Přeskočit na hlavní obsah

Procestovat okolí Turecka a pak do USA? Zapomeňte

Turecko má tu nevýhodu, že sousedí s příliš mnoha zeměmi, které jsou nebezpečné samy o sobě, nebo jsou v hledáčku velmocí a států, které jsou nebezpečné. K cestě do USA pak cestovatelé nemohou využít Visa Waiver Program, resp. ESTA. Které to jsou země?


Celní správa a ochrana hranic USA pátrá, radí, informuje

Jaké jsou nové požadavky na způsobilost pro cestování v rámci programu VWP (Visa Waiver Program)?

Podle tohoto zákona již nejsou cestující následujících kategorií způsobilí cestovat nebo být přijati do Spojených států bez výjimky v rámci programu VWP:



Státní příslušníci zemí programu VWP, kteří kdykoli k 1. březnu 2011 nebo později cestovali do Iráku, Severní Koreje, Sýrie, Íránu, Súdánu, Libye, Somálska nebo Jemenu nebo v těchto zemích pobývali (s omezenými výjimkami), a

Státní příslušníci zemí, na které se vztahuje program bezvízového styku, kteří jsou zároveň státními příslušníky Iráku, Sýrie, Íránu, Severní Koreje nebo Súdánu.

Tato omezení se nevztahují na cestující v rámci programu VWP, kteří se v Íránu, Iráku, Severní Koreji, Sýrii, Íránu, Súdánu, Libyi, Somálsku nebo Jemenu nacházeli za účelem výkonu vojenské služby v ozbrojených silách programové země nebo za účelem výkonu oficiálních povinností jako zaměstnanci vlády programové země na plný úvazek.  Doporučujeme osobám, které cestovaly do jedné nebo více z výše uvedených sedmi zemí za vojenskými/úředními účely, aby s sebou při cestě přes vstupní přístav USA měly příslušné doklady.  Tyto výjimky se však nevztahují na omezení pro dvojí státní příslušníky jedné z dotčených zemí ("omezení pro dvojí státní příslušníky"). 

Převážné většiny cestujících, kteří splňují podmínky programu VWP, se nový zákon nedotkne. Nové země mohou být na tento seznam přidány na základě rozhodnutí ministra vnitřní bezpečnosti.


Jak vypadá okolí Turecka?

Turecko má pozemní hranici hned se třemi problémovými zeměmi (na mapě červeně). Státy, které z úhlu pohledu USA nepředstavují žádné riziko, jsou modře (státy EU) nebo zeleně (mimo EU).



Co že je Visa Waiver Program?

Podle Wikipedie to je program Spojených států amerických, který umožňuje občanům některých zemí vycestovat do USA za účelem turistiky nebo obchodu po dobu nepřesahující 90 dnů bez nutnosti vyřízení víza. Mezi státy splňující podmínky pro VWP patří od:

  • 1. července 1988: Spojené království
  • 15. prosince 1988: Japonsko
  • 1. července 1989: Francie, Švýcarsko
  • července 1989: (západní) Německo, Švédsko
  • 29. července 1989: Itálie, Nizozemsko
  • 1. října 1991: Andorra, Rakousko, Belgie, Dánsko, Finsko, Island, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Monako, Nový Zéland, Norsko, San Marino, Španělsko
  • 29. července 1993: Brunej
  • 1. dubna 1995: Irsko
  • 29. července 1996: Austrálie
  • 30. září 1997: Slovinsko
  • 9. srpna 1999: Slovinsko Portugalsko, Singapur
  • 17. listopadu 2008: Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Slovensko, Jižní Korea
  • 30. prosince 2008: Malta
  • 5. dubna 2010: Řecko
  • 1. listopadu 2012: Tchaj-wan
  • 31. března 2014: Chile
  • 11. listopadu 2019: Polsko
  • 23. října 2021: Chorvatsko

Argentina byla do programu zařazena 8. července 1996 a vyřazena 21. února 2002.

Uruguay byla do programu zařazena 9. srpna 1999 a vyřazena 15. dubna 2003.


Výjimky jsou možné

Existují nějaké výjimky nebo osvobození od nových požadavků na způsobilost?

Ano. Pokud jste cestovali do Iráku, Sýrie, Íránu, Súdánu, Libye, Somálska nebo Jemenu, abyste zastupovali svou programovou zemi na základě oficiálních vojenských rozkazů nebo oficiálních vládních záležitostí, může se na vás vztahovat stanovená výjimka z nových požadavků na způsobilost.  Tyto výjimky se však nevztahují na omezení pro dvojí státní příslušníky jedné z dotčených zemí (tzv. omezení pro dvojí státní příslušníky). 

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti může od těchto omezení souvisejících s cestováním v rámci programu VWP upustit, pokud zjistí, že takové upuštění je v zájmu prosazování práva nebo národní bezpečnosti Spojených států. Takové výjimky mohou být uděleny pouze v jednotlivých případech.


Varuje i Česko, problémem je Kuba

Velvyslanectví České republiky v Havaně již loni na podzim upozornilo na to, že občané, kteří navštívili Kubu, musí mít pro cesty do USA vízum. Občan, který navštívil Kubu, nemůže k cestě do USA využít Visa Waiver Program, resp. ESTA, ale musí na Velvyslanectví USA požádat o vízum (např. obchodní B1 nebo turistické B2).


Copak o tom USA nepíší... nebo ano?

Píší, ale v jiné části:

Jaký vliv má označení Kuby jako státu sponzorujícího terorismus na mé cesty do Spojených států v rámci programu bezvízového styku?

Ministerstvo zahraničních věcí USA označilo 12. ledna 2021 Kubu za stát sponzorující terorismus (SST). Až na omezené výjimky nemá cestovatel, u kterého se zjistí, že navštívil Kubu k tomuto datu nebo později, nárok na cestování v rámci programu bezvízového styku (VWP) s využitím elektronického systému pro cestovní povolení (ESTA) a musí požádat o vízum pro cestu do Spojených států. Kromě toho cestující, který má v době podání žádosti o ESTA dvojí státní příslušnost jak k zemi programu VWP, tak ke Kubě, není způsobilý pro cestování v rámci programu VWP s využitím ESTA a musí požádat o vízum pro cestu do Spojených států.

Pokud již bylo povolení ESTA schváleno a později se zjistí, že cestující pobýval na Kubě nebo má dvojí státní příslušnost jak k zemi programu bezvízového styku, tak ke Kubě, bude povolení ESTA zrušeno. Neoprávněnost k vydání povolení ESTA není překážkou pro cestování do Spojených států. Osoby, které nejsou způsobilé cestovat v rámci programu VWP, mohou požádat o vízum na kterémkoli velvyslanectví nebo konzulátu USA.

A tak je to v okolí Turecka se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,