Přeskočit na hlavní obsah

Jak velký je Istanbul? Víc, než si dovedete představit

Že Istanbul bude asi přece jen větší, to si asi představí každý. Kdo zažil silniční zácpy při cestování po Istanbulu, dokáže onu velikost pocítit. Ale co to znamená větší? Město, které pojme 16 milionů lidí (prý až 25), to už musí být přece jen velké. Dá se porovnat se vzdáleností Praha - Brno?

Když si někdo posteskne na nekonečné zácpy (dopravní) a vzdálenosti, tak to někdy posluchač zamázne s tím, že „v Praze jsou taky zácpy, no a co?“. Porovnejme velikost Istanbulu a jeho vzdálenosti s českou realitou.


Odkud kam je Istanbul?

Největší turecké město je na tom stejně jako největší české město. Jeho hranice jsou zároveň hranicí kraje (v Turecku se používá provincie).


hranice provincie Istanbul (Mapy.cz)


Pozemní plocha Istanbulu je 5343 km², zatímco Praha má 496 km², tedy ani ne desetinu. Území celé tzv. velké Prahy by se vešlo na malou část evropské strany Istanbulu. Provincie Istanbul má porovnatelnou velikost, jako mají v Česku Olomoucký, Ústecký či Moravskoslezský kraj. Porovnání se Slovenskem není tak jednoduché, protože přibližně stejnou velikost nemá žádný kraj (je někde mezi Trnavským a Nitrianským krajem).


porovnání Prahy a Istanbulu (zdroj: size-explorer.com)


Pozn.: Použitý web zobrazuje Prahu velmi přesně, v Istanbulu ale označuje jen místo s nejvyšší mírou osídlení (neboli ignoruje skutečné rozměry města).


Kolik to je po silnici?

Porovnejme tedy něco, co si dovede český člověk představit, tedy z centra Prahy do centra Brna. Vezměme si tedy cestu od Národního muzea (horní část Václavského náměstí) v Praze (50°04'46.0"N 14°25'48.9"E, neboli 50.079438, 14.430259) na Zelný trh na Orlí v Brně (49°11'32.4"N 16°36'32.1"E, neboli 49.192324, 16.608912). Server Mapy.cz to vypočítal tak, že je to 206,5 kilometru a v danou chvíli to odhadoval na 2 hodiny a 3 minuty.


z Brna do Prahy (Mapy.cz)


MIMOCHODEM: Z Prahy do německých Drážďan je to po silnici pouhých 145 km, do polského města Jelenia Góra jen 165 km, do rakouského městečka Schrems jen 177 km (být dálnice, je to ještě kratší, možná do 200 km i do Lince, kam je to vzdušnou čarou necelých 200 km). Ano, tak velký (či spíš dlouhý) je Istanbul.

Kraj Istanbul začněme od obce Fevzipaša, dálnice D100, z hranice provincií Istanbul a Tekirdağ [tekirdá] (41°05'50.2"N 27°58'41.7"E, neboli 41.097278, 27.978250). Na druhé straně půjde o dálnici C020 ve vesnici Çelebi, hranici provincií Istanbul a Kocaeli [kodžaeli] (41°05'28.3"N 29°54'02.8"E, neboli 41.091185, 29.900772). Server Mapy.cz to vypočítal tak, že přes 2. most (tedy přes Istanbul) je to 206,5 kilometru (tedy identicky) a v danou chvíli to odhadoval na 2 hodiny a 14 minut.


napříč Istanbulem (Mapy.cz)


Alternativní cesta přes třetí most (okolo Istanbulu severní cestou) je několik kilometrů kratší a trvá jen o minutu déle, než z Václavského náměstí na Orlí v Brně.

Takže pokud se mají sejít dva přátelé z opačných konců Istanbulu, může to být jako kdyby se měl pražák a brňák sejít v Humpolci (třeba na Vystrkově) či v Havlíčkově Brodě, případně do nedalekého Pelhřimova (buď si prohlédnout krematorium, aby věděli do čeho jdou, nebo do Kojčic u Pelhřimova za rodiči studenta skladníka Plhy, který se učil laudo laudare ve šroubárně). Zdeněk Svěrák je autorem či spoluautorem obou citovaných filmů a Pelhřimov se mu evidentně líbí (Vesničko má středisková či Marečku, podejte mi pero!).

Ten Celebi, to je ten zelený z Pokémonů?
Ne, to není Celebi, ale Çelebi [čelebi].
Celebiho namaloval Ken Sugimori.
To je ten Ken od Barbie?
No, to asi těžko.
Čelebi... Nemohl jsem to vidět na letišti? Ale už nevím kde.
To jsi mohl! Turecká společnost Çelebi Aviation Holding poskytuje letištní služby.
Počkej, když je ten Istanbul tak velký, jak musí být velké metro?
No, velké. A teď si vezmi, že Marmaray je přes celý Istanbul, má délku 76,6 km. K jednomu letišti už metro je, ke druhému na opačné straně města se dodělává. A to se ještě chystá rychlodráha napříč městem, ale to bude ještě řadu let trvat.
A stihne Praha vlak nebo metro na to svoje letiště dřív, než bude mít Istanbul svou rychlodráhu Hizray?
To je ve hvězdách.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,