Přeskočit na hlavní obsah

Třetí silné nezávislé zemětřesení přepisuje dějiny

Turci z toho nemohou mít rozum, ale Česko si právě nyní připomíná 25 let od Nagana a slavné věty "Přepište dějiny!" Bohužel Turecko je svědkem téhož, jen namísto ledního hokeje se jedná o tektonické zemětřesení o síle 6,3 Mw s dotřesy. Opět se jedná o zhruba stejnou lokalitu, jen epicentrum leží podle některých na zlomu Mrtvého moře. Cože to znamená?

Zrekapitulujme si dění posledních dvou týdnů.


První zemětřesení

V noci na pondělí 6. února 2023 v 4:17 ráno místního času otřásla země o síle 7,8 Mw západo-severozápadně od velkoměsta Gaziantepu. Jak je pro lokalitu obvyklé, epicentrum bylo v hloubce do 30 kilometrů (konkrétně 17,9 km). Otřesy zasáhly velkou oblast skoro od Černého moře až po severní Sýrii. Zemětřesení bylo na vedlejší větvi Východoanatolského zlomu.


unavení záchranáři (zdroj: cnn.com)



Druhé zemětřesení

V pondělí 6. února 2023 v 13:24 po obědě místního času otřásla země o síle 7,7 Mw, tentokrát na jih od velkoměsta Kahramanmaraš (tedy asi 80 km daleko od prvního). Jak je pro lokalitu obvyklé, epicentrum bylo v hloubce do 30 kilometrů (konkrétně 17,9 km). Protože epicentrum bylo více na jih, zasáhlo Sýrii ničivěji, než první (Turecko samozřejmě dostalo "větší dávku"). Zemětřesení bylo tentokrát na hlavní větvi Východoanatolského zlomu.


První dvě epicentra; Marash = Kahramanmaraš; TRT = turecký čas (zdroj: wikipedia.org)


MIMOCHODEM: Při těchto zemětřeseních měla zahynout podle českých médií také jedna Češka, která měla v Turecku žít dlouhodobě. Velvyslanectví v Ankaře (pod kterou region spadá) ale nevydala žádné veřejné prohlášení, stejně tak Ministerstvo zahraničních věcí.


Třetí zemětřesení

Když se řekne Mrtvé moře, vybavíme si uzavřenou vodní plochu (bezodtokové slané jezero) s velmi velkou slaností, která leží na hranicích mezi Izraelem, Palestinou a Jordánskem. To je od Turecka docela daleko, dokonce i od Sýrie. Právě toto jezero dalo jméno zlomu, který vlastně kopíruje Jordánské údolí, Levantský rift nebo Levantská příkopová propadlina. Zlom prochází od Akabský záliv Rudého moře přes jmenované státy, Libanon a Sýrii až po tureckou provincii Hatay (severojižní směr). Je navíc součástí většího celku zvaného Velká příkopová propadlina nebo též Východoafrická propadlina, kde se oddělením východní části Afriky od jejího zbytku začíná tvořit nový oceán.

MIMOCHODEM: Turecko už jednou zažilo číslo tři jako kritické a devastující. Jednalo se o tři balkánské války, které těsně před první světovou válkou poničili Osmanskou říši vojensky, hospodářsky, morálně i co se týče státních hranic. Doufejme, že tři nezávislá středně silná zemětřesení jsou konečná a že se v nejbližší době nic nestane (co se týče oné lokality možná, bohužel odborníci až takoví optimisté nejsou, viz očekávané zemětřesení v nebo u Istanbulu).



Za zemětřesení v této oblasti může v tom či onom zlomu Arabská deska, která velkou rychlostí tlačí kromě jiného na Anatolskou desku (de facto Turecko), které je tlačeno na západ, kde následně vytlačuje Egejskou desku (de facto celé Egejské moře) směrem na jih oproti Africe.


zdroj: CNN.com


Turecká realita ale tak romantická není. V pondělí 20. února 2023 ve 20:04 večer místního času otřásla země o síle 6,3 Mw, tentokrát nedaleko od velkoměsta Antakya (ještě více na jih v porovnání s předchozími dvěma epicentry). Jak je pro lokalitu obvyklé, epicentrum bylo v hloubce do 30 kilometrů (konkrétně 16,0 km). Protože epicentrum bylo ještě více na jih, zasáhlo Sýrii ničivěji, než první dvě. Zemětřesení bylo tentokrát na Levantské příkopové propadlině (podle některých), ovšem mapa spíš naznačuje, že se jednalo stále o Východoanatolský zlom.


epicentrum třetího zemětřesení (zdroj: emsc-csem.org)


MIMOCHODEM: Ona zemětřesení jsou samozřejmě provázána tím, že jde o pohyb Arabské desky vůči Anatolské. Nelze ale říct, že se jedná o dotřesy předchozích, protože epicentrum je jiné a leží na jiných zlomech.

Mapa také naznačuje, že Anatolská deska se musela viditelně posunout. Odborníci uvádějí, že jedná o neuvěřitelné čtyři metry (viz francouzský geofyzik Le Pichon). Protože desky nejsou pevné nýbrž do určité míry elastické, tento posun pomáhá vytvořit velké napětí a tedy shromáždit o to větší energetický potenciál na okrajích, přesněji řečeno na Severním anatolském zlomu. Právě na něm se očekává zemětřesení poblíž v Istanbulu.

MIMOCHODEM: Při představách byť o nedávné minulosti se někdy až příliš držíme současných map. Jak nám ale ukazuje Anatolská deska, která se jen za poslední měsíc posunula o čtyři metry, tak se mapa přetváří a poměrně rychle, rychleji, než si dovedeme představit. Další součástí je vítr a voda (zanesení zálivů nánosy), ale i jen voda sama (změny řečišť a vůbec i vznik nových řek a zánik starých, vzestupy a pokles hladin oceánů, moří, vznik či zánik jezer a moří, viz tzv. Panonské moře namísto dnešního Maďarska, Černé moře změnivší se z jezera na moře atd.).


Přibývají nemoci

O čem se nemluví ale co se dalo očekávat, snížená až skoro žádná hygiena v oblasti postižené zemětřesením si začíná vybírat svou daň. Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca oznámil, že v oblasti zemětřesení byl zjištěn jeden případ planých neštovic. Přibývá akutních střevních infekcí (jen málo pacientů potřebuje hospitalizaci), šíří se chřipky. Ministr ale vyvrátil fámy, že situace v místě přerostla v epidemii.

Ministr ale varuje před používáním vody z vodovodu, dokonce ani na čištění zubů (v oblastech postižených zemětřesením). Až guvernéři jednotlivých provincií oznámí, že je situace vyřešena, je možné se vrátit k předchozímu běžnému používání vody z vodovodu.

Paradoxně s tím se posledním zemětřesením bohužel zhoršila tím, že byly některé nemocnice evakuovány (viz nemocnice İskenderun).


Pryč od moře!

Guvernér provincie Mersin v souvislosti s třetím zemětřesením vydal varování, aby se lidé drželi dál od moře. Bylo totiž vydáno varování před tsunami. Ovšem i jen zvýšení hladiny moře může způsobit vážné problémy.



Stejné guvernérství provincie Mersin vydalo na dnešek školní volno.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,