Přeskočit na hlavní obsah

Staronový prezident Turecka ustanovil novou vládu na příštích pět let

[AKTUALIZOVÁNO 11:45] Dnes byl slavnostně uveden do své funkce prezident Turecka, kterým je opět Recep Tayyip Erdoğan. Po změně ústavy roku 2017 je to jeho druhé a poslední období. Vytvořil také novou vládu, která má dvojí vliv na Istanbul.

57. vládní kabinet fungující od 3. června 2023 má následující členy (ve formátu jméno příjmení):

  • Ministr spravedlnosti: Yılmaz Tunç (AKP)
  • Ministryně pro rodinu a sociální služby: Mahinur Özdemir Göktaš (bezpartijní)
  • Ministr práce a sociálního zabezpečení: Vedat Işıkhan (bezpartijní)
  • Ministr životního prostředí, urbanizace a změny klimatu: Mehmet Özhaseki (AKP)
  • Ministr zahraničí: Hakan Fidan (bezpartijní)
  • Ministr energetiky a přírodních zdrojů: Alparslan Bayraktar (bezpartijní)
  • Ministr mládeže a tělovýchovy: Osman Aşkın Bak (AKP)
  • Ministr financí a financí: Mehmet Şimşek (AKP)
  • Ministr vnitra: Ali Yerlikaya (bezpartijní)
  • Ministr kultury a cestovního ruchu: Mehmet Nuri Ersoy (bezpartijní)
  • Národní ministr školství: Yusuf Tekin (bezpartijní)
  • Národní ministr obrany: Yaşar Güler (bezpartijní)
  • Ministr zdravotnictví: Fahrettin Koca (bezpartijní)
  • Ministr průmyslu a technologie: Mehmet Fatih Kacır [kádžiř, nikoli kacíř] (bezpartijní)
  • Ministr zemědělství a lesnictví: İbrahim Yumaklı (bezpartijní)
  • Ministr obchodu: Ömer Bolat (bezpartijní)
  • Ministr dopravy a infrastruktury: Abdulkadir Uraloğlu (bezpartijní)

Erdogan také oznámil, že Cevdet Yılmaz je jeho volbou na viceprezidenta. Jeho jméno figurovalo již roku 2015, kde plnil funkci ministra výstavby.


57. vládní kabinet Turecka


Ve vztahu k Česku nebo Slovensku je důležitá osoba ministra zahraničních věcí, kterým se stal Hakan Fidan, dosavadní šéf Národní zpravodajské organizace, turecká tajná služba (tedy kontrarozvědky i vnitřní rozvědky).

MIMOCHODEM: Strana AKP má zřejmě pravidlo, že Ministerstvo pro rodinu a sociální služby musí řídit vždy žena, viditelně praktikující muslimka (tedy s šátkem) a pokud možno mladší (od poloviny roku 2016). To byl byly postupně (v závorce je věk při nástupu do funkce):

  • 2015-2015 Ayşen Gürcan (52 let; jen na 3 měsíce)
  • 2015-2016 Sema Ramazanoğlu (56 let; zvolena jen na půl roku)
  • 2016-2018 Fatma Betül Sayan Kaya (35 let)
  • 2018-2021 Zehra Zümrüt Selčuk (39 let)
  • od 2023 Mahinur Özdemir Göktaš (41 let)

Z tohoto pravidla se vymyká jen Derya Yanık (2021-2023), a to jak věkem (49 let), tak vyznáním (jako jediná ze seznamu nenosí šátek), která mimořádně vystřídala mimo volby Zehru Zümrüt Selčuk roku 2021.

Post ministryně pro rodinu a sociální služby je typicky jediným ministerstvem, které je vedeno ženou. Dříve šlo o dvě ministerstva, kde obě byla vedena ženami. Mimo ně se žena stala ministryní jen výjimečně (viz Fatma Güldemet Sarı ministryní životního prostředí 2015-2016 na půl roku, nebo Rushar Pekcan ministryní obchoduv letech 2018 - 2021), což jsou výjimky potvrzující pravidlo.



Nejen v Turecku se diskutuje o postu ministra financí, kterou bude zastávat Mehmet Šimšek. Ten na tomto postu již byl v 64. vládě (tedy 2015-2016), aby v té následující (2016-2018) se stal poradcem prezidenta Erdoğana pro ekonomiku.

Naopak stálicí je Fahrettin Koca, který působil na postu ministra zdravotnictví i v předchozí vládě, tedy i přes celou pandemii COVID-19. Z přechozího kabinetu zůstal také ministr kultury Mehmet Nuri Ersoy.

MIMOCHODEM: Spekulovalo se o tom, že příznivci Recepa Tayyipa Erdoğana v předvolebním boji budou odměněni nějakým ministerstvem. Nakonec ani Sinan Oğan, Devlet Bahčeli (MHP) ani Muharrem İnce žádný takto významný a viditelný post neobdrželi.

Zajímavé na této vládě je nezvykle malé procento členů vládní strany AKP, většinu mají bezpartijní, ačkoli je předpoklad, že do určité míry musejí názorově souznít se stranou AKP, která tuto vládu vede.


...a co ten Istanbul?

Protože Istanbulu je součástí Turecka, má na něj nová vláda samozřejmě vliv. Ale nesmíme zapomenout na další vliv, a to guvernéra provincie Istanbul. Jménem guvernéra Istanbulu (tím posledním je byl Ali Yerlikaya) například bylo typicky uzavíráno metro a lanovka v okolí náměstí Taksim v krizových dnech a výročích.

Protože novým ministrem vnitra se stal Ali Yerlikaya, opustil tedy dosavadní místo guvernéra provincie Istanbul, kterým byl od 1. listopadu 2018 podle rozhodnutí prezidenta č. 2018/202 z 28. října téhož roku.

MIMOCHODEM: Guvernér Istanbulu je jmenován tureckým prezidentem, který jmenování potvrzuje na doporučení turecké vlády. Ministerstvo vnitra nejprve zvažuje a předkládá případné kandidáty ke schválení kabinetu. Guvernér Istanbulu proto není přímo volenou funkcí a místo toho funguje jako nejvyšší státní úředník v provincii Istanbul.

Protože novým ministrem je právě Ali Yerlikaya, on sám tedy navrhne z titulu své nové funkce svého nástupce na postu guvernéra Istanbulu.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: AA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,