Přeskočit na hlavní obsah

Skokové zvýšení daně na paliva přinese obří vlnu zdražení

Zatímco celé Turecko v sobotu 15. července 2023 slavilo, byl podepsán zákon několikanásobně zvyšující zvláštní spotřební daň ÖTV na benzín, naftu a LPG. Jedná se o fixní příplatek na jeden litr pohonných látek.

Prezidentské rozhodnutí o zvýšení zvláštní spotřební daně (SCT) na plyn, ropu a palivové produkty bylo zveřejněno v Úředním věstníku 15. července 2023. Podle rozhodnutí bylo množství ÖTV benzínu z 2,52 na 7,52 TL a nafty z 2,05 na 7,05 TL. Zvláštní spotřební daň ÖTV na litr z LPG bylo stanoveno na 5,77 TL. Od neděle 16. července se zvýšilo 6 lir za litr benzínu a nafty. Rozhodnutí, jehož ustanovení provede ministr financí a financí, nabylo právní moci dne 16. července 2023.


Dražší benzín, nafta, LPG

Hned v noci ze soboty na neděli (tedy z 15. na 16. 7. 2023) již benzinová čerpadla zareagovala, takže namísto dosavadních řekněme 26 až 29 lir se na stojanech objevily ceny 32 až 35 lir.

POZNÁMKA: Je zajímavé, že řetězce reagují s nadsvětelnou rychlostí (asi samy používají warp pohon) v případě zvýšení ceny, ať je příčina jakákoli (zvýšení ceny ropy, daně atd.). Ale jestliže například cena ropy výrazně klesla či stále klesá, pak je reakční doba týdny, je-li vůbec (a pokud, tak jen trochu).


Kritika a dodatečné vysvětlení ministerstvem

Již v této fázi se na sociálních médiích objevila vlna nevole, mírně řečeno. Byla tak silná, že na ni reagovalo ministerstvo financí tím, že v Turecku se cena pohonných hmot vlastně nezvyšovala dlouhou dobu a že jejich cena klesla oproti jiným státům Evropy (před lety byla jedna nejvyšších).



Porovnání cen napřič Evropou



Vzhledem k výši turecké minimální mzdy a jiných ekonomických faktorů není porovnání v dolarových cenách pro turecké zákazníky a občany zcela ideální.

Zatímco 25. května stál litr benzínu 20,50 TL, od 16. črevence stojí 34,50 TL (oboje s příslušnou tolerancí).


Dražší doprava, dražší služby

Co lze očekávat velmi brzy, je zvýšení cen pozemní dopravy, což znamená:

  • taxi
  • dolmuše a minibusy
  • městské autobusy (kromě elektro)
  • dálkové autobusy
  • školní a firemní doprava (školní hradí rodiče, firemní společnosti)
  • přeprava turistů, výlety
  • přívozy a jiná lodní doprava
  • kurýři
  • spedice
  • vlaky (používají-li dieselové motory)

...a kdo ví co ještě.


Dražší zemědělství a zemědělské produkty

Zemědělství dříve stálo a padalo s koňmi, nyní s cenou nafty, kterou používají traktory, kombajny a další těžká zemědělská technika. A čím levnější je výsledný produkt, tím vyšší zdražení se může promítnout. Mezi ohrožené může být například obilí, ale také brambory, cibule atd.


Dražší zboží

Kromě elektřiny, vody nebo zemního plynu se musí vše dopravit. A jak? Nejtypičtější jsou kamiony, nákladní auta, dodávky. To vše znamená naftu. Lze tedy očekávat, že vše, co můžeme koupit v obchodech, bude od nynějška dražší.

MIMOCHODEM: Nejdříve se zdražilo tu a tam něco. Postupně se zákazník ztratil v tom co se zdražilo, protože šlo o vše. Pak se začal zákazník ztrácet v tom o kolik se zdražuje. Nyní je stále obtížnější sledovat důvod zdražení. Konsolidace ekonomiky ale není legrace, něco už stálo a ještě daleko víc to stát bude.

Jak moc se může promítnout cena paliva do ceny zboží? Hraje v tom roli celá řada faktorů od délky trasy přes druhy přepravy až po četnost prodeje, objem a hmotnost přepravovaného zboží nebo o cenu zboží. Výrazné zdražení se tedy může týkat například nápojů, nejvíc balená voda, potom nealkoholické nápoje typu džusy a nápoje kolového typu až po pivo. Také mouka je závislá na celé řadě faktorů, takže lze očekávat dražší mouku a produkty z ní, těstoviny v první řadě.

Do konce července tedy lze očekávat skokové zdražení dopravy, služeb i zboží napříč Tureckem. Dovolenkáři, kteří před několika dny přiletěli do Turecka budou v krátké době překvapeni, že se budou muset učit cenovou mapu znovu.


Elektrofikace malé přepravy

Tento impuls může vyvolat vlnu nákupu elektromobilů a elektroskútrů. To již v Turecku probíhá, protože malé elektromobily jsou výrazně levnější, než vozidla se spalovacími motory. To se může týkat rozvozu zboží do domů a bytů, vlastní přepravu zboží večerkami a malými obchody a podobně.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,