává se ve skleněné půllitrové lahvi se 4 % alkoholu. Pivo je registrováno společností British Celiac Society jako vhodné i pro celiaky (viz článek Turecko začalo vyrábět pivo bez lepku).

Pivo se vyrábí v jediné továrně, a to v Adaně (tedy horší kvalita vody).


Kauza Efes

Tato značka se v posledních letech výrazně zlepšila, takže směle mohla začít konkurovat místně vyráběným zahraničním značkám jako Tuborg Gold nebo Carlsberg (kategorie někdy označovaná jako europivo). Leden 2022 ale znamenal pro Efes Malt (a také další piva značky Efes) zásadní změnu v chuti, změnu dost negativní. To se promítlo nejen do všech továren (Adana, Ankara i Izmir), ale také do všech řad.

MIMOCHODEM: Efes svého času vyráběl také nealkoholickou verzi (uvedeno roku 2011, psali jsme). Komické na tom bylo, že právě nealkoholické pivo se nevyrábělo v Turecku, ale v Rusku. Po krátkém životu na tureckém trhu zmizelo, aby se trvale usídlilo na trzích (spíš) západní Evropy.

Poslední dobou na to značka reaguje slevovými vlnami, takže namísto 27 až 30 lir se v obchodech objevují kampaně s cenou 23 až 28 lir (cenová politika závisí jak na místě, tak na aktuální dani za alkohol, která se zvyšuje obvykle několikrát ročně).

A tak je to ohledně piva se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,