Přeskočit na hlavní obsah

Turecké volby 2023: Opoziční revoluce v zemědělství

Opoziční kandidát Kemal Kılıçdaroğlu o víkendu představil kroky reformy, která má zastavit pár tureckého zemědělství, opět zajistit soběstačnost.

Současná turecká vláda se sice nepříznivý vývoj snaží zastavit, ale její snahy jsou nedostatečné. Obyvatelé na venkově často zemědělství opouští a stěhují se do už tak obrovských velkoměst. Trendu nepomáhá ani hyperinflace ani občasné sporné vyvlastňování zemědělských pozemků (občas se objevují zprávy především o likvidaci letitých sadů olivovníků v oblasti Egejského moře). Nepříjemná situace začíná pomalu doléhat i na tureckou chloubu, produkci lískových ořechu, kde má Turecko téměř světový monopol.

MIMOCHODEM: Turecko není jediné, které bojuje s odlivem obyvatel z venkova a zemědělství a odcházejí do měst za méně náročnou prací do továren a kanceláří. Pracovníci v zemědělství stárnou a nemají komu předat své statky i znalosti. Například před měsícem zveřejnila EU, že cílem iniciativy 'ochrana venkovského dědictví EU, zajišťování potravin a zásobování' je zvýšit povědomí a přilákat více investic EU do venkovských oblastí s cílem podpořit podniky a činnosti, které na našich stole udržují na venkově živou půdu a potraviny.

Každý rok na jaře probíhá v Turecku scéna, kdy lid šílí z obřích nárůstů cen cibule a brambor. Stát obviňuje shromažďovatele těchto komodit, kteří je hromadí a neprodávají, aby následně jako důkaz přinesl videa z takových skladů a zatýkání a následný slib, že to vláda vyřeší, načež se na tureckém trhu objeví málo kvalitní cibule a brambory z Egypta.

Ruská agrese na Ukrajinu ukázala v celé nahotě turecký systém hospodářství, který je až příliš závislý na importu pšenice, což je pro Turecko coby obřího konzumenta bílé mouky kritické. To byl také důvod proč turecká vláda domluvila obilný koridor Černým mořem. Samozřejmě se s tím "svezly" i mnohé africké státy závislé na dovozu z Ukrajiny a Ruska, což se také obratně diplomaticky prodalo. Turecko se právě v těch státech snaží posilovat svou zahraniční politiku.

Kandidát na prezidenta Národní aliance a předseda CHP Kemal Kılıçdaroğlu zveřejnil na svém twitterovém účtu své třetí předvolební video s názvem 'Výbor pana Kemala', kde řekl: "10 březích zvířat skotu a 10 ovcí bude darováno rodinám, které se chtějí do systému zapojit. Za 5 let vyrobíme 3 miliony 750 tisíc skotu a 7,5 milionu ovcí a rozdáme je zdarma farmářům. Učiníme velký průlom v chovu zvířat tím, že každý rok zvýšíme náš stav zvířat o 20 procent. V Afyonu, Konyi a Erzurumu zřídíme speciální ekonomické zóny pro zemědělství a chov dobytka. Také zřídíme specializovaný námořní přístav pro dobytek a zemědělské produkty v Ordu a Hatay."


Kemal Kılıçdaroğlu


Kılıçdaroğlu řekl: "Proč je otázka jídla tak důležitá? Šli jsme s Hacer Foggo do Ústavu pro maso a mléko, abychom bránili právo našich dětí na jídlo. Protože s hladovými dětmi nemůžete dosáhnout průmyslové revoluce. Naše děti budou jíst maso a vyrostou zdravě. Naše maso a mléko budou levné a hojné."

"Pracuji na tom ať náš národ nikdy není naštvaný na to, co se stalo. Zachovejme klid a soustřeďme se na rozvoj této země, prosím. Dnes mluvím o naší revoluci v zemědělství a chovu dobytka. V potravinářství přichází velmi, velmi velká revoluce."


"BUDEME VLASTNÍT VEŘEJNÉ ZEMĚDĚLSKÉ PODNIKY, TO JE ATATÜRKOVO DĚDICTVÍ, TİGEM"

"Mí drazí lidé." Dnes vám řeknu o zvláštních ekonomických zónách zemědělství a chovu dobytka. Nejprve definujme potřebu. Jedním z největších bohatství našeho národa jsou naše úrodné pole. Současné špatné hospodaření nás učinilo závislými na vnějšku, pokud jde o pšenici a dokonce i cizrnu. Tento řád, který omezuje naši suverenitu, se nyní mění. Turecko bude soběstačné v zemědělství a chovu zvířat. Ve velmi krátké době se stane exportním gigantem. Bez zajištění potravinové nezávislosti není možné růst a rozvíjet se. Podívejte se, říkám to tady na rovinu. Turecko bude nejrychleji rostoucí zemí na světě v zemědělství a chovu zvířat. Přejdeme na plánovanou výrobu v zemědělství. Budeme chránit naše zemědělské pozemky a zajistíme, aby byly všechny obdělávány. Budeme chránit státní zemědělské podniky, konkrétně majetek TİGEM, který je dědictvím Atatürka. Tyto plochy využijeme při produkci a šlechtění osiv a hospodářských zvířat a vyprodukovaná osiva a chovná zvířata dáme zdarma zemědělcům."


