Přeskočit na hlavní obsah

Istanbul čeká o víkendu další lokální povodně, široké daleké okolí rovněž

Co budeme dělat o tomto víkendu? To je otázka, kterou si kladou rodiny napříč zeměkoulí. Ovšem pro severozápadní Turecko se počasí rozhodlo právě na tento víkend trénovat bouřky, přívalové srážky a lokální záplavy. Alespoň to nám v předpovědi slibují meteorologové. A že si nedělají legraci jsme mohli zjistit před několika dny.

Osvěžme si události předchozích dnů. Přívalové srážky v některých částech evropské strany Istanbulu místy napršely přes 200 milimetrů srážek, což vyvolalo lokální záplavy na řadě míst. To si vyžádalo například odklony leteckých spojení na Letiště Istanbul, ostatně dálnice z Kemerburgazu na Letiště Istanbul byla přehražena náplavou, kterou přinesla voda z okolních kopců. Ve čtvrti Gaziosmanpaša tekla voda ze silnice po schodech přímo do podzemní stanice tramvaje Taşköprü na trase T4 (jezdilo se tedy pouze z Topkapı do stanice Kiptaş-Venezia). Kupující i prodávající v turisticky velmi atraktivním Velkém bazaru v Istanbulu (anglicky Grand Bazaar, turecky Kapalı Çarşı – Krytá tržnice) byli svědkem, jak z kanalizace tryská voda (uvnitř budovy). O celé situaci jsme psali Istanbul chtěl déšť, přišla povodeň.

VELIKOSTNÍ PŘÍPOMÍNKA: Jestliže se řekne, že v Istanbulu prší, je to asi jako když se řekne, že v někde v Čechách prší. Istanbul je tak obrovský, že v jediném okamžiku může na různých místech být jakékoli počasí z klasického rozpětí jasno / polojasno / zataženo / zataženo a déšť. Napříč městem je přece jen asi 200 kilometrů, což je jako z Prahy do Brna, z Plzně do Pardubic atd.


výstraha pro dnešek 30. září 2023 (zdroj: MGM)


Dnes je žlutý neboli první stupeň výstrahy vyhlášen pro širokou oblast severovýchodního Turecka a vedle toho oblast Adany a širšího okolí. Očekává se 21 až 75 mm srážek, ovšem s případným rizikem přívalových.

MIMOCHODEM: Pod co nebo koho patří turečtí meteorologové? Nařízením z roku 1937 začalo spadat přímo pod úřad hlavy státu. Od roku 1957 patřilo pod turecké Ministerstvo zemědělství. Od roku 1986 neslo nový název Generální ředitelství státních meteorologických záležitostí. Vyhláškou zákona z 2. listopadu 2011 byl název organizace změněn na Generální ředitelství meteorologie. Nakonec 11. října 2021 byla  organizace přidružena k Ministerstvu životního prostředí, urbanizace a změny klimatu.

Na zítřek zůstává na žluté úrovni výstraha pro celý region kolem Marmarského moře, tedy včetně Istanbulu, Čanakkale, Bursy, Balikesir, Tekirdag a dalších měst.


výstraha pro zítřek 1. října 2023 (zdroj: MGM)


Problémem je, že před necelými dvěma dny se Istanbulem přehnaly bouřky a přívalové deště učinily své. Je otázkou zda stihly istanbulské vodovody a kanalizace pročistit kanály a celou odtokovou síť. To může zhoršit situaci, takže pro případné záplavy může stačit menší množství srážek v porovnání se čtvrtkem.

MIMOCHODEM: Cesta k současnému ministerstvu byla poměrně klikatá, ať co se týče slučování, tak jména. Ministerstvo vzniklo v roce 1983 sloučením Ministerstva veřejných prací (turecky Bayındırlık Bakanlığı, vzniklo 3. května 1920) a Ministerstva rozvoje a bydlení (turecky İmar ve İskan Bakanlığı, vzniklo 1958). Vzniklo tak Ministerstvo veřejných prací a bydlení (turecky Bayındırlık ve İskan Bakanlığı), které bylo v roce 2011 přejmenováno na Ministerstvo životního prostředí a urbanizace (turecky Çevre ve Şehircilik Bakanlığı), v roce 2021 bylo do názvu přidáno Ministerstvo pro změnu klimatu.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,