Přeskočit na hlavní obsah

Italský a britský fotbalový klub hrají finále UEFA v tureckém Istanbulu

Finále fotbalové Ligy mistrů UEFA mezi Manchesterem City a Interem Milán se odehraje dnes v Istanbulu na Atatürkově olympijském stadionu, největším tureckém fotbalovém stadionu. Kvůli tomu již od rána platí řada dopravních omezení jak kolem stadionu, tak v centru města, jedna trasa metra je vyřazena z provozu úplně.

Zápas začíná ve 22:00 tureckého času, tedy ve 21:00 času středoevropského. Britští diváci doma mohou sledovat zápas od 20:00. Právě to je důvodem k tak pozdnímu začátku zápasu (z tureckého pohledu).


zdroj: wikimedia.org



Kde přesně?

Atatürkův olympijský stadion se nachází na západu evropské části Istanbulu


umístění Atatürkova olympijského stadionu v Istanbulu (velký pohled)


umístění Atatürkova olympijského stadionu v Istanbulu (detail evropské strany města)



Může být překlonán rekord v návštěvnosti stadionu?

Ne, to už nejde. Rekord 79.414 osob drží zápas Galatasaray SK – Olympiacos CFP, který se konal 31. července 2002. Kvůli problémům části sedaček byla totiž kapacita před finálovým zápasem UEFA na jaře 2005 snížena na 76.092 míst.

Úřad guvernéra Istanbulu uvádí, že aktuální počet míst je 72 tisíc. To na aktuální rekord opravdu nestačí.


Jak se tam dostat metrem?

Za normálních okolností se dá použít metro M9 na trase Bahariye-Olimpiyat Metro, které končí právě na Atatürkově olympijském stadionu. Tato linka je jen krátká a navíc lokální, takže je nutné ve stanici İkitelli Sanayi přestoupit na trasu M3 Kirazlı – Kayaşehir Merkez. Ta již míří sice také severojižně, ale alespoň se po několika zastávkách lze dostat na trasu M7 (Yıldız – Mahmutbey), kde je lákavý například přestup na trasu M2 vedoucí přes náměstí Taksim, jak napovídá infografika Metra Istanbul.


zdroj: twitter.com/metroistanbul/


Pokud vystoupí o dalších pár stanic dál na konečné Kirazlı přestoupit na trasu M1A.


zdroj: twitter.com/metroistanbul/


Trasy M7 a M1 už konečně vedou na východ, tedy do centra velkoměsta. A jak po skončení zápasu zase odjet?


zdroj: twitter.com/metroistanbul/


Jak je vidět, doprava na Atatürkův olympijský stadion může i místním pořádně zamotat hlavu, natož cizincům neznalým jak místních podmínek, tak místního jazyka (a navíc, když cizinců jsou tisíce a tisíce).


...nebo metrem ne?

Společnost Metro Istanbul vydala v noci na dnešek následující prohlášení:

Vážení cestující,

Kvůli finálovému zápasu Ligy mistrů UEFA, který se bude konat zítra na Atatürkově olympijském stadionu, byla přijata následující opatření:

Podle rozhodnutí istanbulského guvernéra bude linka metra M9 Bahariye-Olympic celý den uzavřena.

Bezplatná autobusová doprava IETT bude poskytována mezi stanicemi Bahariye, Masko, İkitelli Sanayi a Ziya GökAlp podél trasy metra M9.

Autobusové linky IETT s kódem MK, odjíždějící z olympijské stanice linky M9, budou odjíždět ze stanice Şehir Hastanesi linky M3.

Noční provoz metra bude pokračovat podle plánu.


PRO DIVÁKY NA FINÁLE LIGA MISTRŮ UEFA NA OLYMPIJSKÉM STADIONU ATATÜRK:

ABYSTE SE DOSTALI NA STADION:

Podle rozhodnutí istanbulského guvernéra budou v den zápasu prováděny kontroly vstupenek pro cestující jedoucí na Atatürkův olympijský stadion na stanici İkitelli Sanayi. Cestující, kteří projdou kontrolou vstupenek, budou přepraveni na stadion mezi İkitelli Sanayi a Olympic Station prostřednictvím expresních služeb.


NÁVRAT ZE STADIONU:

Po zápase budou vlaky odjíždějící z Olympic Station zastavovat pouze ve stanicích Mahmutbey a Kirazlı. V expresních spojích, které budou pokračovat až do vyprázdnění stadionu, nebudou vlaky zastavovat v nádražních stanicích.


Cestující, kteří chtějí jet do Mecidiyeköy:

Mohou přestoupit na linku metra M7 Yıldız-Mahmutbey ze stanice M3 Mahmutbey a přístup na stanici Mecidiyeköy. V expresních spojích mezi Mahmutbey a Mecidiyeköy nebudou vlaky zastavovat v mezistanicích.

Cestující, kteří chtějí jet do Taksimu:

Mohou přestoupit na linku metra M7 Yıldız-Mahmutbey ze stanice M3 Mahmutbey a přístup na stanici Mecidiyeköy. V expresních spojích mezi Mahmutbey a Mecidiyeköy nebudou vlaky zastavovat v mezistanicích.

Mohou přestoupit na linku metra M2 Yenikapı-Hacıosman ze stanice M7 Mecidiyeköy a dostat se na stanici Taksim.


Cestující, kteří chtějí jet do Yenikapı:

Mohou přestoupit na linku metra M1B Yenikapı-Kirazlı ze stanice M3 Kirazlı. V expresních spojích mezi Kirazlı a Yenikapı nebudou vlaky zastavovat v mezistanicích.

CESTUJÍCÍ, KTEŘÍ CHTĚJÍ PŘEJÍT DO NÁDRAŽNÍCH STANIC NA LINKÁCH M1B A M7, KDE JSOU POSKYTOVÁNY EXPRESNÍ SLUŽBY, MOHOU VYUŽÍT NAŠE NOČNÍ SLUŽBY METRO.


Autobusy zdarma

Proto městská doprava İETT zajistí 500 autobusů, které zajistí bezplatný přesun na stadion divákům s vstupenkou, akreditovaným zaměstnancům a dobrovolníkům. Doprava je zajištěna z obou letišť a dvou evropských center:

  • Letiště Istanbul
  • Letiště Sabihy Gökčen
  • Yenikapı (konečná metra M1A / M1B, konečná metra M2, stanice Marmaray)
  • Beşiktaş


Uzavírky silnic

Ode dneška od 8:00 do neděle 23:00 bude řada silnic kvůli fotbalovému zápasu uzavřena. Úřad guvernéra Istanbulu nařídil uzavírku některých silnic.



Připravili také infografiku.


zdroj: twitter.com/TC_istanbul/


Výše uvedenou mapku připravil úřad guvernéra Istanbulu. Je otázkou proč (na rozdíl od ostatních grafik z vlastní dílny) není nikde ani jméno úřadu, ani jeho logo.

Přesné mapy s vyznačením dopravního omezení nebyly doposud zveřejněny.

A tak je to ohledně fotbalu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,