Přeskočit na hlavní obsah

Turecké volby 2023: Zatím vede Erdoğan, ale stále ztrácí, vládní koalice vede jasně

Volební místnosti se zavřely v 17:00 tureckého času, začalo sčítání všech hlasů jak z Turecka, tak ze zahraničí nebo z hraničních přechodů. Jsou to dvojí volby, takže se čekají dvojí výsledky.


Volby č. 1

Doposud s předstihem nejdiskutovanější jsou volby prezidentské, kdy nejde o nic menšího, než o židli, která se pod současným prezidentem Erdoğanem kýve.


Volby č. 2

Podobně důležité jsou ale také druhé volby, které mají naplnit 600hlavý parlament novými poslanci. Zde nejenže doposud jasně vede strana AKP současného prezidenta Erdoğana, ale očekává se její vítězství.

V čem je klíč? Očekává se, že získá řekněme mezi 30 a 40 % hlasů, ale velmi obtížně až nemožně sestaví většinu. Naproti tomu současný šestistůl je koalice rozumně silná, aby nad oněch požadovaných 50 % dosáhla.

Obvykle se zveřejňují výsledky právě podle koalic. Zatímco Lidová aliance (Cumhur İttifakı) zahrnuje vládní strany AKP a MHP a některé malé strany, Národní aliance (Millet İttifakı) zahrnuje současnou opozici, tedy CHP, Iyi parti, Saadet, Demokratickou stranu a další malé strany.


Dvě agentury, dvojí výsledky

Státní média spolupracují s tiskovou agenturou AA (Anadolu Ajansi), jejichž zprávy i současné informace o volbách jsou mnohými nebrány jako příliš neutrální. Na relativní začátek sčítání ukazuje  v prezidentských volbách asi 36 % sečtených uren, zatímco druhá agentura Anka Haber Ajansı necelých 11 %. V případě parlamentních voleb jsou výsledky daleko slabší, na byť náznak vývoje musíme ještě počkat.


Velmi velmi předběžné výsledky

Jako je to snad u všech "papírových" voleb zvykem, nejrychleji se sčítají malé volební okrsky (typicky venkov), aby se postupem času propracovaly k těm největším, kde je zároveň největší množství voličů.

Prezident Erdoğan má zatím 53 % a každých zhruba 10 minut ztrácí půl procentního bodu, ale pokles se zpomaluje (tedy podle agentury AA). Přibližně stejně rychle naopak stoupají procenta Kemala Kılıçdaroğlua, který již stoupl těsně nad 41 %. Třetí Sinan Oğan má zatím nad 5 %, odstoupivší Muharrem İnce získal zatím 0,5 % (typicky hlasy ze zahraničí z doby před odstoupením).

Opoziční Národní aliance má zatím jen 26 %, vládní Lidová aliance má přes 60 %.



Mohou být výsledky AA zkreslené?

Úprk Anadolu Ajansi oproti paralelní agentuře Anka je neuvěřitelný. Může mít za následek to, že příznivci vlády se mohou s výsledky ztotožnit, aby se následně překvapivě rozvěděli, že vše je poněkud jinak. Protože logice zveřejňování výsledků podle počtu hlasů v urnách moc nerozumějí, mohou nabýt dojmu, že s výsledky na poslední chvíli "někdo" manipuluje a že "toho jejich" kandidáta poškozuje. A protože bude brzo večer, nebudou mít problém vyjít do ulic minimálně protestovat za svou modlu.

Vše je ale příliš v počátcích, až pozdější hodiny ukáží realitu.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,