Přeskočit na hlavní obsah

Nový nepřítel nového Turecka má zkratku LGBT

Turecké parlamentní a prezidentské volby se odehrávaly v duchu skrývané i zcela nepokryté nesnášenlivosti vůči neTurkům, případně vůči sexuálním menšinám. Zatímco něco po skončení voleb zmizelo, něco se naopak posílilo.


Kurdové, PKK

Prvním skrytým nepřítelem byli Kurdové. Neřeklo se to napřímo, ale vytvořila se rovnice Kurd = PKK = terorista. Ale ani to se neříkalo v drtivé většině napřímo, ale používala se oklika, kdy se PKK označovalo jako "Kandil". Toto nevychází z islámských svátků, nýbrž z Kandilských hor, které jsou na hranicích Íránu a Turecka (z turecké strany). Právě zde je totiž vedení Kurdské strany pracujících neboli teroristické organizace PKK. Proto bylo možné slýchávat výpady, že opoziční strany či politici získávají instrukce z Kandilu.


Syřané

Opozice vedla předvolební kampaň korektně a vládla tématy. To platilo do parlamentních voleb. Před druhým kolem prezidentských voleb již byli ve vleku strachu, že prohrají, tedy že musí nějak získat příznivce dvou vyřazených kandidátů na prezidenta, tedy na nacionalisty.

Cílem a terčem se staly miliony Syřanů, kteří v Turecku již přes deset let sídlí. Zatímco předtím se o ně otřel kdejaký politik, druhé kolo na Syřany útočili opoziční politici, zatímco vládní MHP mlčela (přestože je to právě jejich téma) a taktéž vládní AKP naopak smířlivě Syřany chránila s tím, že:

  • nelze všechny nahnat zpět do Sýrie
  • bude kampaň na návrat řady z nich (ta už byla, jen s malým úspěchem)
  • turecký průmysl Syřany potřebuje coby pracovní sílu

Turecko tedy začíná být v pozici USA, kde často nelegální přistěhovalci přes mexickou hranici vládnou málo placeným pracovním pozicím. Také v USA selhal pokus o striktní dodržování pravidel, protože nelegální pracovníci ukázali svou sílu i důležitost tím, že vstoupili do stávky. A najednou bylo vidět kde všude pracují (resp. v době stávky nepracují) a nakolik je ekonomika na nich závislá.


Sláva vítězům, čest poraženým? Nikoli v Turecku

Bývá zvykem, že od ukončení voleb vítězná strana ukončí výpady vůči politickým oponentům a soustředí se na úkol, ke kterému byla zvolena. Turecký prezident v rámci permanentní předvolební kampaně ve výpadech naopak pokračoval, ovšem mírně pozměnil rétoriku.


Opozice? Buzeranti

Výrok sice nebyl až takto striktní, realita ale nebyla daleko. Mluvčí se ale vtipně schoval za dav, který naznačené dořekl.

RTE: Tato CHP (hlavní opoziční strana, pozn. red.)jsou LGBT?
(dav): ANO!
RTE: Tato HDP (prokurdská strana, pozn. red.)jsou LGBT?
(dav): ANO!
RTE: Tato Iyi Parti (druhá největší opoziční strana, pozn. red.), jsou LGBT?
(dav): ANO!
RTE: A někteří malí kluci vedle nich (myšleny malé politické strany, pozn. red.), oni jsou LGBT?
(dav): ANO!
RTE: Mohou tedy LGBT lidé infiltrovat AKP?
(dav): NE!
RTE: Mohou infiltrovat MHP?
(dav): NE!

MIMOCHODEM: LGBT je zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby.



Stejný projev ze Kısıklı sdílí také sám mluvčí na twitter.com/RTErdogan/

Tato část projevu prezidenta Erdoğana byla zatěžkávací zkouškou pro štáby zahraničních televizí. Například Al Jazeera English předstala na tuto chvíli překládat, aby následně překladatelku vystřídal překladatel. Zmíněná část začíná na videu od 12:55.

MIMOCHODEM: Některá média to nechtěla přenášet, některá to ignorovala. Některá se věnovala daleko drastičtějšímu vyjádření státu, konkrétně Ugandy. Její prezident Yoweri Museven odsouhlasil nový zákon, podle kterého hrozí za homosexuální styk až trest smrti. Nový zákon získal řadu příznivců i v České republice...


odkaz: novinky.cz


Turecko posledních let se již neskrývaně postavilo sexuálním menšinám, takže o žádné velké překvapení nejde, kromě okamžiku projevu a razance. Protože voličů opozice označené jako LGBT byla skoro polovina, rozhodně to nepřispěje ke znovusjednocení i tak znepřátelených táborů.



První otestování vztahu Turecka k LGBT bude za tři týdny, kdy v Istanbulu má proběhnout 31. ročník týdne LGBT zvaný Istanbul Pride (İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası). Zatímco před deseti lety (tedy v době Gezi Parku) se akce konala v klidu za účasti 100 tisíc lidí, již roku 2015 na účastníky čekali těžkooděnci a vodní děla. V rámci boje proti LGBT byly rušeny také účty na sociálních médiích, například instagram.com/istanbulpride/, jiné naopak zůstaly, jako twitter.com/istanbulpride nebo web linktr.ee/istanbulpride či kaosgl.org. Výzvy k Istanbul Pride vyšly na Twitteru v turečtině, angličtině, francouzštině, němčině, arabštině, perštině či kurdštině.

A tak je to v některých demokraciích se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,