Přeskočit na hlavní obsah

Bourání nelegálně postavené budovy opět centrem sporu mezi radnicí Istanbulu a vládou

[AUKTUALIZACE VE 20:11] Opět stojí názor proti názoru, síla proti síle. Silné buldozery a bourací technika stojí proti síle štítů a přileb policejních jednotek, radnice velkoměsta Istanbulu proti vládě Turecka. Podle radnice je budova postavena nelegálně a tudíž je nutno ji zbourat. Guvernér Istanbulu je ale proti tomu.

Radnice Istanbulu se vyjádřila k problému následovně:

Demolici nelegální prodejní kanceláře saúdské společnosti v Zeytinburnu, kterou se IMM rozhodla zbourat, protože byla postavena na veřejné zeleni, zabránila policie.

Přestože soudní rozhodnutí byla ve prospěch IMM, guvernér Istanbulu zasáhl a demolice byla zastavena.


zdroj: twitter.com/tcbuyuksehir/


Guvernér Istanbulu má velkou pravomoc, například poslat policii. A to se právě stalo. Ani guvernér Davut Gül ani jeho úřad se k případu nevyjádřily.


Již druhé dějství

Bourání se mělo nyní konat již podruhé. Poprvé zjistil konktrolní úřad istanbulské radnice, že ve čtvrti Seyitnizam v městském obvodu Zeytinburnu (jih evropské strany Istanbulu, poblíž stanice metra Merter na trase M1A) je budova společnosti Akzirve Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ticaret Anonim Şirketi postavená bez řádných povolení. Rada města rozhodla o demolici nelegální stavby. Následně zasáhlo Ministerstvo životního prostředí, urbanizace a změny klimatu a změnilo plán ohledně nelegální stavby.


snímek naznačující velikost stavby (zdroj: twitter.com/tcbuyuksehir/)


Přestože ustanovení soudu byla jasná a rozhodnutí bylo učiněno ve prospěch IMM, úřad guvernéra Istanbulu zaslal oficiální dopis úřadu guvernéra okresu Zeytinburnu s odůvodněním, že soudní proces stále pokračuje, a požadoval zastavení procesu.


mapa zmíněného pozemku / budovy (zdroj: twitter.com/tcbuyuksehir/)


Zatímco týmy čekaly na provedení procesu demolice, byla podána žádost k 12. správnímu soudu jménem Akzirve Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ticaret AŞ. Zatímco soud žádal o čas na rozhodnutí, tentokrát zasáhl istanbulský guvernér Davut Gul. S podpisem samotného guvernéra byl zaslán oficiální dopis provinčnímu ředitelství pro životní prostředí, urbanizaci a změnu klimatu a příslušným stranám s žádostí, aby nepodnikly žádné kroky na základě toho, že budova byla převedena do státní pokladny, společnost Akzirve se obrátila na pronajmout budovu a žádost byla vyhodnocena. Týmy radnice Istanbulu nemohly provést demolici na základě dopisu guvernéra.


Vyjádření úřadu guvernéra

Ve 20:06 večer úřad guvernéra Istanbulu vydal k případu následující tiskovou zprávu:

TISKOVÁ ZPRÁVA (2023-64)

Nemovitý majetek o rozloze 1 880,02 metrů čtverečních s číslem bloku 3284, parcela 59 ve čtvrti Merkezefendi v okrese Zeytinburnu byl dne 17. 6. 2022 převeden do státní pokladny. Tímto rozhodnutím se budova na uvedené nemovitosti stala veřejným majetkem v souladu se zákonem č. 4706.

Policejní oddělení IMM nás informovalo o rozhodnutí o demolici této budovy, která je ve vlastnictví státní pokladny a která má být využívána jako centrum pro mládež.

Jako istanbulská guvernérka se domníváme, že realizace rozhodnutí o demolici této budovy způsobí nenapravitelné veřejné škody. Kromě toho probíhá soudní řízení o budově, která je plánována k využití jako centrum mládeže. 

Naše příslušné útvary dostaly pokyn neprovádět demoliční proces, aby se předešlo veřejným škodám, které by mohly být způsobeny ukvapenou žádostí o demolici před ukončením právních procesů.

To se s úctou oznamuje veřejnosti.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: cumhuriyet.com.trBir Gun

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,