Přeskočit na hlavní obsah

Turecký film v Praze, slovenský seriál v Istanbulu

Vzájemná fascinace mezi střední Evropou a Tureckem nabírá na otáčky. Turecká televize opět natáčí v Praze, aby pro změnu bratislavská televize začala natáčet seriál v Istanbulu.


Praha: Aşk Sanatı

Začněme filmem Aşk Sanatı (umění lásky). Podle tvůrců se má jednat o "romantický thriller".

Ústřední pár stvární Esra Bilgiç a Birkan Sokullu, ve vedlejších rolích pak Fırat Tanış, Ushan Çakır, Hakan Ummak, Osman Alkaş či Nil Keser. Ta se ve filmu původně objevit neměla, ale původní představitelka (brazilská modelka Larissa Gacemer) kvůli konfliktům odešla.


zdroj: diziler.com


MIMOCHODEM: Není to poprvé, co turecký štáb natáčí v Praze. Zde se natáčely části hned několika dílů seriálu Istanbullu Gelin (IMDb). Hlavní hrdinka Süreyya Boran (hraje ji Aslı Enver) prchla do matičky stověžaté, aby zde pomáhala jako servírka a zároveň hrála na violu na různých kulturních akcích.


zdroj: tgrthaber.com.tr


Tento film se natáčí nikoli pro některý z klasických televizních kanálů, ale pro online Netflix (americký placený poskytovatel filmů a seriálů).


Istanbul: Láska v Istanbule

Slovenská soukromá televizní společnost TV JOJ připravuje nový seriál s (pro střední Evropu) v exotickém prostředí a neobvyklé společnosti. Odehrává v prostředí slovenského konzulátu v Istanbulu, kde v každé epizodě řeší její zaměstnanci netradiční příběhy slovenských občanů. Velvyslanec spolu s konzulkou jsou nápomocni nejen při organizování slovensko-turecké svatby, vernisáže světových umělců, adopce a stěhování dítěte, ztráty dokladů či při zprostředkování obchodu mezi zeměmi.


zdroj: JOJ


MIMOCHODEM: Natáčení neprobíhá ve skutečných prostorách Generálního konzulátu Slovenské republiky, ten se nachází na evropské straně města. Jak záběry napovídají, pro natáčení se zřejmě pronajala velká vila na asijské straně v městském obvodu Üsküdar vysoko v kopci, aby byly atraktivní záběry okolí, a to především Bosporu a mostu přes něj, který je od roku 1973 jedním ze symbolem Istanbulu.


vlevo Bosporský most, vpravo turecká vlajka na sídle televize TRT, vpředu hlavní hrdinové (zdroj: JOJ)


V hlavních úlohách hrají Lívia Bielovič (38) a Marián Mitaš (42), ve vedlejších rolích také Maroš Kramár, Juraj Bača, Gregor Hološka, Daniel Žulčák, ale také Veronika Žilková, Ester Geislerová, Hana Holišová, Vlastina Svátková, či Ondřej Sokol. Jedná se tedy o slovensko-česko-tureckou spolupráci. Režie se ujal scenárista, fotograf, režisér a kameraman Ivan Holub (viz TV Archiv), nositel ceny Grand Prix Slovak Press Photo za rok 2016.


natáčecí tým (zdroj: JOJ)


MIMOCHODEM: Slovenská televize TV JOJ vysílala od 28. června 2011 turecký televizní seriál pod názvem "Láska v Istanbule" (v originále Lale Devri, v české mutaci Čas tulipánů). Na TV JOJ byl ale stažený po druhé epizodě, protože jej diváci nepřijali, sdělila tehdejší PR manažerka Petra Vohráliková.

"Nakrúcať sa začalo v polovici júna a bude sa točiť do polovice augusta. Následne sa bude realizovať postprodukcia. Divákov o uvedení na obrazovky budeme včas informovať," uvedla současná PR manažerka TV JOJ Michaela Saleh.


Veronika Žilková: Blesk

Česká herečka prozradila na svém Instagramu a pro některá média své zkušenosti z Istanbulu, kde má podle slovenských médií natáčet právě seriál Láska v Istanbule.

