Přeskočit na hlavní obsah

Když už v Turecku přestane pršet? Záplav již bylo dost...

Zatímco střední a severní Evropa nijak významně netrpí, její středomořské regiony včetně celého Turecka v posledních několika týdnech jsou skoro nepřetržitě zalévány proudy vody, které si jen v Itálii vyžádaly 15 lidských obětí. Jak si stojí povodně v Turecku?

Prozatím bez ztrát na lidských životech. Ale na řadě míst jsou povodně již tento týden od pondělí velmi viditelné. V hlavním městě Ankara již před týdnem proběhla vlna menších povodní. Od té doby se napříč Tureckem tu či onde objevují místní povodně. Včera v Ankaře se příliš časté přívaly vody projevily naplno, na řadě míst byl až jeden metr vody.


zdroj: iha.com.tr


MIMOCHODEM: Ještě v dubnu se napříč Tureckem plakalo, že vodní nádrže na konci období dešťů jsou poloprázdné a že pro zemědělce to může znamenat pohromu. Čím víc se blížil termín parlamentních a prezidentských voleb, tím častěji tu či onde začalo pršet. Však svět oběhly fotografie, jak dav fanoušků i samotný Kemal Kılıçdaroğlu nehnutě stojí a pokračují v předvolebním meetingu, přestože silně pršelo. Podle dlouhodobé statistiky má touto dobou pršet maximálně na severním pobřeží Černého moře, zatímco zbytek Turecka má mít již slunečno, které vydrží obvykle do září (nepočítejme letní bouřky).


Kemal Kılıçdaroğlu 16. května 2023 (zdroj: kronos36.news)


Mezi další turecké provincie postižené povodněmi patří Adana, Mersin, Osmaniye, Muğla (Bodrum), Denizli, Kastamonu a další. Již tento výčet dává znát, že povodňové nebezpečí je napříč Tureckem od Egejského přes Středozemní moře až po Černé moře.


zdroj: sputniknews.com.tr


MIMOCHODEM: Řada vodních zdrojů napříč Tureckem hlásí na rozdíl od počátku jara plný či skoro plný stav. Istanbul zatím marně čeká na prohlášení, že se překročilo alespoň 50 % (a to se z nich prakticky neodebírá, dodávky vody se řeší pro tento rok alternativně).

Dokonce v černomořské provincii Amasya bylo vidět malé tornádo.


Předpověď do konce týdne

Podle turecké meteorologické služby má do konce týdne pršet (na další dny ještě předpověď není). Na úplně celém území Turecka má pršet právě v neděli, což "potěší" hned dvakrát. Jednak je to víkend, jednak bude probíhat druhé kolo prezidentských voleb. Některé to může odradit od cesty do volební místnosti, některé mohou problémy s deštěm zabránit, aby na místo dorazili. Proto je vhodné vyrazit včas.

Dnes ve středu 24. května bude pršet skoro všude kromě východního Černomoří a regionu postiženého zemětřesením 6. února 2023 (přibližně region u syrských hranic).



Zítra ve čtvrtek 25. května bude pršet i tam, nemá pršet v Istanbulu, na pobřeží Egejského ani Středozemního moře.



Pozítří v pátek 26. května nemá pršet jen v oblastech kolem moří (tam je asi už vody dost).



Popozítří v sobotu 27. května se déšť vrátí na skoro celé pobřeží Egejského moře s přesahem na část středomořského pobřeží. Déšť se vyhne syrským hranicím z velké dálky.



Neděle 28. května znamená déšť všude. V průběhu tohoto dne nemá kapkám deště uniknout ani píď velkého Turecka.



A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,