Přeskočit na hlavní obsah

Bomba v centru Istanbulu, mrtví i zranění

[aktualizace 14.11. v 13:39 tureckého času] Na toto téma se článek píše opravdu těžko. Dnes v 16:20 na Třídě nezávislosti (İstiklal Caddesi) v oblasti zvané Taksim po nedalekém náměstí byla odpálena bomba. Počty lidí stoupají, nyní je to 6 mrtvých a 81 zraněných (předtím bylo hlášeno 53 zraněných, prvotní informace o 4 obětech a 38 zraněných).

Jedná se o turistickou velmi vytíženou oblast v městském obvodu Beyoğlu prakticky přesně na pomezí čtvrtí Hüseyinağa, Şehit Muhtar, Katip Mustafa Çelebi a Kuloğlu na evropské straně Istanbul,. Konkrétně šlo o místo před dvojicí obchodů Colin's a Mango v horní části Istiklal naproti ulici İmama Adnana.


místo činu (zdroj: ahaber.com.tr; oříznuto)


Na stejné ulici se naposledy odehrál teroristický úrok 19. března 2016 (tehdy v 10:55 dopoledne) v rámci série teroristických útoků napříč Tureckem.


mapa Istiklal Cd. (silná šedá čára) s vyznačeným místem Colin's


Podle představitelů Turecka za tím stojí teroristická skupina Islámský stát a zakázané kurdské skupiny. To je ale natolik široké pásmo, že je otázkou, zda to není (alespoň prozatím) spíš střelba naslepo. Je nutno připomenout, že právě ony kurdské skupiny tvrdě bojovaly právě s Islámským státem, takže je jen obtížně představitelné, že by rukou společnou a nerozdílnou spáchaly tento teroristický čin.

Na sociálních médiích se hovoří o tom, že to měla spáchat žena, která na místě nechala tašku s výbušninou a utekla. Oficiálně tato informace nebyla nijak komentována. To by mělo vyvrátit prvotní domněnky, že šlo o sebevražedný útok.

POZNÁMKA: V případě nutnosti má Generální konzulát České republiky v Istanbulu nouzovou linku +90 533 257 38 80, odkaz na zdroj informace je zde.


downdetector.web.tr a hlášené problémy


Turecko zareagovalo například omezením až odpojením sociálních médií jako Twitter, Instagram, Facebook, Youtube a další. Proto nemusejí kontakty v Turecku reagovat, ačkoli jsou v pořádku. Nasdílejte prosím tento článek na další média, protože z Turecka to nejde.

Na výbuch byl uvalen zákaz vysílání, upozorňují na něj všechny mediální organizace.

Další reakcí bylo odložení fotbalového zápasu mezi týmy Beşiktaş a Antalyaspor.

Turecko se nyní ptá: Proč Turecko? Proč teď?


Aktualizace 14.11.

Hlavy států celého světa či ministři zahraničí kondolují Turecku a tureckému lidu. Francouzský prezident Macron neopomněl připomenout, že se atentát stal na den přesně 7 let poté, co začala v Paříži vlna teroristických útoků.

Ministr spravedlnosti Turecké republiky Bekir Bozdağ: Existují dvě možnosti. Buď je v tašce, nebo v ní je zařízení, které exploduje samo, nebo ho někdo odpálí na dálku. Všechny tyto údaje se v současné době analyzují. Na jedné z laviček sedí žena více než 40 minut, pak vstane. K výbuchu došlo 1 až 2 minuty poté, co vstala.

Ministr vnitra Turecké republiky Süleyman Soylu prohlásil: Osoba, která před chvílí incident způsobila a která bombu zanechala, byla zadržena týmy našeho istanbulského policejního ředitelství. Před ním bylo zadrženo dalších 21 osob. Jsem vděčný zejména svým přátelům, kteří se o to snažili. Protože také vypověděli, kam by šli, kdyby je nechytili. To je nejjasnější vyjádření toho, s jakou operací se setkáváme. Možná bychom měli říci toto. Tvář hrůzy je hořká. V tomto boji však budeme pokračovat až do konce, bez ohledu na cenu, a zejména neupřímnost našich takzvaných spojenců, kteří všechny teroristy, kteří se nám zdají být přátelští, ukrývají ve svých zemích nebo teroristům poskytují život v oblastech, kterým vládnou v oblastech, které okupují, nebo jim oficiálně posílají peníze ze svých senátů, je zřejmá. Teroristické organizace PKK/PYD v rámci získaných poznatků. Znovu říkám, že jim brzy ukážeme odpověď, že ti, kteří nám způsobili tuto bolest na ulici Istiklal v Beyoglu, budou moci trpět mnohokrát více a mnohokrát bolestivěji. Ať duše našich mučedníků odpočívají v pokoji. Ať je jejich místo v nebi. Upřímnou soustrast jejich rodinám, příbuzným, přátelům a našemu národu.


agentura DHA zveřejnila video ze zatýkání údajné pachatelky činu

Ministr zdravotnictví Turecké republiky Fahrettin Koca oznámil39 z 81 osob, které byly zraněny při výbuchu na třídě Istiklal, bylo po ošetření propuštěno. Ze 42 hospitalizovaných pacientů je 5 stále na jednotce intenzivní péče a 2 z nich jsou ve vážném stavu. Snažíme se, aby se zranění co nejdříve uzdravili.

Guvernér provincie Istanbul zveřejnil jména obětí. Jsou to Arzu Özsoy a její dcera Yağmur Uçar, Yusuf Meydan a jeho tříletá dcera Ecrin Meydan, Adem Topkara a jeho manželka Mukaddes Elif Topkara. Na seznamu obětí jsou pouze turecká jména. To nesnižuje bolest, ale eliminuje možnost, že mezi oběťmi jsou čeští či slovenští občané.

Třída nezávislosti (Istiklal Cd.) je opět ode dnešního rána otevřena pro pěší provoz.

Dnes (v pondělí) ráno magistrát městského obvodu Beyoğlu odstranil z třídy Istiklal všechny lavičky (ty byly osazeny jen před krátkou dobou; na snímcích z roku 2019 ještě nebyly). Je otázkou zda se opět přejde do "protibombového" režimu Istanbulu (bez laviček, bez odpadkových košů či otevřené koše ve formě vaniček). Obchodní domy nebo stanice metra jsou chráněny bezpečnostními rámy pro návštěvníky či cestující.

[10:45] Původně bylo zadrženo 21 osob. Osm ze zadržených při operacích se ráno podrobilo zdravotní prohlídce ve státní nemocnici Bayrampaša.


podezřelá z útoku (zdroj: Anadolu Ajansi)


[12:40] Generální ředitelství policie zveřejnilo fotografii podezřelé, která měla provést teroristický útok v Beyoğlu.


oficiální vyjádření Ředitelství policie Istanbul


Sociální sítě opět začaly pracovat. Facebook umožňuje oznámit všem potenciálně dotčeným, že jsou v pořádku:



Facebook má Krizové centrum pro nejrůznější krizové situace.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,