Přeskočit na hlavní obsah

Výročí arménského masakru s dvojím a protichůdným vysvětlením

Dva znepřátelené tábory. Arménie a Turecká republika. Důvodem je Osmanská říše a události v průběhu 1. světové války, potažmo to, co tomu přecházelo. Jedni používají slova jako masakr či genocida, druzí zakazují slovo genocida a používají slova teroristé a masakr.

Dokonce už se tvořil společný tým z obou stran pro neutrální úhel pohledu a konečné vyrovnání s historií, ovšem arménská strana odstoupila. Vše se vrátilo na naprostý začátek.

Ministerstvo národní obrany Turecké republiky dnes zveřejnilo následující: "Přejeme Boží milosrdenství Turkům, které v roce 1915 brutálně zavraždili arménští teroristé, bez ohledu na staré lidi, ženy nebo děti."



Arménské Ministerstvo zahraničních věcí dnes zveřejnilo následující: "24. dubna si arménští lidé po celém světě připomínají mučedníky Arménské genocidy, která se odehrála v Osmanské říši na počátku 20. století."



Vláda Arménie zveřejnila následující: "Dnes, 24. dubna, si Arméni po celém světě připomínají 108. výročí arménské genocidy"



Turecké Ministerstvo zahraničních věcí vydalo následující tiskovou zprávu "týkající se prohlášení vládních úředníků některých zemí ze dne 24. dubna 2023":

Nešťastná prohlášení, která jsou neslučitelná s historickými fakty a mezinárodním právem ohledně událostí roku 1915, jsou marnými snahami o přepsání historie z politických motivů.

Nemělo by se zapomínat, že události roku 1915 nelze definovat podle osobních programů politiků a jejich vnitropolitických úvah. Takový přístup může vést pouze ke zkreslení historie. Ti, kteří na tomto neobjektivním přístupu trvají, vejdou do dějin jako bezcenní oportunističtí politici.

Odmítáme tato prohlášení, která považujeme za neplatná, a co nejdůrazněji odsuzujeme ty, kteří v tomto omylu přetrvávají. Türkiye nepotřebuje, aby mu někdo přednášel o jeho vlastní historii.

Vyzýváme tyto kruhy, které se snaží odvozovat nepřátelství z historie kvůli povrchním politickým úvahám, aby podpořily náš návrh Společné historické komise a úsilí o regionální mír a spolupráci vedené naší zemí namísto opakování takových závažných chyb.

Dále přidalo následující prohlášení: Odsuzujeme arménský terorismus, který zavraždil mnoho členů našeho ministerstva na základě nepodložených obvinění zkreslujících historii. S úctou a vděčností si připomínáme naše mučedníky. Kéž je nad nimi Alláhova milost!



A tak je to ohledně turecko-arménských vztahů se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,