Přeskočit na hlavní obsah

Turecko má vlnu falešného členství v politických stranách

Díky vysoké úrovni digitalizace státní správy lze na portálu e-Devlet zjistit, zda je přihlášená osoba členem nějaké politické strany. Při náhodné kontrole zjistilo velké množství lidí, že je někdo bez jejich vůle přihlásil jako členy některých politických stran.

Případ se týká jak občanů Turecké republiky, tak cizinců, kteří mají povolení k pobytu včetně příslušného průkazu cizince (Yabancı Kimlik) a tudíž i přidělené identifikační číslo.


Skandál se tiše rozrůstá

Některé známé osobnosti zjistily stav věcí a podělily se na sociálních sítích. Stav není žhavou novinkou, případy se vynořují a zapadají již pár let. Na falešná členství upozornili v lednu 2021 například novinářka Fergün Atalay nebo opoziční politik Levent Özeren. Po jejich nálezu a zveřejnění stovky lidí zjistily, že jsou členy strany typicky AKP (ale poslední dobou také také BBP), aniž by se o to osobně jakkoli zapříčinily. Tento týden na problém upozornil například herec, scénárista a spisovatel Can Yılmaz (bratr Cema Yılmaze).



Lidé se navzájem upozorňují a kontrolují stav. Jestliže naleznou nesprávnou informaci, tamtéž je možné členství hned zrušit.

Zatím není jasné kdo či co chybné členství zapříčinilo. Může jít o zneužití dat v obchodním styku, tedy že citlivé informace (jméno, telefonní číslo, číslo občanského průkazu) z databáze zákazníků nějaké obchodní společnosti či z lékařských záznamů bylo zneužito. Zdá se, že jde nejde o jediný únik, ale celou řadu. Jestli je motivací zvyšování počtu členů daných politických stran (zevnitř), nebo naopak snaha poškodit právě tyto politické strany, to není známo.


Jak to prověřit?

Každý s účtem si může zjistit, jestli má záznam čistý (bez členství), nebo jestli není členem nějaké turecké politické strany. Buď lze po přihlášení najít "Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama" (Dotaz na členství v politické straně) směřovaný na Předsednictví kasačního soudu, nebo přímo otevřít stránku https://www.turkiye.gov.tr/yargitay-siyasi-parti-uyeligi-sorgula a přihlásit se poté.

Jestliže není daná osoba členem žádné turecké politické strany, objeví se:

Herhangi bir siyasi parti üyelik kaydınız bulunamadı. (Nebyl nalezen žádný záznam o členství v politické straně)

V opačném případě se objeví jméno příslušné politické strany.

MIMOCHODEM: Na portál turkiye.gov.tr se lze přihlásit více způsoby:

  • Heslo e-Government (e-devlet)
  • Mobilní podpis
  • Elektronický podpis
  • Občanský průkaz Turecké republiky
  • Internetové bankovnictví


přihlášení do turecké e-Government systému


Na falešná členství narážejí občané delší dobu. Velký případ byl před deseti lety (tedy roku 2012) v provincii Yozgat, kdy předseda tamní strany CHP pan Onur Kaytan zjistil, že nejenže mu někdo zrušil členství v CHP, ale že byl navíc registrován jako člen AKP.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,