Přeskočit na hlavní obsah

Turecké volby 2023 dnes startují. Není to nějak předčasně?

Turecká i světová média po měsíce informují, že parlamentní a prezidentské volby v Turecku se konají v neděli 14. května. Přesto mají někteří občané Turecké republiky možnost volit již ode dnešního dne. Datum se ale výrazně liší město od města, stát od státu.

Nejvyšší volební komise Turecké republiky odhaduje (viz rozhodnutí č. 225/2023), že celkem bude 190 736 volebních urn, kde  bude hlasovat 60 904 499 voličů, v zahraničí pak odhadem 3 286 786 voličů bude hlasovat do 4 969 volebních uren. Pokud není řečeno jinak, jsou volební místnosti otevřeny od 9 do 21 hodin (včetně víkendů a svátků).



MIMOCHODEM: Počet tureckých voličů v zahraničí (necelých 3,3 milionu) je tak velký, že se dá přirovnat k počtu všech voličů Slovenské republiky (4,4 milionu).


Které dny se volí mimo území Turecka?

To je odlišné místo od místa. Například již dnes se otevírá volební místnost v dánské Kodani, kde bude otevřena až do 9. května (tedy 13 dní). Doplňkovým místem pro Dánsko je Aarhus, kde bude otevřena až od soboty 29. dubna a jen do 1. května (tedy jen 3 dny).

Například většina míst ve Francii také otevírá ode dnešního dne až do 9. května, také od 9 rána do 9 do večera. Výjimkou jsou ale Orleans, Mulhouse a Clermont-Ferrand, kde budou volební místnosti otevřeny od 29. dubna do 1. května, navíc ve zkrácené době od 9 do 18:00.

Tu je několik příkladů volební doby v hlavních městech:

  • 2 dny: Lisabon, Portugalsko (sobota 6. a 7. května)
  • 3 dny: Madrid, Španělsko (pátek 5. až 7. května)
  • 4 dny: Sofie, Bulharsko (čtvrtek 4. až 7. května)
  • 5 dnů: Praha, Česko (středa 3. až 7. května)
  • 7 dnů: Stockholm, Švédsko (pondělí 1. až 7. května)
  • 9 dnů: (29. dubna až 7. května)
  • 13 dnů: Paříž, Francie (27. dubna až 9. května)

Hlavní města tedy mají shodu ve víkendu 6. a 7. května, ovšem to se nemusí týkat menších sídel v jednotlivých zemích. Jedinou výjimkou je Maskat (hlavní město Ománu), kde se volí ve dnech 5. a 6. května (tedy pátek a sobota).

MIMOCHODEM: Na některých místech se velvyslanectví snaží přiblížit voličům. Například Generální konzulát v Salzburgu má volební místnost jak přímo ve městě, tak další dvě v Linzi a Innsbrucku.


Nizozemsko

Jedna ze zemí, kde žije poměrně mnoho občanů Turecka, je Nizozemsko. Protože není tak rozsáhlé jako Německo nebo Francie, není výčet volebních míst dlouhý:

  • Amsterdam: od soboty 29. dubna do neděle 7. května
  • Deventer: od soboty 29. dubna do neděle 7. května
  • Einhoven: od soboty 29. dubna do pondělí 1. května
  • Haag: od soboty 29. dubna do neděle 7. května

Zajímavostí je například to, že ve městě Deventer se očekává tolik voličů, že je volební místností místní zimní stadion, v Amsderodamu je to zase kongresové centrum RAI Amsterdam, v Haagu obchodní a veletržní centrum GIA, v Eindhovenu zase v kongresovém sálu hotelu Van der Valk jižně od města.


Volby na hraničních přechodech

Zajímavostí je umístění volebních uren také na vybrané hraniční přechody z Turecka do zahraničí. A nejde jen o silniční přechody, ale také mezinárodní přístavy a mezinárodní letiště. Volební urny jsou na daných místech k dispozici 24 hodin denně ode dneška (čtvrtka 27. dubna) do konce voleb, tedy do 14. května 2023.




Na hraničních přechodech se volební urny otevřely již v 8:00 ráno.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,