Přeskočit na hlavní obsah

Halové mistrovství Evropy v atletice 2023 v Istanbulu právě začíná

Málem by v záplavě zpráv o politice nebo zemětřesení (či o zemětřesení v politice) zanikla zpráva, že se otevírá Halové mistrovství Evropy v atletice, které začíná dnes 2. března a skončí 5. března (tedy čtvrtek až neděle). Má se ho zúčastnit 593 atletů z 47 zemí.

A kde se koná? V Istanbulu, na evropské straně města, v městském obvodu Bakırköy, konkrétně ve čtvrti Zuhuratbaba (pořadatelé chybně uvádějí Ataköy).



Kde přesně to je a jak se dané místo jmenuje?

Oficiální adresa podle pořadatelů mistrovství zní:

Ataköy Arena, Remzi Kazancıgil Bulvarı, Olimpiyat Evi yanı, 4-5. Kısım Bakırköy / İstanbul - Türkiye

Ovšem Google mapy takové místo neznají (zato nabídnou řadu rychlých občerstvení v širokém okolí).

Správný název zní Türkiye Atletizm Federasyonu Atletizm Salonu (Turkey Athletics Federation Athletics Hall) s adresou Zuhuratbaba, Dr. Remzi Kazancıgil Cd. No:32, 34147 Bakırköy/İstanbul, Turecko. Pro Google mapy i jiné systémy je Plus kód "XVP4+R5 Bakırköy, Istanbul, Turecko".


umístění atletické haly na mapě Istanbulu (zdroj: Google Maps)


MIMOCHODEM: Nejen pořadatelé, ale také Google mapy mají v terminologii poněkud hokej (ačkoli jde o atletiku). Například do češtiny překládané Princovy ostrovy jsou zde uvedeny jako Svatý Adalar (turecky Ada znamená ostrov, Adalar znamená ostrovy). V turečtině se ostrovům říká Prens Adaları (Princovy ostrovy), İstanbul Adaları (Istanbulské ostrovy) nebo někdy Kızıl Adalar (Rudé ostrovy), ale v Istanbulu jim neřeknou jinak než prostě Adalar (ostrovy). Je to asi jako když obyvatelé Hradce Králové řeknou jen Hradec (a je jim jasné který to je).

Jaktože ani nevědí v jaké čtvrti to je? No, to je Istanbul. Přestože mají čtvrti své pevné hranice, v myslích lidí jsou hranice hodně gumové s tím, že známější čtvrť pohltí široké daleké okolí. Zatímco čtvrť Zuhuratbabu nezná snad nikdo, Ataköy je velmi známá. Je to sice těsně vedle, ale to nevadí.


Jak se tam dostat?

Právě vypíchnutí čtvrti Ataköy napovídá, že nejbližší stanicí metra je Ataköy—Şirinevler na trase M1A (Yenikapi - Istanbul havalimani). Tato trasa vedla na tehdy jediné mezinárodní letiště v Istanbulu. To ale bylo přestěhováno o pár desítek kilometrů, takže tímto metrem se na (nebo z) letiště už nedostanete.

Stejnojmenná zastávka metrobusu (tedy Ataköy—Şirinevler) je hned vedle stanice metra. Metrobus je páteřní autobusové spojení napříč Istanbulem (jezdí se po vyhražených silnicích jen pro metrobusy, s výjimkou přejezdu mostu přes Bospor).

Dalším způsobem je Marmaray (páteřní vlakové spojení napříč Istanbulem), opět zastávka Ataköy.


upravená mapa Metra Istanbul s vyznačením místa konání a cest k MHD (vlevo dole)


Kdo se chce dostat opravdu až těsně vedle sportoviště, nabízí se buď mikromobilita, taxi, případně autobusy MHD. Nejbližší autobusová zastávka je "Ataköy 4.Kısım" (opět vazba na adresu uvedenou pořadateli mistrovství). Odsud se lze dostat například autobusem MR20 na zastávku metra Yenibosna na trase M1A. Aktuální odjezdy z této zastávky lze najít na stránkách İETT. Jiná linka 73Y vás může dopravit k obřímu akváriu (zastávka Yešilköy-Akvaryum).


