Přeskočit na hlavní obsah

Prohlídka Istanbulu, muzea i restaurace zdarma jako dárek Turkish Airlines

Všude slyšíme, čteme či na vlastní oči vidíme jak ceny kdečeho stoupají, načež se vyrojí další vlna informací proč tomu tak je. Proto překvapí, že někdo něco dává zadarmo. Patří mezi ně také služba zvaná Touristanbul, kde je cestovateli prezentován Istanbul. Cílem cesty nemusí či naopak nesmí být Turecko. Jak to jde dohromady?

Snadno. Touristanbul je služba, poskytovaná leteckou společností Turkish Airlines. Z toho vyplývá, že návštěvník musí do Istanbulu přiletět pomocí této společnosti a při čekání na přestup 6 až 24 hodin může využít času a prohlédnout si Istanbul. Služba je poskytovaná jen z Letiště Istanbul (neboli "třetí letiště") na evropské straně (nelze je využít při přestupech na asijském letišti Sabiha Gökčen). Pro české i slovenské cestovatele je příznivé, že Turkish Airlines létají z/do Prahy, Vídně i Budapešti. Při letech do asijských či afrických zemích lze Istanbul použít jako přestupnou stanici s bonusem.


Jak se jednotlivé trasy liší?

Zatímco trasy T01, T02, T07 a T08 mají od pondělí do neděle stále stejný program, trasy T03, T04, T05 a T06 mají program v rámci týdne proměnný. Trasa T07 (dříve se značila T06) má program letní a zimní. Liší se v tom, že letní (tedy od 1. května do 30. listopadu) je možné využít také okružní plavbu po Bosporu, zatímco přes zimu plavba v nabídce není. A protože náplní trasy T07 je právě ona plavba, zůstává pouze večeře někde v centru Istanbulu.

Příkladem proměn tras v rámci týdne je T03, která jen v pátek má v plánu plavbu po Bosporu a navíc po zálivu Zlatý roh / Halič. V závislosti na povětrnostních podmínkách ovšem může být namísto plavby v zimě naplánována celodenní prohlídka Sultanahmet.


zdroj: turkishairlines.com


MIMOCHODEM: Povětrnostní a bezpečnostní podmínky na Bosporu se týkají nejen místní dopravy, ale také turistů. Proto jestliže bude omezen provoz na Bosporu, může se to týkat také turistických plaveb (nelze mlze nebo vichřici říct "my nic, my jsme turisté, my jen proplouváme"). Pohyb turistů může být také omezen (řekněme) ve chvílích "kritických výročí", jako 1. května (Svátek práce) nebo konec května (tzv. události v Gezi parku).


Novinka od prosince 2022

Od 1. prosince minulého roku zavedl Touristanbul dvě nové trasy. První značená T02 (původní trana má teď jiné značení) míří do turisticky atraktivní oblasti Balat na evropské straně s malebnými uličkami a domy. Druhá trasa značená T08 je určena pro nákupy.


délka jednotlivých tras


LÍBÍ SE VÁM ČLÁNEK? PODPOŘTE AUTORY TÍM, ŽE BUDETE ČLÁNEK SDÍLET DÁL A ŽE BUDETE NAVŠTĚVOVAT STRÁNKY https://zitistanbul.blogspot.com/ či Twitter https://twitter.com/ZitIstanbul


Omezení při prohlídkách

Ne vždy a ne vše je k dispozici ve kteroukoli dobu. Například komplex Modré mešity je pro návštěvníky uzavřen mezi 2. lednem a 21. dubnem 2023 (součást půldenní prohlídky T03 a celodenní prohlídky T04). Také lodní cesta po Bosporu je k dispozici od 1. května do 30. listopadu. Naopak nákupní T08 je vlastně obdobou lodní T07 s tím, že je naopak v zimě (tedy od 1. prosince do 30. dubna) a namísto plavby lodí je naplánována nákupní návštěva obchodního domu Galataport (v přístavišti na břehu Bosporu ve čtvrti Karaköy, součástí městského obvodu Beyoğlu). Tento obchodní dům byl otevřen roku 2021, takže o něm místní skoro ani neví.

MIMOCHODEM: Vždy je nutné čerpat informace přímo ze zdroje, abyste měli aktuální informace. Například týdenní smutek při zemětřesení zrušil veškeré turistické výlety, což nelze naplánovat ani ze strany cestovatele, ani ze strany Turkish Airlines.

A tak je to ohledně turecké pohostinnosti se vším.

Patrik Veselík

ODKAZY:

https://www.turkishairlines.com/en-us/flights/fly-different/touristanbul/what-is-touristanbul/

https://www.turkishairlines.com/en-us/flights/fly-different/touristanbul/faq/

https://www.turkishairlines.com/en-us/flights/fly-different/touristanbul/places-to-see/

https://www.turkishairlines.com/en-us/flights/fly-different/touristanbul/tour-schedule/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,