Přeskočit na hlavní obsah

U Turecka sníh, v Turecku i nad 40 stupňů

Počasí si s regionem pěkně zahrává. Dnes 11. července 2023 v devět hodin ráno bylo v Turecku pouhé 4 stupňě (slovy čtyři), ale také 28 stupňů. Za severovýchodu ledový vzduch přinesl sněhové srážky, které nedošly až do Turecka, ale stačily zasypat část Gruzie. Turecko do konce týdne očekává na velké části území příliv horkého vzduchu s teplotami místy překračujícími 40 stupňů.


Vedro jako na poušti

Nejen meteorologové, ale také úřad guvernéra Istanbulu varoval před počínajícím přílivem horka, že se v průběhu tohoto týdne teploty zvýší 5 až 10 stupňů nad hodnoty, obvyklé v tuto dobu.


zdroj: herkesicinhavacilik.com


MIMOCHODEM: Je nutné dodržovat příslušný pitný režim (pro pivní vtipálky: tím se myslí voda či přiměřené nealkoholické nápoje), ochrana kůže i hlavy před nadměrným vedrem i slunečními paprsky. Na druhou stranu je nevhodné přecházet z příliš horkých prostor do příliš vychlazených.

Tlaková výše nad Albánií přináší na Balkán a okolí Egejského moře horko. V Istanbulu je od rána bezvětří, což nevěští nic dobrého kromě vysoké vlhkosti vzduchu a rostoucích teplot, především v místech, kde je pouze beton či asfalt. Teploty oficiálně se už dotkly třiceti stupňů (nad tuto hodnotu v Istanbulu díky / kvůli okolním mořím teplota roste jen velmi nerada).


předpověď na středu 12. až neděli 16. července 2023 (zdroj: mgm.gov.tr, animace Ezgif.com)


MIMOCHODEM: Extrémně vysoké teploty znamenají také extrémně vysoké riziko požárů, obzvlášť na jihu Turecka či tam, kde nepršelo a lesy jsou suché. Turistů se výstrahy včetně zákazu vstupu a jiných omezení týkají také, dokonce i turistů kuřáků či turistů se skleněnými lahvemi od nápojů.

Turecká meteorologická služba v předpovědi na zbytek týdne ukazuje, že by se mohly teploty vyšplhat v egejském regionu i na 43 stupně, na jihu Turecka od východu na západ se mohou objevit také teploty nad 40 stupňů.

MIMOCHODEM: Jestliže se uvádí předpověď počasí pro Istanbul, rozumí se tím střed města, přesněji řečeno historické centrum, městský obvod Fatih. Ten je ale ze tří stran omývaný vodou, což určuje ráz tamního počasí. Proto teploty tam mají vyrůst jen na maximálních 35 stupňů. Ovšem v jiných částech Istanbulu (především dál od moře) se teploty mohou ke čtyřicítce přiblížit.


...a kde je ten sníh?

Ano, v červenci, na jihu, sníh. Také v Istanbulu se hlavně v sobotu výrazně ochladilo, vlna chladu pokračovala dál na východ. Původně se objevila výstraha, že by dokonce i mohlo sněžit v nejvyšších polohách na severovýchodě Turecka, ale nakonec sněžilo ještě o nějaký ten kilometr severovýchodně od turecké hranice.



MIMOCHODEM: Kdejaký obchod nebo informační cedule na jihu Turecka mají v sobě teploměr a na displeji ukazují mnohdy neuvěřitelná čísla. Nedoporučuji jim věnovat pozornost, protože jsou tak rozehřáté od slunečních paprsků, že teploměr uvnitř či na vnější straně ve stínu ukazuje odlišnou teplotu od té, která je měřena správným měřením. Také nevěříme tomu, když auto stojící půl dne na rozpáleném betonu na slunci ukazuje 60 stupňů. Dále odlišujme skutečnou a pocitovou teplotu. Tu může individuálně ovlivnit také mírně spálená až silně propečená pokožka.

Jaké byly napříč Tureckem dnes teploty v 9:00 ráno?


teploty v tureckých 9 hodin ráno (zdroj: twitter.com/MetcapPlus/)


Jen malý proužek u Středozemního moře se i ráno utápěl v horku, zatímco velká část tureckého vnitrozemí měla chladno, pod 10 stupňů.

A tak je to ohledně počasí se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,