Přeskočit na hlavní obsah

Zemětřesení 6,0 poblíž Istanbulu, desítky zraněných a 1 mrtvý

Dnes v brzkých ranních hodinách v 4:08 zažil severozápad Turecka středně silné zemětřesení, které bylo cítit od Istanbulu po Ankaru, lehce dokonce i v Bulharsku či Rumunsku. Epicentrum bylo v provincii Düzce východně od Istanbulu.


Jaké jsou škody?

Materiální škody jdou v první řadě stranou. V souvislosti se zemětřesením bylo zraněno 50 lidí, a to 37 přímo v provincii Düzce, 6 v provincii Zonguldak, 4 v provincii Bursa, po jednom zraněném hlásí také provincie Sakarya, Bolu a Istanbul. Počty se neustále mění, stoupají, takže až v průběhu následujících dní bude situace jasnější.


zřícená část budovy justičního paláce v Düzce (zdroj: haber.sol.org.tr)


Na místo bylo zasláno 10 tisíc přikrývek, 480 rodinných stanů a 20 stanů pro všeobecné použití, jeden mobilní koordinační vůz a jeden vůz se sociální pomocí. Také bylo rozmístěno dest dočasných základen pro mobilní telefony (BTS) pro lepší pokrytí signálu včetně vyššího náporu (spousta lidí se chce dovolat do postižených míst a zeptat se "svých", jestli jsou v pořádku, totéž obráceně).

Protože nedaleko probíhá také trať vysokorychlostní železnice YHT, byla okamžitě zkontrolována také ta. Žádné problémy nebyly shledány, YHT vlaky tedy od rána zahájily na trati provoz.


zdroj: dw.com/tr/


zdroj: birgun.net



Kdeže přesně, jak silné?

Epicentrum leží na GPS souřadnicích 40.8175N, 30.9868E, což je Gölyaka v provincii Düzce.

MIMOCHODEM: Znalce Turecka asi zaujme město Kütahyatr. Ano, stejda Gůgl spojil jméno města a doménu TR (pro Turecko). Správně je to Kütahya.



Při pohledu na epicentrum a největší města se nelze zbavit dojmu, že epicentrum není jen místem zemětřesení, ale také bod, kolem kterého jsou největší města do půlkruhu umístěna. Po směru hodinových ručiček to je Ankara, Eskišehir, Bursa a Istanbul. Všechna tato města také otřesy zaznamenala, dokonce jsou i zranění (ano, tak daleko od epicentra).

Evropsko-středomořské seismologické centrum nejdříve uváděla 6,0 a hloubku pouhé 2 kilometry, později byly údaje upřesněny na 5,9 a hloubku 6 kilometrů. Turecko uvádí 5,9 nebo 6,0 (viz výzkumné centrum zemětřesení na Bosporské univerzitě, kde také uvádějí hloubku 10,6 km), Google podle dat z USA uvádí magnitudu 6,1.



To vážně, i v Británii?

Zde překvapuje také na první pohled nelogičnost, že zemětřesení cítili také ve Velké Británii. Je nutné si ale uvědomit, že Velká Británie má svá území stále napříč kontinenty. Dodnes má pod svou nadvládou část Kypru (pro vojenské základny). A nejde o nějaký pronájem, ale o pozůstatek koloniálního impéria. Oficiální název zní Suverénní vojenské základny Akrotiri a Dekelia a řadí se mezi zámořská území Spojeného království. Mají rozlohu 254 km², kde je vedle 7000 Kypřanů také 7500 britských vojáků a jejich rodin.



Düzce? Už zase?

Nejsou to ani dva týdny, kdy se přesně na výročí velkého zemětřesení konalo celostátní cvičení pro případ zemětřesení (psali jsme). Nejdříve bylo 17. srpna 1999 ničivé zemětřesení u Istanbulu s desítkami tisíc obětí. Téměř na den o čtvrt roku později se 12. listopadu 1999 o 73 km východně od prvního epicentra opět země zatřásla, opět velmi silně (magnituda 7,2). Toto mělo "jen" 782 obětí a 2678 zraněných a zůstalo poněkud ve stínu svého předchůdce. Také počátek cvičení v 18:57 nebyl zvolen náhodně, ale přesně v tuto chvíli zemětřesení nastalo.


Jak se lze (ne)zranit při zemětřesení?

Když se řekne zemětřesení versus lidské zdraví, tak má neznalý a nezkušený člověk pocit, že to znamená zával, že na osobu spadne dům. Ale zdraví může být poškozeno mnoha způsoby.

Nesmíme zapomínat, že zemětřesení přijde kdy ono chce a ne ve vteřinu, kdy my jsme připraveni, aby se řeklo fčíl. Otřesy znamenají, že věci mohou padat dolů, například ze skříní a poliček (lahve na památku, knihy, mosazná busta Beethovena, kufr, špatně upevněný lustr apod.). Doma může být zdraví poškozeno například kombinací elektrického proudu a vody šplouchající z akvária, z ostrého nože (pokud zrovna krájíte), z vařící vody (pokud jste v kuchyni), tisíci střepů z rozbitých skleniček, zrcadel a oken (proto se doporučuje mít vždy na nohách či u sebe pantofle),  na ulici poblíž domu to může být květináč z parapetu okna, špatně upevněná klimatizace atd. Právě proto místní při otřesech vybíhají před domy na vozovky, kde nehrozí pád domu či předmětů z nich.

To není zdaleka vše, je to spíš lehký nástin pro představu co vše se může stát. Už cesta ven z domu může být dalším místem činu, kdy nezkušení utíkají po schodech, zatímco se dům pohybuje. Výsledkem jsou častá vykloubení paže v ramenním kloubu jak letící tělo je sraženo stěnou pohybujícího se domu (takže ano, zemětřesení, ano, panika, ale po schodech pomaleji a pořád se držet zábradlí i stěn).

Psychika hraje v případě zemětřesení mimořádnou roli. V panické hrůze jsou lidé schopni udělat téměř cokoli, třeba se pro záchranu vlastního života i zabít (ačkoli to může znít tragikomicky, ale nic komického na tom není). V panice například vyskočí z okna či balkonu aniž si uvědomí, že dole je žádná požárnická záchranná plachta nečeká.

Nemusí se ani jednat o neuvážené činy. Už jen samotný strach může způsobit hlavně u starších osob srdeční či mozkové příhody, které mohou skončit smrtí (to bohužel nastalo i nyní 63leté paní z provincie Düzce, která zemřela na následky infarktu).


Otřesy pokračují

Samotným hlavním otřesem to nekončí, ale spíš začíná. Země se chvěje ještě hodiny a hodiny poté, i dny. Od hlavního otřesu v 4:08 tureckého času bylo do 9:30 zaznamenáno 106 otřesů o síle od 0,9 do 4,3. Dotřesy mohou způsobovat škody tam, kde hlavní otřes způsobil škody a poté i menší otřes může zkázu dokonat. Podobné je to také psychicky. Je to "jen" dotřes, nebo naopak doposud nejsilnější byl jen úvod a nyní začíná hlavní a ještě silnější otřes?


Školy daly volno

V dané situaci je logické, že v provinciích Düzce, Sakarya a Bolu mají žáci a studenti pro dnešek volno.

A tak je to ohledně zemětřesení se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,