Přeskočit na hlavní obsah

Vichřice a přívalové srážky na většině území Turecka, omezení dopravy

Podobně rozsáhlé varování turecká meteorologická služba vydává jen vzácně. Na většině země vyhlašuje na následující víkend oranžový stupeň nebezpečí, a to včetně Istanbulu, Izmiru, Ankary a řady dalších míst napříč Tureckem. Organizace AFAD (Organizace pro zvládání katastrof a mimořádných událostí) dokonce dnes odpoledne rozeslala minimálně v Istanbulu všem lidem varovnou SMS. Co nás tedy čeká?


Istanbul

Pro největší turecké město je vyhlášen druhý (oranžový) stupeň nebezpečí od půlnoci z pátka na sobotu na 24 hodin, kdy je nebezpečí větru 50 až 70 km/h s nárazy 70 až 90 km/h, ve vyšších polohách 90 až 100 km/h.

Pro přívalové srážky je vyhlášen pouze první (žlutý) stupeň, zato od 3. hodiny ranní v sobotu do neděle 18:00. Očekává se 21 až 50 mm srážek.


výstraha na zítra 11. března 2023 (zdroj: mgm.gov.tr)



Izmir

Pro největší turecké město Egejského regionu je vyhlášen druhý (oranžový) stupeň nebezpečí od půlnoci z pátka na sobotu na 24 hodin, kdy je nebezpečí větru 50 až 70 km/h s nárazy 70 až 90 km/h, ve vyšších polohách 90 až 100 km/h.

Pro přívalové srážky je vyhlášen pouze první (žlutý) stupeň, zato od 3. hodiny ranní v sobotu do neděle 23:59. Očekává se 21 až 50 mm srážek.


Ankara

Pro turecké hlavní město je vyhlášen druhý (oranžový) stupeň nebezpečí rovněž na 24 hodin, jen se šestihodinovým zpožděním (tedy od soboty 6:00 do neděle 6:00), kdy je nebezpečí větru 50 až 70 km/h s nárazy 70 až 90 km/h, ve vyšších polohách 90 až 100 km/h.

Pro přívalové srážky je vyhlášen pouze první (žlutý) stupeň, zato od sobotního poledne do půlnoci z neděle na pondělí. Očekává se 21 až 50 mm srážek.


Varování před padajícími...

Meteorologická služba, radnice i další společnosti varují veřejnost, aby si dávali pozor na cokoli, co může spadnout, ať se jedná o stromy či větve, předměty z balkonů či střech domů (případně celé střechy). Prudké nárazy větru ale mohou způsobit neštěstí u plynových topení, takže se doporučuje přes noc raději topení vypínat.


Omezení dopravy

Že takové povětrnostní podmínky jsou pro dopravu nepříjemné až nebezpečné, to potvrzují jednotlivé přepravní společnosti, které jedna po druhé ruší přepravu. Například lodní spojení na ostrov Bozcaada v Egejském moři z přístavu Geyikli bude zítra (v sobotu 11. března) je zrušena kromě spojení v 18:00 z Bozcaady a v 19:00 z Geyikli. Informovala o tom tamní radnice.

Istanbulská společnost Şehir Hatları pro vnitroměstskou dopravu v tuto chvíli neomezuje dopravu a ani na nadcházející víkend nic neuvádí (zatím). Ale sledujte stránky https://sehirhatlari.istanbul/tr/iptal-seferler. Společnost pro meziměstskou lodní dopravu İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri) již na svém webu naznačuje, že budou problémy.

Problémy lze očekávat ale také v letecké dopravě. Letiště Sabihy Gökčen zatím je informuje o tom, že tamní parkoviště pro auta je přeplněné, aby se více užívala veřejná doprava (jako metro M4).

a

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,