Přeskočit na hlavní obsah

Velvyslanectví a konzuláty ČR informují o volbách. Občas

Tuto neděli 14. srpna 2022 končí termín pro zapsání do zvláštního seznamu voličů pro blížící se volby. Jak se k volbám stavějí velvyslanectví a konzuláty České republiky prostřednictvím svých webových stránek? Informují vůbec? A pokud ano, má to centrální správu, nebo je to na libovůli toho kterého zastupitelského úřadu?

Začněme v Turecku. Velvyslanectví ČR v Ankaře vydalo pro volby následující články:

  • 14.6.2022 Volby do Senátu Parlamentu ČR – září 2022 s důležitou poznámkou v textu: Hlasování do Senátu probíhá pouze ve volebních obvodech na území Česka.
  • 2.8.2022 Volba prezidenta v roce 2023 s následující poznámkou: "Na území Turecké republiky v rámci konzulárního obvodu Velvyslanectví ČR v Ankaře možno volit pouze v budově Velvyslanectví ČR v Ankaře. Pro možnost volit v rámci konzulárního obvodu Generálního konzulátu ČR v Istanbulu konzultujte informace poskytované Generálním konzulátem ČR v Istanbulu."

Generální konzulát České republiky v Istanbulu zatím žádné oficiální vyjádření k prezidentským volbám nezveřejnil, zatím jen k senátním. Pravdou je, že do ledna ještě nějaký čas uplyne.


Zastupitelské úřady celého světa

Projděme si webové stránky všech velvyslanectví a konzulátů. Na první pohled je patrné, že se zde spoléhá pouze na daný zastupitelský úřad. To je rozumné při vkládání lokálních informací poplatných danému místu. Ale zpráva o volbách je z tohoto úhlu pohledu globální a má být vložena centrálně. Když to je v rukou daného zastupitelského úřadu, tak se to provede pokaždé jinak, případně neprovede vůbec.



Víc než jiní se věnuje volbám do Senátu například Generální konzulát České republiky v Sao Paulu, který tématu věnoval dokonce tři články:

  • 7.6.2022 Volby do Senátu Parlamentu ČR v září 2022
  • 9.8.2022 Volby 2022: konec lhůty pro zápis do zvláštního seznamu voličů
  • 9.8.2022 Volby do 1/3 Senátu Parlamentu ČR 2022 v České republice

Naopak jsou takové zastupitelské úřady, které o volbách do Senátu vůbec neinformují. To lze částečně omluvit tím, že se stejně musí volit na území ČR (ačkoli by informovat měly).



Na výše uvedeném grafu je vidět, že zastupitelské úřady zveřejňují informace laxně, spíš jeden po druhém než aby to byla nějaká lavina. To je vidět především na informaci o senátních volbách. Příchodem informace o prezidentských volbách si mnohé úřady uvědomily, že nezveřejnily ani informaci o senátních volbách, tak to honem dohnaly, což je vidět právě na tomto týdnu (tedy8. až 14. srpna).


Občane, hledej!

Zatímco zvykem je umístit informaci jako článek na hlavní stránku, Velvyslanectví ČR v kanadské Ottawě vložilo pouze odkazy do sekce "Vízové a konzulární informace" a tak ještě do podsekce Volby (styl "hledej Šmudlo"), takže nebýt sekce Poslední články, vůbec by to na hlavní stránce nebylo. Podobné je to v případě Velvyslanectví ČR v Paříži, která článek nedala na hlavní stránku, ale do sekce "informace na cesty a konzulární záležitosti". Velvyslanectví ve Washingtonu dokonce vložilo do sekce "Konzulární info (občanství,doklady...)", kde je nutné ještě zajít do sekce "Volby" (opět "Hledej Šmudlo"). Teta Kateřina by použila přísloví "vlk se nažral, ale koza zůstala celá" neboli informovali jsme, ale nikdo o tom neví). Mezi další patří Velvyslanectví v indickém Dillí, kazašském Nur-Sultanu, jihokorejském Soulu, vietnamské Hanoji a další. Velvyslanectví v Bělorusku či na Ukrajině zvolily do stejně skryté složky Volby informaci, ale pouze o volbách do Senátu. Velvyslanectví v indonéské Jakartě zvolilo jinou cestu, kdy sice nedalo článek na hlavní stranu, ale právě na hlavní straně v hlavním menu je položka VOLBY. To je dobrá finta, protože článek na hlavní straně je super, ale dříve nebo později z ní zmizí, na rozdíl od položky menu.

MIMOCHODEM: Zastupitelské úřady jako prodloužená ruka České republiky někdy velmi pomáhají také v distribuci informací od státu k občanům, někdy se jim to zrovna nedaří. 

Zatímco na prostém seznamu to není příliš patrné, po zadání do mapy začínají vystupovat zajímavé vztahy. Velvyslanectví v Evropě většinou informují jak o obou volbách. Naopak v Asii je častější mlčení o obou, případně skrývání informací o nich. Na obou kontinentech nejde o jednotné chování, takže jsou také konzuláty s odlišným přístupem. Znepokojující je jižní Amerika. Ta jako jeden muž informuje pouze o volbách do Senátu, o volbách na prezidentský post se zarytě mlčí, jako kdyby se na tomto postupu domluvily.

Když se řekne digitalizace státní správy, spadají do toho i takovéto detaily jako je jednoduchá, funkční a jednoznačná správa webových portálů státní správy včetně jednotného informování prostřednictvím webových portálů všech zastupitelských úřadů. Při současném neutěšeném stavu je to ale běh na velmi dlouhou trať.

A tak je to v české diplomacii se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: seznam zastoupení ČR v zahraničí (a návazné weby) na portálu Ministerstva zahraničních věcí ČR, převzaté z databáze "Zastupitelské úřady ČR" ve správě odboru administrativy a zpracování informací MZV

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,