„ZA 5 LET VYROBÍME 3 MILIONY 750 TISÍC VELKOHLAVÝCH A 7,5 MILIONU MALOHLAVÝCH ZVÍŘAT A BEZPLATNĚ DISTRIBUCI FARMÁŘŮM“

MIMOCHODEM: Turecko dělí hospodářská zvířata (savce) typicky na dvě kategorie. Do velkohlavých zvířat zahrnuje chov dobytka (tedy skotu), buvolů, koní, oslů a mul. Do kategorie malohlavých zvířat v úzkém slova smyslu řadí ovce a kozy, v širším slova smyslu někdy ovce, berany, jehňata, kuřata, králíky, kozy.

V každé naší vesnici vzniknou týmy složené z veterináře, zemědělského inženýra a zemědělského technika. Zemědělcům bude poskytována bezplatná podpora ve všech aspektech, jako je léčba chorob, očkování a analýza půdy a zdraví rostlin. 10 kusů skotu a 10 březích ovcí bude darováno rodinám, které se chtějí do systému zapojit. Za 5 let vyrobíme 3 miliony 750 tisíc skotu a 7,5 milionu ovcí a rozdáme je zdarma farmářům. Učiníme velký průlom v chovu zvířat tím, že každý rok zvýšíme náš stav zvířat o 20 procent.


„ZALOŽÍME ZVLÁŠTNÍ HOSPODÁŘSKÉ ZÓNY ZEMĚDĚLSTVÍ A HOSPODÁŘSTVÍ V AFYON, KONYA, ERZURUM“

V Afyonu, Konyi a Erzurumu zřídíme speciální ekonomické zóny pro zemědělství a chov dobytka. Kromě toho zřídíme specializovaný přístav pro dobytek a zemědělské produkty v Ordu a Hatay. Turecko bude největším vývozcem potravin a dobytka v regionu. Budeme spolupracovat s farmáři. Budou vytvořeny ekosystémy pro produkci krmiva, hnojiv a energie na místě. Zlevníme potraviny a v případě potřeby dotujeme zemědělské náklady. Neutrpí ani výrobce mléka, ani výrobce masa. Snížíme ceny potravin a rychle zajistíme naši potravinovou bezpečnost, aniž bychom poškodili naše zemědělce. Uvidíš. Rychle zabráníme závislosti na dovozu hnojiv a krmiv a snížíme vstupy výrobců. V našem systému farmář obdrží své peníze, jakmile dá své zboží a úrodu. Při výrobě uvidí stát vedle sebe. To se okamžitě projeví v kuchyni občana.


"S HLADOVÝMI DĚTMI NEMŮŽETE UDĚLAT PRŮMYSLOVOU REVOLUCI"

Moji drazí lidé. Proč je jídlo tak důležité? Pamatujete si. Šli jsme s Hacer Foggo (vysoká členka CHP za provincii İzmir) do Ústavu pro maso a mléko, abychom bránili právo našich dětí na jídlo. Protože s hladovými dětmi nemůžete dosáhnout průmyslové revoluce. Naše děti budou jíst maso a vyrostou zdravě. Naše maso a mléko budou levné a hojné. Neboj se, jdeme."


nejnižší ceny hovězích kostek za poslední rok (25. 4. 2022 až 24. 4. 2023), viz Akakce


MIMOCHODEM: Proč je tak silný tlak na produkci masa? Je to reakce na zdražování, které není adekvátní hyperinflaci. Nejde pouze o hovězí, ale například kuřecí křídla obrovsky zdražila, když ještě v prosinci stál 1 kg asi 30 lir, dnes přes 130 lir, hovězí z prosincových 130 na 290 lir (ale i výrazně víc). Přitom Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zkraje dubna uvedla, že ve světě již rok klesají ceny potravin.

Plán je pěkný, ovšem je otázkou zda přiláká ty, kteří už se rozhodli a zemědělský venkov opustili. To bude práce jedna z nejtěžších. Na druhou stranu může přilákat velkoměstské obyvatele, kteří mají finanční rezervu a chtějí opustit světla velkoměst a zamířit za klidnějším životem do zdravějšího prostředí.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,