Přeskočit na hlavní obsah

Dav fanatiků zaútočil na starostu Istanbulu i jeho posluchače, řada zraněných

Předvolební meetingy jsou obvykle bouřlivé svými hesly, skandováním fanoušků, slovy politiků. Včera ale ve městě Erzurum na východě země vzali příznivci ultrapravicové strany MHP do ruky kameny a kusy betonu a začali je házet na řečnícího starostu Istanbulu i na dav, který jej poslouchal. To si vyžádalo řadu zraněných i vážně poškozený autobus.


Předvoj: Aktivní odpor starosty Erzurumu

Chování šerifa z divokého Západu může připomínat postup starosty Erzurumu. Například autobusy městské dopravy zamknul a nedovolil jim odjet, aby náhodou jimi necestovali příznivci CHP (tedy současného starosty Ekrema İmamoğlua nebo předsedy CHP a kandidáta na prezidenta Kemala Kılıçdaroğlua).

Je nutné zde připomenout, že starosta Erzurumu je členem vládní strany AKP.


Útok!

Příznivci ultrapravicové strany MHP zaútočili sprškou kamenů a kusů betonu na dav posluchačů, autobus i na samotného starostu Istanbulu Ekrema İmamoğlua, který na autobuse stál. Jemu samotnému se údajně nic nestalo, ovšem v davu byla řada zraněných včetně dětí.


zdroj: twitter.com/cumhuriyetgzt/


Očití svědkové tvrdí, že přítomní policisté na metání kamenů nereagovali a jen nečinně přihlíželi s tím, že nedostali jiné rozkazy.

MIMOCHODEM: Nelze pominout, že militantní část MHP "Šedí vlci" byla v posledních dnech povzbuzovaná bývalým členem MHP Sinanem Oğanem, který je jedním z kandidátů na post prezidenta (tedy protivník Kemala Kılıçdaroğlua).

Starosta Istanbulu Ekrem İmamoğlu to komentoval: "Proč tam bylo ticho, když tam starosta Erzurumu uzavřel ty autobusy bez povolení? I když pan hejtman řekl, že byla přijata opatření s 5 tisíci policisty, toto číslo jsme na hřišti neviděli, proč neproběhl ani jeden zásah? Proč s námi na cestě na letiště nebylo jediné policejní auto?"

Dav poté projel Erzurum ve spanilé jízdě oslavující svůj čin. Tím ale případ neskončil. Později se vrhli na vlajky a symboly strany Iyi parti, což je odštěpená část MHP. Zatímco MHP je součástí vládní koalice, Iyi parti je součástí šestistolu, tedy opozice.

Čin odsoudili všichni kandidáti na prezidenta (tedy i Sinan Oğan)... kromě prezidenta současného (přitom útočili příznivci jeho koaličního partnera).


Předvoj č. 2: Šedí vlci

Ještě jednou přijde na řadu militantní a v části Evropy zakázaná organizace "Ülkü Ocakları" (též předzívaná šedí vlci). Jejich pobočka v Erzurumu samotném vyvěsila plakát, kde vytvořila rovnici terorista - Demirtaš - Imamoglu. Včera ráno se na sociálních médiích Šedých vlků tato neuvěřitelná rovnice zpropagovala a zesílila dopad (jen níže uvedenou fotku na Twitteru vidělo téměř 150 tisíc lidí). Olej do ohně byl nalit dostatečně, aby se čekalo na podnět. A týž den starosta Istanbulu Ekrem İmamoğlu přijel.


zdroj: twitter.com/ErzurumOcak/


Zde je nutné připomenout, že Selahattin Demirtaš vedl stranu HDP (de facto kurdskou stranu), kterou se vláda snaží postavit mimo zákon s prozatím neprokázaným nařčením, že podporují či minimálně jsou v kontaktu s teroristickou organizací PKK (převážně kurdskou). Šedí vlci se snaží o zjednodušení faktů až o digitalizaci (jednička nebo nula, jsi s námi nebo jsi proti nám), což jednodušším příznivcům vyhovuje. Selahattin Demirtaš sám je režimem vězněn.


Vláda i ministr vnitra: Sám starosta byl provokatér

Členové vlády za stranu AKP svorně označili za původce incidentu starostu Istanbulu Ekrema İmamoğlua. Je otázkou zda byť jakkoli silná slova istanbulského starosty (pokud by byla vyřčena) je dostatečným důvodem k útoku jak vůči starostovi samotnému, tak na dav, který jej poslouchal.

MIMOCHODEM: Prezident Recep Tayyip Erdoğan měl včera velký meeting na bývalém istanbulském letišti. Dosavadní prezident odmítá již po několikeré volby jakékoli televizní debaty, kde by se střetl s kterýmkoli ze svých protivníků.

Süleyman Soylu věc komentoval následovně: "Ekrem İmamoğlu, který nazývá obyvatele Erzurumu provokatéry (což neřekl, pozn. red.), je sám provokatérem." Nepadlo ani slovo ke zraněným. Süleyman Soylu se v přímém přenosu zaměřil na Ekrem İmamoğlu, nikoli na útočníky i s další větou: "Jeden z největších podvodníků, kteří přišli do Turecka" (čímž nepravdivě podsouvá, že İmamoğlu není ani Turek, ani z Turecka, takže naopak rozfoukává nacionalistickou náladu).


Voliči: změním svůj postoj

Útok řadu voličů šokoval. Začali sdílet typicky názor, že chtěli původně volit jednoho z "malých" kandidátů na prezidenta (Muharrema Ince nebo Sinana Oğana), ale útok je přesvědčil o nutnosti zvolit prezidenta hned v prvním kole a zamezit eskalaci násilí, ať za ním stojí kdokoli.




Umělci: stojíme za starostou Istanbulu

Slavný zpěvák Tarkan obratem události komentoval následovně:

"Brzy se uzdrav, pane Ekrem İmamoğlu. Jak smutné, že se ten bratr a sestra v naší zemi obrátili proti sobě. Jsou mezi sebou ve válce pod stejnou vlajkou. Nyní je čas napravit tuto hanbu a říci 'stop' těm, kteří ji způsobili."


Výzvy k odstoupení jednoho kandidáta na prezidenta

Objevily se i od novinářů úvahy o tom jak by bylo prodemokratické, kdyby se Muharrem Ince rozhodl se vzdát své kandidatury ve prospěch Kemala Kılıçdaroğlua, šéfa strany CHP a současného nejsilnějšího protikandidáta vůči současnému prezidentovi. Poukazuje se na to, že svou minulostí i současnými názory je nejblíž právě svému protikandidátovi Kılıçdaroğluovi, kterému tedy může odčerpat tolik hlasů, že by nedosáhl 50 %, což by znamenalo vítězství hned v prvním kole.


Istanbul: vítej, náš hrdino!

Davy lidí se následně vypravily především metrem M4 na letiště Sabihy Gökčen, aby přivítaly starostu Istanbulu Ekrema İmamoğlua, který k davu čítajícím již desítky tisíc lidí před půlnocí promluvil.




Útok na stranu Yeşil Sol Parti: Pět zraněných

Militantní ultrapravicová veřejnost útočí na některých meetincích také na Yeşil Sol Parti, která je jak levicová, tak pro tyto volby zastřešuje také HDP (tedy většinou Kurdy), jak se přesvědčili ve městě Mersin.


zdroj: cumhuriyet.com.tr


A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,