Přeskočit na hlavní obsah

Sedmé výročí pokusu o vojenský převrat v Turecku

[UPDATE 17:49] Právě na dnešek 15. července 2023 připadá sedmé výročí pokusu o vojenský převrat v Turecku, který probíhal v pátek 15. 7. 2016 od večerních hodin a pokračoval až do sobotního rána. Tehdejší události odstartoval tank, stojící na Bosporském mostě v pátek podvečer.

Česká Wikipedie událost popisuje následovně (přesná neupravená kopie textu):

Neúspěšný pokus o vojenský převrat v Turecku byl zahájen tureckou armádou 15. července 2016 večer a již po několika hodinách skončil porážkou pučistů. Následovala odpověď Erdoganovy administrativy v podobě rozsáhlých čistek, při kterých bylo více než 160 000 lidí propuštěno nebo postaveno mimo službu a 50 000 lidí skončilo ve vězení.

MIMOCHODEM: Turecký prezident byl v té době na své letní dovolené na jihozápadě Turecka. Situace je tedy podobná jako pokus o státní převrat v Rusku 19. až 21. srpna 1991 (tehdejší prezident Michail Gorbačov byl na dovolené na jihozápadě Ruska). V Česku si spíš vzpomeneme na tzv. Sarajevský atentát, jak se přezdívalo pokusu o změnu u v Česku, kdy tehdejší Václav Klaus byl na služební cestě v Sarajevu (v pátek 28. listopadu 1997). Právě v tu chvíli předstoupili před novináře vlivní členové ODS Jan Ruml a Ivan Pilip a vyzvali Václava Klause k odstoupení z čela ODS (ten byl v té době premiérem republiky). O dva dny později vláda Václava Klause podala demisi.

Turecká státní televize TRT na svém kanálu TRT World to právě nyní popisuje následovně:

15. července 2016 zorganizovala Fetullahova teroristická skupina neúspěšný pokus o převrat s cílem svrhnout zvolenou tureckou vládu, když vojenské tanky přejížděly přes mosty přes Istanbulský průliv a stíhačky střílely na turecké civilisty.

Zbraně používané FETO proti tureckému lidu.


Oslavy

Dnes je v Turecku státní svátek. Pro pracující od pondělí do pátku to nepřineslo nic nové, ale pro pracovníky v sobotu to přineslo den volna. Proto může také více lidí oslavovat.

Program "Hrdinové století Turecka" bude organizován za přítomnosti prezidenta pana Recepa Tayyipa Erdoğana ve spolupráci s předsednictvem komunikací, istanbulským guvernérem a magistrátem městského obvodu Üsküdar.


logo používané při výročích pokusu o vojenský převrat


Bude se konat na fotbalovém stadionu Beylerbeyi 75. Yıl Stadyumu. Ten se nachází ve čtvrti Beylerbeyi (v těsné blízkosti sjezdu z mostu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, též první nebo Bosporský most), v městském obvodu Üsküdar na asijské straně města.


pozvánka prezidentské kanceláře na oslavy (zdroj: twitter.com/iletisim/)


Kde se budou hlavní oslavy v Istanbulu konat?


místo hlavních oslav (zdroj: Google.com)


UPOZORNĚNÍ: Dnes odpoledně až v noci z dneška na zítřek (tedy ze soboty na neděli) se dají očekávat oslavy, někde i bouřlivé a spontánní, obzvlášť na některých místech. Lze to poznat také podle velkého množství tureckých vlajek v rukou slavících. Lze očekávat tedy místní velké zácpy a případné dopravní či bezpečnostní uzavírky (především v Üsküdaru, možná také na Bosporském mostu). Přes Bosporský most vede také páteřní autobusové spojení metrobus, kterým se budou snažit na místo oslav a k mostu či na něj dostat slavící davy. Letošní oslavy také kvůli vyhraným volbám zřejmě budou silnější než v předchozích letech. Lze ale očekávat velké davy lidí také na jiných důležitých, památných či kritických místech, jako je náměstí Taksim apod.

Po celý den vysílá státní kanál TRT1 speciální program na dané téma (možné sledovat také online).

MIMOCHODEM: Protože se tehdejší události netýkaly jen Istanbulu a protože je to bráno jako záležitost celého Turecka, mohou se oslavy pořádat napříč zemí. Je proto nanejvýš vhodné, aby turisté dbali zvýšenou pozornost v souvislosti s oslavami.


Vlajky v novinách

Hned několik novin dnes přineslo jako přílohu tureckou státní vlajku (Sabah, Takvim, Yeni Asır a Fotomač). A přestože jde o noviny, přílohou je velká látková vlajka (větší než jeden metr).



Na plastovém obalu vlajky je napsáno, že se jedná o dar firmy Türk Telekom.


Městská doprava zdarma

Jak ministerstvo dopravy, tak radnice některých velkoměst dávají pro tento den možnost cestovat zdarma. Je to například:

  • Istanbul
    • Metro + lanovky (pouze pro IstanbulKart registrované na jméno)
    • trasa metra M11 (na Letiště Istanbul)
    • autobusy IETT (pouze pro IstanbulKart registrované na jméno)
    • Marmaray
  • Ankara
    • Baškentray B1
    • Ankaray A1
    • autobusy MHD (EGO)
    • metro
    • lanovky
  • Izmir
    • ISBAN


Jestliže je doprava zdarma, velké množství místních lidí se jen tak projede, aby si například vyzkoušeli nějakou trasu, kterou neznají. O to větší zácpy mohou být (zde pozor na kapsáře nebo sexuální obtěžování!).

Stejně jako každý rok, tak i letos se nechá očekávat připomenutí chvíle, kdy se z minaretů mešit ozvala výzva k obraně vlasti. Proto po půlnoci ze soboty na neděli lze také letos očekávat modlitby a proslovy.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,