Přeskočit na hlavní obsah

Kdy a kde sledovat Perseidy v Turecku?

Celá zeměkoule se připravuje na kosmickou podívanou, která bude nejviditelnější v noci tento víkend. Pozorování astronomických jevů ve velkoměstech ale není kvůli světelnému smogu zrovna ideální. Poblíž Bursy se pořádá již čtvrtý ročník pozorování Perseid včetně nejrůznějších přednášek.


Co jsou Perseidy?

Jak říká Wikipedie, Perseidy jsou kometární meteorický roj, který vznikl z komety 109P/Swift-Tuttle. Planeta Země rojem prolétá od 27. července do 17. srpna s tím, že přibližně od 11. do 13. srpna je nejsilnější (tedy nejvyšší počet meteorů). Lidově se nazývaly "slzičky svatého Vavřince", protože nejčastěji padaly kolem 10. srpna, kdy se slavil den sv. Vavřince.


zdroj: dokuzeylul.com



Jak na ně v Turecku?

Při tomto roji bude rychlost vstupu meteorů do zemské atmosféry přibližně 59 kilometrů za sekundu. K pozorování Perseid bude stačit zaměřit se na oblohu mezi 00.00 a 04.00 tureckého času, pokud možno v oblasti vzdálené od umělých světel. V tuto noc vyjde Měsíc přibližně ve 03:00 tureckého času a bude z něj jasných pouze 10 %, což zvyšuje šance na větší show.


Bursa: Společné sledování v Karacabey

Pro sledování bez světelného smogu se přece jen našlo příhodné místo. Letos bude již čtvrtý ročník společného sledování Perseid, a to u pláže Karacabey v obci Bayramdere (okres Karacabey, provincie Bursa). Pořadatelé zmiňují Yeniköy. Místo je na jih přes Marmarské moře od istanbulské čtvrti Silivri, případně asi na půl cesty vzdušnou čarou mezi městy Bursa a Bandirma. Místo je vybráno velmi příhodně, protože je od svého okolí odděleno širokým pásem lesa.



Organizátoři k celé akci uvedli toto:

Letos se již počtvrté sejdeme v sobotu 12. srpna večer na pláži Yeniköy v Burse Karacabey, abychom pozorovali meteory.

Níže uvádím všechny podrobnosti o této zcela bezplatné akci na pozorování oblohy, na kterou není třeba se registrovat. Stačí jen přijít.

