Přeskočit na hlavní obsah

Turecký internet: mobily zpomalují, pevné linky zrychlují

Společnost Ookla coby provozovatel Speedtest.net vydala čtvrtletní hodnocení pro Turecko za první kvartál letošního roku. Vyplývají z něj neuvěřitelné rozdíly mezi poskytovateli internetu i v meziročním srovnání. Někteří mají rychlejší mobily, někteří zase pevnou linku. Proč, čím je turecký trh specifický?


Naměřená data

Podívejme se na pět čtvrtletí jdoucích za sebou, tedy od prvního kvartálu 2022 do Q1 2023. Nejdříve přicházejí na řadu pevné linky...



...a mobilní provideři:




Nepoměr v rychlostech platí jak mezi poskytovateli ve stejné kategorii, tak i mezi pevnými linkami a mobily. Podívejme se na přesná čísla:



Zatímco pevné linky všech poskytovatelů dohromady zrychlily o 13,5 %, součet mobilních operátorů klesl o 1,7 %.


Mezifiremní souboj

Některé společnosti poskytují jak mobilní připojení, tak pevné připojení domácnosti.

Turkcell poskytuje mezi těmito společnostmi nejrychlejší připojení jak mobilní, tak domácí. Ovšem za poslední rok jen stagnovala, nezaznamenala prakticky žádný nárůst. Pevné linky jsou meziročně rychlejší v průměru o pouhých 2,2 %, mobilní data dokonce pomalejší o 3,7 %. Přesto je s velkým odstupem rychlejší než ostatní (tedy co se týče firem poskytující obě řešení). Turkcell má mobilní data výrazně rychlejší, než pevná připojení.

Türk Telekom celkově posílila. Mobilní data jsou shodná (pokud lze nárůst 0,1 % považovat za nárůst), pevná připojení jsou meziročně rychlejší o 22 %. Mezi firmami "pod obojí" patří mezi průměr. Zatímco před rokem byla pevná linka od této společnosti výrazně pomalejší než mobilní data, nyní se díky nárůstu pevné linky rychlosti téměř srovnaly, takže pevné linky už jsou shodně rychlé jako od Vodafone.

Turecká divize Vodafone má s odstupem nejpomalejší mobilní data. Její rychlost je meziročně rychlejší o 1,7 % (takže prakticky shodná). Pevná připojení posílila o 11,1 % a to stačilo na udržení si druhého místa mezi kombinovanými poskytovateli, ale v příštím čtvrtletí již může skončit jako poslední za Türk Telekomem. Vodafone tedy co se týče rychlostí naměřených Speedtestem firmy Ookla patří výhledově k outsiderům.

Turksat se ještě před rokem jmenoval Turksat Kablo. Není mobilním poskytovatelem služeb, pouze pro pevné připojení. Rychlostí je téměř totožný s Turkcellem, takže se někdy dělí o druhé místo, někdy má drobný odstup. Příkladem jsou poslední data za 1. čtvrtletí 2023, kdy překročil hranici 40 Mbit/s, zatímco Turkcel naopak klesl.

TurkNet je méně známá společnost soustřeďující se na domácí připojení s důrazem na optiku. Na průměrných rychlostech je to znát, na meziročním nárůstu rychlosti také. Zatímco před rokem měl ještě s odstupem necelých 50 Mbit/s, nyní atakuje hranici 60 Mbit/s, tedy meziroční zvýšení rychlosti o 24,1 %.


4.5G forever

I přes silná prohlášení některých nejmenovaných představitelů státu se po delší dobu Turecko stále drží na maximálně 4.5G (neboli čtyř-a-půl-té generaci mobilního datového přenosu), které začalo roku 2015 (psali jsme). Přechod na 5G je zatím na úrovni politických prohlášení.


zdroj: btk.gov.tr [PDF]


Turecko před časem zveřejnilo příručku o 4.5G, která pro 3G uvádí rychlost až 43,2 Mbit/s a pro 4.5G až 1 Gbit/s s tím, že 5G docílí až 10 Gbit/s. Kde se Turecko nachází co se týče reálných rychlostí?


Odezva

Dosažení přenosové rychlosti je jedna věc, požadovaná a vyžadovaná věřejností. Ovšem neméně důležitým údajem je také rychlost odezvy. Obzvlášť u transakčních operací je od určité přenosové rychlosti to nejpodstatnější. Zatímco u přenosové rychlosti čím víc tím lépe, u odezvy je to přesně naopak (čím méně, tím lépe). Výsledky za 1. kvartál 2023 jsou následující:

  • 15 ms TurkNet
  • 21 ms Turkcell
  • 21 ms Turk Telekom
  • 21 ms Turksat
  • 33 ms Vodafone

Zde v testech Speedtest.net zvítězil s mírným odstupem TurkNet před hlavním peletonem, který má shodně 21 ms. Za nimi poslední s pořádným zpožděním je Vodafone.


Z metaliky na optiku

Nejde o opuštění hudby skupiny Metallica, nýbrž o využití elektrických vodičů, tedy ADSL a VDSL technologií. Turecko se razantně snaží přejít na optické připojení nejen firem, ale dokonce i domácností, pokud možno plošně (alespoň ve velkoměstech). Stoupající rychlost u pevných připojení tomu odpovídá, ovšem výše přenosových rychlostí ještě příliš ne. Zatím řada domácností zůstává u stávající metaliky, důvodem je také konflikt potřeby rychlejšího připojení s hyperinflací turecké liry v kombinaci s extrémním nárůstem nájmů a vysokou nezaměstnaností. Optická vlákna ale prozatím chybí i na hlavnějších silnicích v Istanbulu, natož v malých sídlech.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: speedtest.net/global-index/turkey

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,