Přeskočit na hlavní obsah

Jak turecké televize podporují nevidomé a neslyšící?

Televize je mnoho let nedílnou součástí domácností i našich životů. Jedná se o audiovizuální vjem, tedy zvuk a obraz zároveň. Co ale dělat, když se vnímáním zvuku či obrazu máme zdravotní problém? Turecká státní televize TRT podporuje dokonce obě skupiny, i některé další televizní kanály.

Televizní vysílání pozemní či satelitní má své limity, internet nikoli. Proto turecká televize TRT má speciální webové stránky se zjednodušenou grafikou pro snadné ovládání. Zde má aktuální filmy či seriály, které si divák může kdykoli pustit.

MIMOCHODEM: Protože jsou uloženy na Youtube, lze si je najít a přehrát také tam. Obvykle mají poznámku "Engelsiz".

Turecká státní televize TRT má na internetu odkazy EngelsizTRT.tv/ nebo TRTizle.com/engelsiz.



Neslyšící

Tento případ zná asi každý, nebo si jej dovede představit. Jsou v zásadě dvě možnosti s tím, že TRT podporuje obě najednou. Jsou to textové titulky, které jsou přítomny.

MIMOCHODEM: Mezinárodní den neslyšících se od roku 1958 slaví každou poslední neděli v září. Od roku 2009 se změnil ze dne na Mezinárodní týden neslyšících (International Week of the Deaf). Kromě toho se 23. září slaví Mezinárodní den znakových jazyků (tedy právě dnes).

Další možností je znakování. V pravém dolním rohu obrazovky je osoba, která ve znakové řeči sděluje to, co si postavy říkají. Ovšem někdy je to obráceně. Přesně před rokem FOX na celý týden v ranní show zaměnila moderátora (İsmail Küçükkaya; na snímku označen šipkou) a ženu, která znakovala (paní Aybüke). Důvodem je mezinárodní týden neslyšících.


zdroj: medyafaresi.com


Existuje speciální kanál jen pro neslyšící s názvem Išaret TV [znakovací TV]. Nejde ovšem o klasický televizní kanál, spíš o pokus shromáždit a roztřídit pořady z Youtubu. Má ale také vlastní pořady, i když je tak aktuální (poslední zprávy jsou z 23. února 2021, tedy rok a půl staré).


Nevidomí a slabozrací

Obvykle si představujeme, že na televizi se může dívat když už neslyšící. Ale nevidomý? Jak je to možné? Turecká televize použila hlas, který ve chvílích ticha (tedy když nikdo nemluví) sděluje vizuální obsah, tedy jak vypadá prostředí, co se děje apod. Převádí tedy film na zvláštní verzi rozhlasové hry.

MIMOCHODEM: Slaví se Mezinárodní den nevidomých (vždy právě 13.11.), Světový den zraku (druhý čtvrtek v říjnu) a Mezinárodní den bílé hole (právě 15.10.).


A co další televize?

TRT není v tomto přístupu jediná. Obě kategorie podporuje například Kanal D na stránce engelsiz.kanald.com.tr na graficky přiměřeně upravené stránce s nabídkou desítek seriálů. Začala jako první, již roku 2013, kdy prvním seriálem byl "Öyle Bir Geçer Zaman Ki" (Jak plyne čas), vysílaný mezi lety 2010 a 2013.



Právě grafika se moc nepovedla kanálu Fox (viz fox.com.tr/Engelsiz-Izle/izle), takže s tím mohou mít mnozí problém.

Televize Show Türk jako kdyby se tímto směrem v minulosti chystala, takže pro neslyšící i nevidomé upravila skvělý seriál Sevdaluk (2013) a Fatih Harbiye (2013), připravila jednoduchou grafiku webu, ale na samostatný centrální odkaz již nedošlo, na další seriály také ne. Evidentně šlo o reakci na Kanal D.

Stanice ATV má vlastní odkaz atv.com.tr/engelsiz-diziler, ale už na množné číslo slova "seriály" už nedošlo, protože tam je jediný seriál (Sen anlat Karadeniz, 2018). Právě tento seriál byl i před řadu ocenění a sledovanost v mnoha zemích světa zastaven, protože kvůli násilným scénám bylo RTÜK zasláno několik stížností. Třetí řada tedy nemá 21 či 32 epizod jako první dvě, ale jen jedenáct. Pro nevidomé a neslyšící ale upravili jen prvních 13 dílů první řady. Tedy přesněji řečeno je to spíš zdání, protože chybí jak zvuk pro nevidomé, tak znakující osoba pro neslyšící. A titulky je sice možné zapnout, ale neodpovídají tomu, co se na obrazovce děje.

Přes léto 2022 ale přibyly na seznam další dva seriály, a to 11 dílů seriálu Seven Ne Yapmaz (2017) a Gönülçelen (2010 až 2011). Tedy přesněji řečeno ATV jej na seznamu má, ale uvnitř něj žádné díly. ATV má asi neslyšící a nevidomé za blbce.

Soukromá stránka Engelsiztv.com.tr nefunguje.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,