Přeskočit na hlavní obsah

Začíná turecký školní rok 2022 / 2023

Turecko zahajuje dnešním dnem nový školní rok pro žáky a studenty základních a středních škol. Co se týká samotného Istanbulu, V Istanbulu, jedná se o 2 miliony 934 tisíc studentů a 163 tisíc učitelů v 6840 školách.

První skutečný školní den se vlastně netýká prvňáčků, kteří do školy chodí již týden. Je to ale aklimatizační týden, kdy se sžívají se školním prostředím, režimem a novým kolektivem.


třída na turecké základní škole (ilustrační foto)


Základní verze kalendáře s počátkem, koncem a prázdninami danými jen pro studenty, tedy dvoutýdenní pololetní prázdniny (tedy nikoli státní a náboženské svátky):


zdroj: trthaber.com


MIMOCHODEM: Zatímco v Česku začíná školní rok 1. září (pokud nepřipadne na víkend), v Turecku je to vždy pondělí (obvykle v polovině září), aby začal celým týdnem:

  • 2022: pondělí 12. září
  • 2021: pondělí 6. září
  • 2020: pondělí 31. srpna (kvůli pandemii COVID-19 a distanční výuce)
  • 2019: pondělí 9. září
  • 2018: pondělí 17. září
  • 2017: pondělí 18. září
  • 2016: pondělí 19. září
  • 2015: pondělí 14. září
  • 2014: pondělí 15. září
  • 2013: pondělí 9. září
  • 2012: pondělí 19. září


Malíř a karikaturista Gürbüz Doğan Ekşioğlu dětem pro dnešek namaloval školní zvonek sypající písmenka:




Počasí

Tento školní rok začíná překvapením v podobě počasí. V Istanbulu a okolí se výrazně ochladilo a tak od deváté hodiny začíná pršet (základní školy často začínají v devět), takže návrat rodičů k běžným povinnostem je poněkud mokrý.


meteorologický radar pro Istanbul a široké okolí (zdroj: MGM)



Doprava

Některá města dávají dávají na první školní den úlevu z dopravy. Například Istanbul bude mít dopravu spadající pod město (tedy İETT) zdarma od 6. do 14. hodiny (jako tradičně). Proti případnému přeplnění budou připravena náhradní vozidla a linky, které jsou přeplněné, budou posíleny.

To je jen částečná kompenzace k tomu, že řada škol nabízí školní autobus až odpoledne, takže ráno musí rodiče své děti dopravit do školy svépomocí (auto, taxi), protože ne všude je vhodná veřejná doprava a ne každá škola je v docházkové vzdálenosti. Sehnat taxi je tudíž nadlidský výkon. Je jich totiž nedostatek a situace se stále zhoršuje, protože členové vládních stran dlouhé roky blokují hlasování o zvětšení počtu poznávacích značek pro taxi (tedy taxi licence).


dopravní situace Istanbulu 12. září 2022 v 9:50 místního času (zdroj: ibb.gov.tr)


První den školy je tedy v Istanbulu typicky dnem s největší dopravní zácpou. To je dnes umocněno tím, že prší, což problém ještě zvyšuje.

MIMOCHODEM: Turecký školní rok začíná vůči českému trochu později, což vyvolává pochybnosti o tom zda se za zkrácený školní rok vůbec mohou turečtí žáci a studenti něco naučit. On sice začíná později a končí dříve, ale nemá spoustu volna, jako jsou Vánoční prázdniny (2 týdny), lyžařský výcvik (1 týden), porovnatelné jsou podzimní / zimní / jarní prázdniny a případně Velikonoce / Ramadán.

Některé státní či náboženské svátky jsou v Turecku se překlenou delším volnem, což se v Česku děje často formou ředitelského volna.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: MŠMT, meb.gov.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,