Přeskočit na hlavní obsah

Co se stalo s istanbulskou službou iTaksi?

Radnice Istanbulu provozuje službu iTaksi, která chrání jak zákazníky, tak samotné řidiče. Primárně se využívá mobilní aplikace chytré telefony. Ale co když nefunguje? Je možné využít webové stránky? Při hledání se připravte na klikatou a divokou cestu.


Hledáme odkaz: Wikipedia

Začněme na globální znalostní databázi. Turecká mutace Wiki obsahuje samostatnou stránku o istanbulské iTaksi. Dokonce je zde odkaz na www.itaksi.com. Výborně.




Hledáme odkaz: Twitter

Ano, iTaksi se na Twitteru nachází a také zobrazuje odkaz.



Také zde se uvádí itaksi.com. Poslední zpráva je sice rok stará a předtím jich je také pomálu, ale přesto se vše týká právě služby iTaksi.


Ověřujeme odkaz itaksi.com

Když radnice Istanbulu službu iTaksi spouštěla, zákazníkům nabízela objednání vozu přes odkaz http://randevu.itaksi.com/. Pojďme tedy. Otevíráme...

Gateway Timeout

Server error - server 31.210.65.134 is unreachable at this moment.

Please retry the request or contact your administrator.


Možná je špatně http protokol a měl by být šifrovaný https. Otevíráme https://randevu.itaksi.com/...

Hmmm… can't reach this page

randevu.itaksi.com took too long to respond

Tak třeba je špatně to "randevu", pojďme na itaksi.com. Otevíráme... a nevěříme vlastním očím.



Co na doménu itaksi.com říká služba WHOIS? Aktuálním vlastníkem domény je americká webhosting služba GoDaddy.com. Tudy opravdu cesta nevede.


Hledáme správný odkaz: itaksi.com.tr

Přímo servisní středisko pro iTaksi má na štítu doménu itaksi.com.tr, nemáme důvod nevěřit.



Otevíráme...



...ale po chvilce čekání jsme přesměrováni na ispark.istanbul, což je parkovací služba istanbulské radnice. No sláva.

...ale po chvilce pátrání zjišťujeme, že nám to umožní najít parkovací místo pro auto (ale taxi nechceme zaparkovat, ale spíš naopak s ním jen, či jím být vezeni, přesněji řečeno), dokonce můžeme použít bicykl v některém z mnoha stojanů po celém městě.



POZNÁMKA: Žlutý odkaz na ALO 153 je odkaz na HelpDesk, ať prostřednictvím tohoto telefonního čísla, nebo aplikace pro chytrý telefon. Rozhodně neslouží pro objednání taxi, ale pro radu či stížnost.

Dobře, pojďme na to jinak. Namísto hledání v menu nechme server najít slovo "itaksi". Odpověď?

Bulunamadı (Nenalezeno)

Vypadá to, že si z nás istanbulská radnice dělá dobrý den. Doména itaksi.com.tr sice pod ni spadá, protože je přidělena pod městskou společnost Ispark, ale to je vše.

Může na tom být ještě něco špatně? Ale ovšem, může. Služba iTaksi totiž nespadá pod İspark, ale pod İSBAK (İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. = Istanbul IT and Smart City Technologies Inc.). A jak to vypadá na stránce isbak.istanbul? Stejně. Po iTaksi není ani vidu, ani slechu.


Hledáme správný odkaz: strejdo Google, pomoc!

Službě iTaksi dal asi někdo takovou ránu, že odletěla tak daleko, že ji ani Google nenašel. Nabízel řadu jiných včetně konkurenční BiTaksi, různé lokální taxi stanoviště, a podobně. Na první pohled slibně vypadající istanbultaksi.com.tr je nyní spíš prolink jinam. Takže ani tu pšenka nekvete.

...no a co mobilní aplikace na Google Play? Ano, tam byla. Byla. Už není. Sesterská aplikace iTaksi Connect pro taxikáře k dispozici je (ale s "úžasným" hodnocením 1,9 z 5). A co hledání přes výrobce (tedy dotaz pub:Ispark AS)?

Našlo to pouze dva produkty. Prvním byla iTaksi Connect, druhým Ispark Mobil (aplikace pro parkování). Nechceme ale taxi ani řídit, ani je parkovat, ale být převezeni.

Jak je vidět, tak nás radnice Istanbulu opravdu převezla.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,