Nominace pro halové mistrovství Evropy v Istanbulu

Český tým (ladies first):

  • Tereza Petržilková (400 metrů, štafeta 4x400 metrů)
  • Lada Vondrová (400 metrů, štafeta 4x400 metrů)
  • Kristiina Mäki (1500 metrů)
  • Amálie Švábíková (tyč)
  • Nikola Bendová (štafeta 4x400 metrů)
  • Lurdes Gloria Manuel (štafeta 4x400 metrů)
  • Marcela Pírková (štafeta 4x400 metrů)
  • Zdeněk Stromšík (60 metrů)
  • Matěj Krsek (400 metrů)
  • Filip Šnejdr (800 metrů)
  • Filip Sasínek (1500 metrů)
  • Radek Juška (dálka)
  • Tomáš Staněk (koule)
  • Ondřej Kopecký (sedmiboj)

Slovenský tým:

  • Viktória Forster (ŠK ŠOG Nitra, 60 m a 60 m prekážok, premiéra na HME)
  • Gabriela Gajanová (AK ZŤS Martin, 800 m, premiéra na HME)
  • Ján Volko (Naša atletika Bratslava, 60 m, piaty štart na HME)


Kdy se plánuje který závod?

Tu je souhrnná tabulka:


program mistrovství


Vše je již připraveno na zahájení mistrovství.



MIMOCHODEM: Zatímco toto mistrovství se koná v hale, klasické venkovní mistrovství světa v atletice se bude konat v maďarské Budapešti, a to od 19. do 27. srpna 2023. To další se bude konat za dva roky, tedy roku 2025, v japonském Tokiu. Sledování v přímém přenosu tedy bude mít podobné problémy s časovým posunem, jaké měli diváci a posluchači přenosu z Olympijských her v Naganu před čtvrt stoletím. Mistrovství se konají jednou za dva roky. Ale to poslední se konalo loni namísto roku 2021, protože konání roku 2021 překazila pandemie COVID-19.


Jak to dopadlo naposledy?

Předchozí Halové mistrovství Evropy v atletice se konalo v polské Toruni, a to od 4. do 7. března 2021. Na ní Turecko nezískalo žádnou medaili, Česko získalo stříbro za mužskou štafetu 4 × 400 m a zlatou v hodu koulí (Tomáš Staněk hodil 21,62 metrů). Ten hodil na HME roku 2019 v britském Glasgow dostatek na to, aby získal jedinou českou medaili, bronz. Tam získal Emre Zafer Barnes prozatím poslední tureckou medaili na HME výkonem 6,61 sekund ve sprintu na 60 metrů.

MIMOCHODEM: Občas lze objevit zkratku HME, tak jsme ji holt také použili. Jedná se o zkratku z Halové Mistrovství Evropy.


Za kolik a kde se kupují vstupenky?

Je to online přes společnost Biletinial (viz https://biletinial.com/2023european-athletics-indoor-champioships-en/). Vstupenky jsou od 90 do 2160 lir na osobu.


Kde to lze sledovat?

Pro Českou republiku bude přenosy přenášet Česká televize Sport, pro Slovensko je to RTVS Šport live, pro Turecko TRT Spor Yıldız.

MIMOCHODEM: Když se jedná o halové mistrovství, má to souvislost s tzv. halovým efektem? Částečně. Nejedná se o termín z oblasti sportu, ale o zvukový efekt, kdy se zvuk odráží ve velkých uzavřených prostorách (halách), viz reklama UPS (níže). Má to souvislost s halovým jevem? Vůbec. Halový jev je optický jev, kdy světlo (sluneční či měsíční) se v atmosféře odráží či láme o ledové krystalky, které se ve vzduchu mohou nacházet. Fyzikální podstatu halového jevu popsal jistý René Descartes (ano, to je ten, co prohlásil "cogito ergo sum", myslím, tudíž jsem).



Takto vypadal halový jen v Desné v Jizerských horách na severu Česka v prosinci 2022:


zdroj: wikimedia.org


A tak je to co se týče hal se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: istanbul2023.org

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,