Přeskočit na hlavní obsah

Putin za týden spustí v Turecku jadernou elektrárnu. Nebo také ne

Turecko míří mezi státy, které využívají pro výrobu elektrické energie také jadernou energii. Na jihu země na pobřeží Středozemního moře staví ruská společnost Rosatom jadernou elektrárnu Akkuyu. Turecký prezident Erdoğan v komentáři pro provládní televizní kanál ATV uvedl, že Putin může 27. dubna navštívit Turecko, aby se zúčastnil otevření první jaderné elektrárny Akkuyu postavené společností Rosatom v Turecku.

 "Putin může odletět do Turecka 27. dubna na zahajovací ceremoniál, nebo se může zúčastnit ceremoniálu online," řekl prezident Erdoğan.


Jaký je současný stav?

Tu jsou oficiálně zveřejněné informace od počátku roku 2023:

  • 2. ledna: Na 1. bloku JE (jaderné elektrárny) Akkuyu byla kopule vnitřního kontejnmentu (IC) instalována v projektové poloze a tím byla dokončena těsnící smyčka.
  • 14. ledna: Na bloku č. 1 JE Akkuyu byla dokončena instalace hydroakumulátorů pasivního zaplavovacího systému (PCFS), jedné z klíčových instalačních operací.
  • 1. února: Konzolový příhradový nosník, důležitá součást lapače aktivní zóny (CC), byl instalován pod dutinou reaktoru v reaktorovém prostoru 3. bloku JE Akkuyu.
  • 4. února: Společnost AKKUYU NUCLEAR, která staví první jadernou elektrárnu v Turecku, podepsala smlouvu s tureckou stavební společností Özaltın İnşaat na výstavbu obytného kampusu pro provozní personál JE Akkuyu.
  • 21. února: 20. února byly v jihovýchodním Turecku zaznamenány zemské otřesy o síle 6,4 s epicentrem v provincii Hatay. Zemětřesení bylo pociťováno mimo jiné v provincii Mersin. Podle Kandilli Earthquake Research Laboratory byla intenzita zemních otřesů v areálu JE Akkuyu 2,5.
  • 28. února: Generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačev navštívil staveniště JE Akkuyu, kde se setkal s ministrem energetiky a přírodních zdrojů Turecka Fatihem Dönmezem.
  • 2. března: Na Moskevském energetickém institutu Národní výzkumné univerzity se uskutečnilo pracovní setkání o školení specialistů pro JE Akkuyu.
  • 10. března: Montáž střechy na turbínové hale 1. bloku JE Akkuyu byla dokončena. Celý proces trval tři měsíce, první vazník byl instalován 10. prosince 2022.
  • 21. března: Národní výzkumná jaderná univerzita MEPhI (NRNU MEPhI) oznámila zápis občanů Turecké republiky ke studiu v magisterském programu jaderná fyzika a technologie. Plánuje se zapsat 25 studentů do programu přípravy kvalifikovaných inženýrů pro JE Akkuyu, která je v Turecku ve výstavbě.
  • 30. března: V Rusku byla zahájena výroba hydraulického akumulátoru pro systém havarijního chlazení aktivní zóny (ECCS) pro 4. blok JE Akkuyu.


Jak na výše uvedeném deníku, tak na dostupných oficiálních snímcích je patrné, že elektrárna má ještě hodně daleko do skutečného dostavění a zprovoznění. Uspěchání slavnostních aktů může být jak součástí předvolebního boje v Turecku, tak součást ruské propagandy a stavu ruského prezidenta.


Kritika elektrárny

Elektrárna je kritizována například kvůli modelu build–own–operate (postav-vlastni-provozuj). To je v oblasti jaderných elektráren unikát. Situaci zhoršuje několik dalších faktorů:

  • Rosatom coby ruská státní společnost coby rizikový faktor
  • vliv sankcí vůči Rusku na výrobu součástí JE Akkuyu
  • je otázka nastavení ruských priorit mezi výrobou dílů pro JE Akkuyu nebo pro vlastní armádu válčící na Ukrajině
  • již v průběhu výstavby neprůhledné praktiky ruské strany
  • kvůli inflační měně (turecké liře) je smlouva v amerických dolarech pro Turecko velmi nevýhodná
  • Turecko je stavěno do pozice, kdy je Ruskem potenciálně vydíratelné
  • do určité míry problematický region (možné zemětřesení a teoreticky tsunami)


Generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačev a Vladimír Putin 19. května 2022 (zdroj: kremlin.ru)


Drobnost jako mezinárodní zatykač

Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal 17. března 2023 na ruského prezidenta Vladimira Putina zatykač. Znamená to, že bude zatčen, pokud se pokusí vstoupit na území státu, který Mezinárodní trestní soud uznává. A v tom je zakopaný pejsek. Jak je na tom Turecko?

MIMOCHODEM: Inspektor Trachta ze hry Vražda v salonním coupé vybízí, aby se sprostému vrahovi či sprostému podezřelému tykalo. Český jazyk to má zřejmě přímo v sobě, protože se vydává zaTYKAČ (a nikoli zaVYkač).


zdroj: wikimedia.org


Jaký je význam barev?

  • zeleně: členové
  • fialově: státy, které byly stranami statutu, ale odstoupily
  • žlutě: státy, které statut podepsaly, ale neratifikovaly
  • oranžově: státy, které podepsaly, ale následně svůj podpis stáhly
  • červeně: členské státy OSN a pozorovatelé, kteří statut nepodepsali ani k němu nepřistoupili


Turecko patří mezi červené státy, není signatářem Mezinárodního trestního soudu, tedy zde Putinovi žádné nebezpečí nehrozí. Turecko je také jediná země NATO, která má tento statut.


Výsledek: Videohovor

Turecký prezident Erdogan včera zmínil finální rozhodnutí: Putin se zúčastní ceremoniálu dodání paliva jaderné elektrárně Akkuyu prostřednictvím videohovoru spolu s následujícími informacemi:

Jaderná elektrárna Akkuyu v Turecku se připravuje na dodávku jaderného paliva, která se uskuteční 27. dubna (tedy za týden). Po tomto postupu se jaderná elektrárna stane funkčním jaderným zařízením a Turecko se stane jadernou elektrárenskou zemí. Prezident Recep Tayyip Erdoğan řekl, že ruský prezident Vladimir Putin se akce zúčastní prostřednictvím videokonference.

Jaderná elektrárna Akkuyu je podle RIA Novosti prvním projektem ve světě jaderné energetiky, který byl realizován podle modelu "postav-vlastni-provozuj". Bude vybavena pokročilými ruskými reaktory VVER-1200, které mají ročně vyrobit přibližně 35 miliard kilowatthodin elektřiny, což má pokrýt 10 procent tureckých potřeb.

Náklady na projekt se odhadují na 20 miliard dolarů. Stavba první energetické jednotky začala v dubnu 2018. Následující bloky byly uvedeny do provozu v letech 2020, 2021 a 2022.


Kde že ta elektrárna je?

Nachází se na jihovýchodním pobřeží, zhruba mezi Alanyí (145 km) a Mersinem (120 km vzdušnou cestou), případně 85 km severně od Kypru.



...bližší pohled...



...a detailní satelitní pohled z letošního roku



A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,