Přeskočit na hlavní obsah

Turecko zveřejnilo aktuální hodnoty COVID-19

Blíží se doba dovolených, plánování skoro finišuje. Jednou z otázek je také na COVID. Ne že bychom si z něj ještě dělali těžkou hlavu, ale jde o případná opatření jiných států. V médiích nic nevidíme, má Turecko nějaká omezení a opatření? Zmizel COVID z Turecka zcela, nebo jak že to je?

Odpověď na tuto otázku by zajímala nejen nás, ale také Světovou zdravotnickou organizaci či Turky samotné. Turecko totiž od 27. listopadu 2022 neuvádí ani žádné nové případy, ani nová úmrtí. Prostě od onoho data pro statistiku COVID v Turecku přestal existovat.


Jak to, že to Google.com říká jinak?

Důvodem je cenzura informací tureckou stranou. Příslušná webová stránka tureckého Ministerstva vnitra je totiž přístupná pouze zevnitř Turecka, ze zahraničí se k datům nedostane nikdo. Proto se v mimotureckých databázích uvádí poslední záznam z 1. ledna 2023 (někdy se uvádí 2. leden). Data ale pocházejí z dvoutýdenního období od 14. do 27. listopadu 2022.

Google využívá jako zdroj informací JHU CSSE COVID-19 Data (https://github.com/CSSEGISandData/COVID-19). Ti mají pro Turecko následující zdroje:

  • Republic of Turkey Ministry of Health: https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66935/genel-koronavirus-tablosu.html
  • Digital Transformation Office of The Presidency of The Republic of Turkey: https://corona.cbddo.gov.tr/Home/GetLastDayDifference

Oba zdroje jsou ale přeškrtnuté (a víme proč). Stejně škrtnuté jsou odkazy na zdroje Číny, Maďarska (odkaz přestal existovat prý od 3. ledna 2023) a okresu Reno v Kansasu, USA.

MIMOCHODEM: Je to stejně tak Turecko a Maďarsko, které jako poslední neratifikovaly vstup Švédska do Severoatlantické aliance, NATO (Finsko již sítem oběma států prošlo, Švédsko bylo na konci března Maďarskem přece jen schváleno).


Co na to WHO?

Světová zdravotnická organizace je orgán, kterému by země měly předkládat data, která WHO následně zveřejňuje (kromě jiného).

https://covid19.who.int/region/euro/country/tr

Také na grafu WHO je vidět, že poslední informace o COVIDu v Turecku získala na konci roku 2022 (tedy před více než čtvrt rokem).



WHO, COVID-19, Turecko (březen 2023; zdroj who.int)



Je Turecko jediné, které už nedává informace o COVIDu?

Není, zdaleka (tedy podle https://ourworldindata.org/covid-cases). Patří mezi ně například Jemen, Tádžikistán, Tchaj-wan, Jižní Súdán, Somálsko, Omán, Severní Makedonie, Severní Korea, Niger, Mosambik, Kuvajt, Jordánsko, Irák a řada menších států. Žádný z nich totiž nenahlásil minimálně za poslední měsíc ani jediný případ.

A co na to WHO? Až tak pesimistické není. Řada zmíněných států informace stále předává. Snad jen Jordánsko nenahlásilo ani jediný od října 2022, Jižní Súdán od poloviny prosince 2022. Severní Korea je speciální případ (a v mnoha ohledech). Když pomineme mikrostáty, pak zůstává jen Severní Korea, Jordánsko a Turecko.


Duben a opět jiný způsob prezentování dat

Turecko s počátkem dubna 2023 zveřejnilo na stránkách Ministerstva zdravotnictví měsíční souhrny za posledních pět měsíců. Oficiální čísla jsou následně přepočítána do denních hodnot včetně celkové smrtnosti.



Jinými slovy jsou opravdu hodnoty natolik nízké, že již v Turecku nepředstavuje plošné nebezpečí.


A jak je to s opatřeními?

Nijak. Turecko nic nevyžaduje. Není povinností ani mít doklad o očkování, ani není povinnost mít ochranné pomůcky (roušky atd.). Vše je pouze na bázi dobrovolnosti v závislosti na situaci.

Speciální oblasti je region postižený zemětřesením, kde ministr zdravotnictví doporučuje ochranné prostředky kvůli vysokému množstí prachu ze sutí zřícených domů, které se tyto týdny horečně odklízejí. Dalším problémem je, že řada z oněch budov obsahuje větší množství azbestu. Proto je rouška jen drobností proti skutečné ochraně proti azbestu (ochranné obleky, speciální masky atd.).


likvidace azbestu v Česku (zdroj: VyklizeniLevne.cz)


COVID-19 v Turecku samozřejmě existovat nepřestal, jen nastává totéž jako jinde. Takže pokud má někdo roušku, tak pro to má asi nějaký důvod a ten vůbec nemusí souviset s COVIDem (například má chřipku a je zodpovědný, nechce ji rozšiřovat v dopravních prostředcích, má problém s imunitou, má před / po operaci, alergie na prach atd. atd.).

Buďme tedy jak tolerantní, tak rozumně odpovědní.

A tak je to ohledně zdraví a soužití se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,