Přeskočit na hlavní obsah

Chutná ryba lufara dravá má v turečtině šest různých jmen podle velikosti

Chcete si v restauraci objednat nebo na tržnici koupit lufaru dravou, protože máte rádi její vynikající jemnou chuť a zároveň se nejedná o rybu z velkochovu, ale z přírody. Turečtina ale rozlišuje šest různých kategorií této ryby, které nejsou záměnné. Jak se v tom vyznat? Poznejme je dřív, než zcela zmizí jak z Černého moře, tak z našich talířů.

Jak se tato ryba jmenuje v různých jazycích?

  • latinsky: Pomatomus saltatrix
  • česky: lufara dravá
  • anglicky: bluefish
  • francouzsky: tassergal, poisson bleu
  • německy: laufisch
  • značení podle EU (3-znakový kód): BLU

Turecko je po mnoho staletí přímořským národem, takže se naučil a přiučil znát ryby a odlišovat je od sebe. V případě lufary dravé dospěla situace tak daleko, že jediný druh má šest různých jmen podle velikosti ryby.


čtyři nejběžnější velikosti (v Turecku jediné, které je povoleno chytat)


MIMOCHODEM: Součástí Bosporu je také záliv zvaný Zlatý roh / Halič. Plinius Starší uvádí, že ústí řeky (Keras; dnešní Haliç) bylo nazýváno Zlatý roh kvůli hojnosti ryb v tomto zálivu, především lufara dravá. Ta je ostatně vyobrazena na mincích Římské říše z 3. století našeho letopočtu (římský císař Publius Septimius Geta). Město na břehu Zlatého rohu se nazývalo Byzantion (zakladatelem byl řecký kolonizátor Byzas, který město roku 667 př. n. l. založil; letos tedy Istanbul slaví 2689 let od svého založení).

Dnešní tržnice a restaurace nabízejí typicky druhou nejmenší verzi, činekop. O něco větší sarikanat je také o něco až o víc než o něco dražší. To bývá obvykle také strop nabídky. Jen opravdu málokdy se v nabídce objeví také lüfer, ještě větší kusy. Kdo viděl ještě větší s názvem kofana, může si gratulovat. Ale to jsou čtyři velikosti, přitom jich má být šest: defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara.


šest velikostí lufary dravé a různých jmen v turečtině


MIMOCHODEM: Roku 2002 Turecko vylovilo 25 tisíc tun lüferu. Od toho roku se množství každoročně rapidně snižovalo, až roku 2008 dosáhlo jen asi 2 tisíc tun, roku 2019 jen 1578 tun. O co více se loví, o to menší šanci rybky mají, že dorostou do plné velikosti. Intenzivní průmyslový rybolov (často na či za hranicí povoleného) drancuje přírodní zdroje do té míry, že je ryb málo, jsou malé, takže jejich ceny raketově stoupají.

Nad půl metru délky snad v Turecku nikdo nepamatuje (alespoň mnohé zdroje to tvrdí), takže do rekordních 110 centimetrů a 14,4 kg hmotnosti se těžko dostaneme. Další limit je v prostředí, protože největší kusy mají největší šanci se oné délky a hmotnosti dožít jen v největších vodách, v oceánech.

Pro tuto sezónu je stanovena nejmenší délka pro lufaru dravou na 18 centimetrů. Jen ty největší činekopy je tedy možné chytat. Ale pro zachování druhu v Černém moři je zodpovědné kupovat jen dospělé kusy, tedy minimálně lüfer. Ale to už se dostáváme na cenu srovnatelnou s hovězím masem, i vyšší. Na konci sezóny (1. března 2023) byla cena za 300 až 400g kus (lüfer) za 210 lir (viz BalikYe).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,