Přeskočit na hlavní obsah

MDŽ po tureckém způsobu se zákazy a příkazy

Československo slavilo MDŽ tak, že dámy dostaly v zaměstnání zvadlé karafiáty a bonboniéru, aby se pak muži opili a stejné ženy je pak musely ošetřovat, takže řada žen preferuje nezprofanovaný svátek matek. Turecko je na tom diametrálně odlišně. Bohužel v mnoha věcech. Jaký dárek si pro ženy připravil istanbulský guvernér?

Československo znalo manifestace, kdy se z vůle KSČ povinně sešel lid a prošel nařízenou trasu s nařízenými transparenty a schválenými hesly. To se týkalo také akcí k Mezinárodnímu dni žen. Nejvíc tím byly znechuceny právě ženy, jejichž jméno bylo zneužito.

Turecko by manifestace zažilo, kdyby je povolilo. A protože jsou ženy nejsou schopny svobodně oslavit svůj svátek klidným průvodem, rozhodly se jako každý rok uspořádat protestní demonstraci za práva žen. A seznam toho proti čemu protestují je dlouhý a dokonce se i prodlužuje.


Feministický noční pochod

Letos je to již 21. ročník, kdy ženy pořádají protestní pochod na Taksimu a Istiklal Cd. Spolu se ženami protestují často také LGBTI+, jejichž práva jsou často potlačována podobně, jako v případě žen. Také letos se tedy na náměstí Taksim protest od 19:30.



Transparent je již připraven




Proč jsou Taksim a Istiklal Cd. zakázány?

Tato místa jsou pro Istanbul tradičním místem k setkávání, a to jak pro zábavu, tak pro meetingy, manifestace a demonstrace. Ovšem úřad guvernéra Istanbulu v roce 2014 odstranil náměstí Taksim a ulici Istiklal ze seznamu míst pro pochody a shromáždění (mohlo by se protestovat proti těm, proti kterým protestovat není vhodné a co není vhodné, to je zakázané). Poklidné protesty s nejrůznějšími tématy ale probíhaly i nadále.

MDŽ roku 2019 ale bylo jiné, než předchozí roky. Policie nasadila nejen fyzické násilí, ale také slzný plyn a gumové projektily. Záminkou měla být podle prezidenta republiky skutečnost, že protestující hlučeli v okamžik, kdy okolní mešity svolával k modlitbě.


Dárek od guvernéra Istanbulu č. 1

Právě teď (tedy ve 14:00) je počátek účinnosti dárku. V souladu s rozhodnutím guvernéra Istanbulu se od středy 8. března od 14:00 hodin uzavírají stanice metra linky M2 (tedy trasa Yenikapı-Hacıosman), konkrétně Taksim a Şişhane (tedy počátek a konec Třídy nezávislosti neboli Istiklal Cd.). Stejně tak se uzavírá podzemní lanovka F1 Taksim-Kabataş (přístup na Taksim od Bosporu od přístaviště Kabataš a zároveň konečné tramvaje T1). Kdo chce na Taksim a Třídu nezávislosti, musí dnes po svých (pokud v tom nezabrání policejní zátarasy nebo kordony či vodní děla, případně vše v akci).

MIMOCHODEM: Pro turisty je dnes odpoledne až do noci oblast Taksimu a Istiklal Cd. nevhodný (případně až celý městský obvod Beyoglu). Pro dnešek zvolte spíš okolí (jako Balat), kritická místa protestů navštivte jindy (třeba zítra).


zdroj: Twitter



Odpověď protestujících žen

Cynický zákaz spolu s přáním vytvořil třaskavou kombinaci, na kterou přišla okamžitá reakce:



Zde je překlad:

Podle rozhodnutí úřadu guvernéra budou dnes od 14:00 uzavřeny stanice Taksim a Şişhane na lince metra M2 Yenikapı-Hacıosman, vstup/výstup na ulici Istiklal a lanová dráha F1 Taksim-Kabataş. Ale je možné dojet autobusem!

Dnes večer budeme spolu, ať se děje cokoliv!


Dárek od guvernéra Istanbulu č. 2

Před třemi hodinami guvernér Istanbulu Ali Yerlikaya vložil na Twitter přání ženám k MDŽ:

Šťastný 8. březen Mezinárodní den žen ženám, které nesly náboje na frontu v nejžhavějších dnech národního boje, které dnes vybudovaly nové století naší země a které svým úsilím existují ve všech oblastech života.


zdroj: Twitter



A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,