Český deník Blesk.cz 19. července 2023 napsal:

Aby se během náročného natáčení v Turecku alespoň trochu odreagovala, šla se projít. Zamířila do přístavu, který je nedaleko jejího hotelu. Mělo to ale háček – byla noc a šla úplně sama!

Na Instagramu se herečka pochlubila videem, na kterém se prochází temnými uličkami. Reakce fanoušků na sebe nenechaly dlouho čekat. Mnoho z nich ji varovalo, aby tolik neriskovala a se svou odvahou to nepřeháněla. A nakonec jim sama dala za pravdu. „Noční procházka samotné blondýny po tureckém přístavu dopadla dobře. Chytré to úplně nebylo,“ přiznala Žilková. „Všude byli jen chlapi a asi nepoznali, že jsem důchodkyně, a čuměli po mně dost drze,“ svěřila se Veronika se zážitkem, který pro ni naštěstí neskončil špatně.


snímky z Instagramu Veroniky Žilkové


Jelikož má v Česku spoustu natáčení a divadelních představení i přes léto, musí hvězda primáckého seriálu Dobré zprávy neustále pendlovat mezi oběma zeměmi. "Po dvou hodinách spánku v Istanbulu zase jedu na letiště, protože večer mě čeká 7 pádů Honzy Dědka. Možná dnes usnu na jevišti. Ještě někdo z vás chce být herečka?" ptala se Veronika sarkasticky svých příznivců.


Veronika Žilková: Aha

Deník Aha byl sdílnější:

Když dostala nabídku na nový film a přečetla si základní zápletku, musela se smát. Veronika Žilková (61), která prochází rozvodem s končícím velvyslancem ČR v Izraeli Martinem Stropnickým (66), byla totiž obsazena do snímku o lásce a diplomatech!

Už je jasné, co herečka momentálně natáčí v Istanbulu. „Je to slovensko-turecký televizní film, který se odehrává v prostředí diplomacie,“ prozradila Aha! sama Žilková.

Já hraju uznávanou výtvarnici, která připravuje v Istanbulu skandální a provokativní vernisáž. Je to vztahový film, takže nějaké milostné vztahy se dotýkají i mě,“ vysvětlila herečka. S přihlédnutím k událostem v jejím osobním životě je až neskutečné, jak se vše opět prolnulo. „Jsem jediná mezi herci, kteří ještě stále vlastní diplomatický pas,“ smála se Veronika.

Mezi Českem a Tureckem teď bude pendlovat až do konce měsíce. „Musím dostát povinnostem na různých letních divadelních scénách, ale je to méně náročné cestování než jezdit přes rok třeba na otočku do Ostravy. Istanbul je totiž jen asi dvě a půl hodiny letu, a navíc bydlím u letiště,“ dodala Žilková.

Žilková i její dcera Kordula (17) se mohou pyšnit při cestování do zahraničí diplomatickým pasem. Ten obě dostaly od Černínského paláce jako rodinní příslušníci diplomata. Jenže Martin Stropnický končí tento měsíc svou misi velvyslance v Izraeli, takže o ně brzy přijdou. „Diplomatické pasy budou vyžádány k navrácení ke dni skončení vyslání, tj. k 31. červenci,“ potvrdil deníku Aha! ministr zahraničí Jan Lipavský (38, Piráti).


Veronika Žilková: Pluska

Slovenský deník Pluska.sk napsal 20. července následující zprávu:

Česká herečka Veronika Žilková (61) sa ešte pred pár dňami nachádzala v tureckom Istanbule, kde nakrúcala. Pri tejto príležitosti sa stretla s obľúbeným slovenským hercom Marošom Kramárom (64). Vzájomný obdiv a sympatie z nich doslova sršia! „S Marošom Kramárom je natáčanie aj stretnutie radosť😘" napísala Veronika k záberom, ktoré očividne potešili aj jej fanúšikov.


Maroš Kramár, Veronika Žilková (zdroj: zivot.pluska.sk)


A tak je to ohledně natáčení se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: PragueReporter.com, zoznam.sk, JOJ

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,