Přeskočit na hlavní obsah

Istanbul dnes běží půlmaraton, doprava je omezena

Osmnáctý ročník istanbulského půlmaratonu se běží právě dnes, 30. dubna 2023. Startuje se nejen běh na 10 či 21 kilometrů, ale také závod na kolečkových bruslích. Koná se v historickém centru Istanbulu, kde je tedy omezená doprava. Od rána na rozdíl od včerejška je modré nebe slibující skvělý sportovní zážitek (chladné počasí ale zůstalo).

MIMOCHODEM: Celý maraton se v Istanbulu poběží za 189 dnů, tedy 5. listopadu 2023. Více informací lze najít na https://maraton.istanbul/.


Časový harmonogram

Registrace závodníků probíhá online na https://event.spor.istanbul/ a podle předstihu je dána výše startovného. Kdo se stihl registrovat mezi 9. květnem a 3. říjnem loňského roku, zaplatil 60 eur. Při registraci do konce roku 2022 byla výše startovného 70 eur. Od třetího ledna 2023 bylo startovné 90 eur. Poslední zájemci se mohli registrovat 20 dnů před závodem, tedy 10. dubna.



Registrovaní závodníci si mohli vyzvednout startovací kity v obchodním domu Kanyon AVM (evropská strana města, stanice metra Levent na trase M2, tři obchodní domy vedle sebe), a to od rána do podvečera poslední tři dny před závodem.

Program dne závodu je protkaný pověstným tureckým organizačním (ne)smyslem. Přímo na stránkách organizátorů je možné najít hned několik verzí. Evidentně došlo ke změnám, ale kvůli nedůslednosti není jasné které časové údaje jsou platné a které ne. Proto jsou v následujícím programu některé časy dvakrát:

  • 05:00 / 6:00 Uzavření provozu vozidel na trati
  • 07:30 Start závodu na bruslích
  • 08:10 Start 10K
  • 09:30 Start Elite Athletes a 21K
  • 11:00-12:00 Slavnostní předání cen
  • 12:55 ukončení 21K
  • 13:00 / 13:15 Otevření trati pro provoz vozidel
  • 14:00 Konec akce

Jsou to sice drobnosti, nejde o život, ale dvě různé verze a třetí od istanbulské radnice, to je přece jen na pováženou...



MIMOCHODEM: Jak to, že letos je 18. ročník, když se první závod běžel již roku 1987? Půlmaraton se totiž nekoná neustále, protože byl v letech 1994-2009 a 2011-2013 přerušen (konal se tedy od roku 1987 do roku 1993, pak jednou ronu 2010 a pak od roku 2014 dodnes). Kdo byl v těch letech starostou Istanbulu?

  • 1994-1998 Recep Tayyip Erdoğan (tehdy ještě za Refah Partisi)
  • 1998-2004 Ali Müfit Gürtuna (Fazilet Partisi)
  • 2004-2017 Kadir Topbaş (AKP)

Určitě to nebude mít souvislost...


Věkové kategorie

Také v jednotlivých závodech jsou podškatulky pro každý věk. Pro ženy i pro muže to je:

16-19/ 20-23/ 35-39 / 40-44 / 45-49 / 50-54 / 55-59 / 60-64 / 65-69 / 70-74 / 75-79 / 80-84 / 85+

MIMOCHODEM: Přesně za týden se v tureckém Izmiru na pobřeží Egejského moře poběží Maraton Izmir (více na MaratonIzmir.org).


Trasa

Půlmaraton se běží jen na evropské straně města v historické části. Trasa vede převážně čtvrtí Fatih (prapůvodní Konstantinopol) s malým výletem do městského obvodu Beyoğlu, přesněji řečeno do čtvrti Karaköy.


zdroj: ArtiGercek.com


Vybíhá se od Yenikapi (nikoli z nástupišť metra či Marmaraye, ale z umělého meetingového poloostrovu) a běží se vlastně neustále po nábřeží nejdřív podél Marmarského moře, chvilinku podél Bosporu a poté podél zálivu Zlatý roh (Halič) až k dálničnímu mostu přes Halič (zvaného Haličský most).

Trasa je oproti některým minulým ročníkům upravena. Již se neběží až za dálniční most, což je kompenzováno "výletem" přes most do Karaköye a honem zpět.


Co je zavřeno a co je zdarma?

Společnost Metro Istanbul oznámila, že tramvajová linka T1 Kabataş-Bağcılar mezi stanicemi Bağcılar-Sirkeci od 7:00 do konce maratonu (tedy tramvaje nejezdí přes Halič a do městského obvodu Beyoğlu).

Pro účastníky závodu, kteří se prokazují čísly na hrudi a kartičkou obsluhy, bude doprava na našich linkách do 15:00 zdarma.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

ODKAZ: IstanbulYariMaratonu.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,