Přeskočit na hlavní obsah

Turecké volby 2023: Prezident chce zopakovat scénář z 15. července

[UPDATE 16:31] Turecko zažívá velmi vypjatou předvolební atmosféru, kdy reálně hrozí, že po více než dvaceti letech by mohla skončit éra současného prezidenta Erdoğana. Případné naprosto hladké předání moci není příliš pravděpodobné, ale objevují se náznaky daleko horšího scénáře, dokonce i přímo z vyjádření prezidenta.


Buďte doma!

Doprovodnou zprávou zvyšující znepokojení je údajné nařízení místního komunikačního operátora Turkcellu svým zaměstnancům. Zaměstnanci podle této zprávy nesmějí od 12. do 15. května do kanceláří kvůli "pracím na technické infrastruktuře" (aneb když něco nejde, vymluvte se na ajťáky).

Zpráva byla brána natolik vážně, že se akcie Turkcellu na istanbulské burze propadly o 5 %, takže podle médií měla burza zastavit v 11:58 obchodování s nimi připraveným scénářem pro tyto situace.

Informaci v tuto chvíli není možné ověřit a je nutno ji brát jako nedůvěryhodnou.

[AKTUALIZOVÁNO 16:31]: Objevily se informace, že podobnou výzvu rozeslala svým zaměstnancům také státní TRT (televize a rozhlas).


Děti budou doma

Ministr školství Mahmut Özer v diskusi na televizním kanále 24 TV prohlásil: "Abychom naše školy a učitele pohodlně a zdravě připravili na další vzdělávací den, dáme si den po volbách na jeden den pauzu od vzdělávání. Výuka začne 16. května. Budeme myslet i na naše učitele na administrativní volno."

Pro volno hraje roli v souvislosti s nedělními volbami velikost Turecka. Rodiče potřebují jet domů odvolit, volby jsou v neděli. Do pondělí do rána se ale s rodinou obtížně vrátí, a tak je toto jediný rozumný argument pro udělení takového volna. Domů mohou cestovat v klidu až v pondělí.

Rodiče dětí tedy mají motivaci si vzít v pondělí volno a tudíž mít v neděli večer a v noci čas.


Zopakujeme scénář z 15. července (jděte do ulic!)

Prezident Recep Tayyip Erdoğan dnes dopoledne na Twitteru zveřejnil zprávu, ve které je kromě jiného:

"Bez ohledu na to, jakým útokům budeme čelit, nebudeme vrhat stín na vůli národa a naši demokracii. Když to bude nutné, budeme chránit naši nezávislost a budoucnost za cenu našich životů, jako jsme to udělali v noci 15. července. Protože existujeme pro tento národ, jehož členem a služebníkem je nám ctí být."


zdroj: haberturk.com


MIMOCHODEM: Co se stalo 15. července (2016)? Česká Wikipedie to nazývá "pokus o vojenský převrat v Turecku." Dále citujme Wikipedii: "Prezident Recep Tayyip Erdoğan, tou dobou na dovolené v jihozápadním Turecku, označil převrat jako útok proti demokracii a vyzval všechny své sympatizanty k tomu, aby vyšli do ulic navzdory armádou vyhlášenému zákazu vycházení. Výzvy k vyjití do ulic se ozývaly i z mešit po celém Istanbulu. Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany v Turecku, aby nevycházeli do ulic a sledovali zpravodajství. Lidi plánující cestu do Turecka vyzvalo, aby prozatím cestu nerealizovali a vyčkali dalšího vývoje. Ministr Zaorálek na sobotu 16. července svolal krizový štáb."

Tento citát není smyšlený, nýbrž oficiálně vydaný tiskovou agenturou DHA, která zde cituje zprávu z Twitteru prezidenta Erdoğana.



A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,