  • Začneme ve 21.30 na pozorovacím stanovišti a až do půlnoci budou probíhat různé prezentace o hlubokém vesmíru, meteorických deštích, světelném znečištění a sluneční soustavě a také o přírodě. Připravte se na zábavná překvapení v pořadech, které budou trvat až do půlnoci :). Pozorování meteorů začne o půlnoci po skončení prezentací, kdy vypneme všechna světla v areálu. A potrvá až do rána.
  • Jelikož se oblast naší akce nachází na pobřeží, může být větrno, ale s malým počtem much. Pokud bude hodně foukat, bude mušek méně. I když se vítr pozdě v noci zmírní, může zůstat chladno i poté. Ujistěte se, že máte odpovídající alternativu ve výběru oblečení.
  • Myslím, že každý účastník by si měl vzít sprej proti mouchám, svetr a matraci na zem. Často se nás také ptají, zda si máme vzít dalekohled nebo teleskop. Meteorické deště jsou nejlépe vidět pouhým okem. Nejvíce meteorů během noci uvidí ti, kteří si lehnou na záda na zem a budou pozorovat hvězdy :) V případě, že se vám to podaří, můžete se podívat na hvězdárnu. Ti, kteří přijedou s kempinkovými židlemi, si každý rok stěžují, že mají zlomený vaz. Myslím, že byste měli přijít s kreativitou toho člověka, který přijde s vodní postelí :) Tohle je pro mě skvělá zkušenost.
  • Na pozorovatelně budete moci přespat v prostoru, který jsme určili. Půda je písečná. Brzy bude zřízeno mobilní WC. Vodu si vezměte s sebou. Areál je velký, místa je dost pro všechny. Ti, kteří budou stavět stany, by měli přijít na plochu dříve. Areál akce je v pěší vzdálenosti od osady. Jelikož se jedná o letní prázdninovou oblast, najdete zde trh/bufet otevřený až do pozdních nočních hodin.
  • Akce se můžete zúčastnit sami, jako rodina, s dětmi nebo se skupinou přátel. Viděl jsem rodiny s dětmi spící pod hvězdami i ty s babičkami. Společně jsme mnohem krásnější. 
  • V prostoru akce je přísně zakázáno rozdělávat oheň, grilovat, používat samovar apod.
  • Každoročně se objevuje otázka pití alkoholu. Do pití nikomu nezasahujeme. Když však začne více skupin přátel spojovat stoly a popíjet v areálu, brzy se z tohoto okolí začnou ozývat stížnosti na zvuk a světlo. A pak nastávají těžké chvíle jak pro nás, tak pro ostatní účastníky. Náš postoj k této problematice je letos jasný; zakládání stolů a spojování stolů s přeplněnými skupinami a zakládání prostředí odděleně od okolí nebude povoleno. Pro skupiny, jejichž cílem není obloha, jsou již v našem regionu k dispozici alternativní pikniková místa. Vydejte se tam. Zcela jasně!
  • Přijímáme opatření, aby do areálu nezasahovaly světlomety vozidel, ale přesto je důležité vypnout světla na parkovišti v areálu akce. Když pozorování začne o půlnoci, vaše neustálé hraní na telefonech negativně ovlivňuje lidi kolem vás kvůli světlu vyzařovanému obrazovkou. Buďte prosím ohleduplní k ostatním lidem a vyvarujte se jakéhokoli chování, které by mohlo způsobit světelné a hlukové znečištění. Pokud už musíme telefonovat, používejte ho prosím s nejnižším jasem!
  • Čas od času se vyskytli lidé, kteří si s sebou přinesli rádio nebo hudební přehrávač a zapnuli ho. Pokud ho musíme poslouchat, nezapomeňme si vzít sluchátka. Prosíme, abyste v tomto ohledu nerušili ostatní kolem sebe!
  • V loňském roce se nás na tomto pozorování sešlo nejméně 4200. Toto číslo není průměrné, počítali jsme je postupně od bezpečnostní kamery až do půlnoci. Někteří lidé přišli později, ale ti v tomto čísle nejsou zahrnuti. Běžíme vstříc největší pozorovací akci v Turecku. Ale bude to s takovým množstvím lidí dobré? Nebojte se, náš areál akce je velký jako obloha :) Všichni se těšíme na další akci. To, že bude plno, nemá na pozorování negativní vliv. Naopak, být společně s tisíci lidmi za stejným účelem a vítat klouzající meteory potleskem je příjemné a dokonce i užitečné z hlediska upoutání pozornosti na daný klouzavý okamžik :) A vznikají velmi dobrá přátelství, sousedství a sdílení. A tak to bude i nadále.
  • V minulých letech se nás opět sešly tisíce a věřte, že když jsem se šel druhý den ráno podívat, nebylo v okolí kromě 3-5 kusů rozházených odpadků žádné znečištění. Hromadný příchod je i v tomto ohledu skvělý! A věřím, že stejnou citlivost k čistotě projeví všichni i letos. Opět ukážeme, že to, že nás jsou tisíce, nás neopravňuje k tomu, abychom nechávali okolí špinavé. Vloni jsem od místních obchodníků dostala na adresu hostů tak milé komentáře, že říkali věci jako "kde jste ty lidi vzali, byli tak chápaví a slušní, že bych si přála, aby všichni naši zákazníci byli takoví" :). Buďte informováni, že vás mají moc rádi a čekají na vás. O tom, co můžete dělat během dne před pozorováním v Karacabeji, budu psát na Twitteru níže. 
  • V oblasti bude opět působit četnictvo, které bude zajišťovat bezpečnost. Za 4 roky jsme neměli sebemenší problém s bezpečností, díky Bohu. Myslím, že nebudeme mít žádné problémy, dokud budou lidé, kteří přijíždějí, tak milí. Můžete přijet sami, mladí nebo staří, muži nebo ženy, zůstat v oblasti a vrátit se sami.


Kde je místo pozorování v rámci této akce?


Pro ty, kteří se zúčastní autobusem, je třeba nejprve přijet na terminál Karacabey a odtud jet auty do Yeniköy. Až do 21.00 odjíždějí vozy Yeniköy z terminálu Karacabey každou půlhodinu. Poté odjede poslední vůz do Yeniköy až ve 24.00. Pro návrat z vyhlídkové oblasti, tj. z Yeniköy, protože na terminál Karacabey nejezdí žádný spoj, bude pro vás mezi 02.00 a 03.00 hodinou v noci vypraven autobus, který vám zdarma poskytne obec.


zdroj: twitter.com/alpertuydes/


Pro ty, kteří přijedou osobním automobilem, je umístění areálu akce viz odkaz na Google mapy (40°23'39.5"N 28°23'33.4"E, případně v rámci Google Plus Code 99VV+P2H Karacabey, Bursa). Včasně příchozí mohou zaparkovat v blízkosti areálu. Pokud přijedou později, budou si muset najít parkovací místo dále vzadu a dojít kousek dál.

A tak je to ohledně astronomie se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,