Přeskočit na hlavní obsah

Turecko neprotestuje proti unášení dětí Ruskem

Evropská unie jako celek, všechny státy NATO a řada dalších zemí po celém světě protestuje ve společném prohlášení v reakci na setkání Arria-formula Ruské federace o nezákonné nucené deportaci dětí Ruskou federací na Ukrajině. Turecko ovšem na seznamu není, chybějí i některé státy, od kterých by to někdo čekal.

Tu je text prohlášení:

Přečtěte si prohlášení jménem Andorry, Albánie, Austrálie, Rakouska, Belgie, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Kanady, Chorvatska, Kypru, České republiky, Dánska, Estonska, Evropské unie, Finska, Francie, Německa, Gruzie, Řecka, Guatemaly, Maďarska, Islandu, Irska, Itálie, Japonska, Korejské republiky, Lotyšska, Lichtenštejnska, Litvy, Lucemburska, Malty, Moldávie, Monaka, Černé Hory, Nizozemského království, Nového Zélandu, Severní Makedonie, Norska, Polska, Portugalska, Rumunska, San Marina, Slovenska, Slovinska, Španělska, Švédska, Švýcarska, Ukrajiny, Spojeného království a Spojených států v reakci na schůzku Arria-formule Ruské federace o nezákonné nucené deportaci dětí Ruskou federací na Ukrajině dne 5. dubna 2023.

Dnes bude Ruská federace dále zneužívat pravomoci a privilegia stálého člena Rady bezpečnosti OSN k šíření dezinformací o svých rozsáhlých únosech a nezákonné nucené deportaci tisíců ukrajinských dětí.

Četné důvěryhodné zdroje, včetně Mezinárodního trestního soudu, Mezinárodní vyšetřovací komise pro Ukrajinu, akademických institucí, důvěryhodných mediálních organizací a nezávislých nevládních organizací, všechny upozornily na ruskou nezákonnou nucenou deportaci dětí z Ukrajiny do Ruské federace. .

K těmto trestuhodným činům došlo v souvislosti s totální invazí Ruské federace a nezákonnou útočnou válkou proti Ukrajině, kterou bezvýhradně odsuzujeme.

Ruská federace se bude snažit prezentovat své kroky na Ukrajině jako v souladu s mezinárodním právem, právy dětí a agendou dětí a ozbrojených konfliktů. To nemůže být dále od pravdy. Fakta jsou jasná:

  • Ruské úřady vyslechly, zadržely a násilně deportovaly přes 19 500 ukrajinských dětí z jejich domovů na Ukrajině do Ruska. To zahrnovalo záměrné oddělování dětí od rodičů a únosy dětí z dětských domovů před umístěním těchto dětí k adopci v Rusku.
  • Nezávislá mezinárodní vyšetřovací komise pro Ukrajinu rozhodla, že ruské převozy a deportace dětí v rámci Ukrajiny a do Ruské federace porušují mezinárodní humanitární právo a představují válečný zločin.
  • Prezident Ruské federace Vladimir Vladimirovič Putin a prezidentova komisařka pro práva dětí Maria Aleksejevna Lvova-Belova jsou oba subjekty zatykače Mezinárodního trestního soudu pro válečný zločin nezákonné deportace dětí a nezákonného převozu. dětí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruské federace.


Jednoznačně odsuzujeme činy Ruské federace na Ukrajině, včetně a zejména nucené deportace ukrajinských dětí, jakož i další závažné porušování práv dětí spáchaných ruskými silami na Ukrajině.

Žádné množství dezinformací šířených Ruskou federací nemůže popřít pravdu o věci ani chránit jednotlivce před odpovědností za tyto zločiny.

Tolik oficiální sdělení.


Kdo na seznamu není?

Seznam není dlouhý, pokud se na věc podíváme optikou celé zeměkoule, ale je velmi obsáhlý, pokud vezmeme v potaz evropský prostor s blízkým okolím. Kdo tedy na seznamu není (a překvapuje to)?

  • Vatikán
  • Turecko
  • Izrael


tvořeno pomocí mapchart.net


Od Vatikánu coby hlavy katolické církve by se vyjádření odsouzení nehumánního chování očekávalo.

Zde nesmíme zapomenout na složitou situaci Turecka, které se s Ruskem, ruským chováním a ruskou armádou potýká delší dobu než Ukrajina (viz sestřelení ruského vojenského letounu nad tureckým územím). Do toho je nutné zahrnout politické lavírování současné vlády mezi západem a východem, závislost na Rusku ohledně dostavované jaderné elektrárny Akkuyu ruským Rosatomem, závislost na ruské toleranci k přeničnému lodnímu koridoru Černým mořem, částečná závislost na ruských turistech atd. A do toho je těsně před klíčovýmim volbami, které mohou v Turecku zcela změnit pozici Turecka jak uvnitř, tak vně státu.

Izrael má podobně jako Turecko "svých starostí dost" (jak problematiku vzniku Izraele a vyhánění Palestinců, jak boj s Íránem, novým spojencem Ruska, tak vnitropolitický boj nebezpečně se přibližující občanskému konfliktu), ovšem vyjádření k humanitě by snad neuškodilo. Nesmíme ale zapomínat, že poměrně velké množství občanů Izraele se narodilo a vyrůstalo v Sovětském svazu, odkud mohli pro svůj židovský původ se přestěhovat do Izraele až po rozpadu SSSR.

Kdo tedy na seznamu není (a nepřekvapuje to)?

  • Bělorusko (spojenec až skoro součást Ruska)
  • Kosovo (nechce přilévat olej do ohně kvůli i tak složitým vztahům se Srbskem)
  • Srbsko (tradiční zastánce Ruska)
  • Sýrie (spojenec Ruska kvůli ruským zájmům ve Středozemním moři)


A tak je to ohledně politického i lidského lavírování se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,