Přeskočit na hlavní obsah

Je zde nová vlna COVIDu? USA ve střehu, Turecko v klidu

Některé vtipy začínají stylem 'co má společného Čech, Američan a dvě Američanky'? Toto ale vtip není. Předseda českého senátu Miloš Vystrčil, kytarista skupiny Metallica James Hetfield, manželka amerického prezidenta Jill Biden a herečka Whoopi Goldberg měli za jediný týden pozitivní test na COVID-19. A turecký ministr zdravotnictví uspořádal mimořádně tiskovou konferenci na téma COVID-19 a následně přidal ještě další prohlášení.


Problém č. 1: Příchod prvňáčků do škol

Proč jen žáci prvních tříd, proč nejsou jmenováni všichni? Protože od pondělí 4. září 2023 začaly předčasnou školní docházku první ročníky, aby se žáci pomalu sžili se školní praxí. Skutečný začátek školního roku v Turecku je až následující pondělí 11. září.


Problém č. 2: Nárůst případů v USA a Velké Británii

Problém Velké Británie se týká také Turecka, protože také v Turecku žije početná komunita britských důchodců v okresech Fethiye, ale také Çeşme, Didim, Marmaris, Bodrum nebo Antalya, stejně tak jako řada Britů pracujících, studujících či podnikajících v Istanbulu nebo Izmiru.


Problém č. 3: Velká četnost známých pozitivních osobností

Již výše uvedený seznam lidí s pozitivní detekcí přesvědčuje o tom, že se "něco děje". Reálný dopad zažili fanoušci skupiny Metallica, jejíž koncert se v původně stanoveném termínu nekonal.


zdroj: odatv4.com


Není očkování proti COVID-19 podvod?

Ohledně očkování proti bakterálním infekcím a proti virovým onemocněním je obrovský rozdíl. Veřejnost typicky nahlíží na problematiku očkování z té bakteriologické polohy, kdy očkování dokáže zabránit nejen úmrtí nebo těžšímu průběhu nemoci, ale dokonce i nakažení. Viry jsou na tom velmi odlišně. Zatímco bakterie jako živé organizmy jsou poměrně stálé, viry jako části genetického řetězce (kusy biologického programu) mutují neuvěřitelně rychle. To je také důvod proč se lidé již desetiletí očkují proti chřipkám každoročně a přitom každoročně se odborníci dohadují který chřipkový kmen bude danou chřipkovou sezónu aktuální. COVID-19 je bohužel také virus.

Situaci popsal v Meteoru č. 3127 v sobotu 2. září 2023 prof. Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie Věd (moderátory pořadu jsou Petr Sobotka a Kateřina Březinová):

[Václav Hořejší] Je jasné, že to hlavní, co nás vysvobodilo z téhle krize, bylo očkování. Když si to vezmeme zpátky od té první vlny, která byla na jaře roku 2020, kdy žádné očkování nebylo, tahleta situace trvala (až během roku 2021 se objevily první vakcíny) a teprve koncem roku 2021 se začalo skutečně s očkováním v prvních zemích (u nás taky), tak během té doby dokud ta vakcína nebyla, tak jsme tady bohužel zažili ty tři nebo dokonce čtyři vlny tohodle onemocnění, které způsobily dohromady asi 42 tisíc úmrtí."

[Kateřina Březinová] Bylo v zájmu celého světa vakcínu co nejdříve připravit. Ale přesto mi připadá, že se to povedlo opravdu velmi rychle. Vždyť očkování proti některým jiným nemocem se nedaří najít po desetiletí.

[Václav Hořejší] Bylo to založeno na tom, že princip těch RNA vakcin byl studován nějakých 20 nebo 30 let, postupně. Postupně se přicházelo na různá vylepšení a ta hlavní vylepšení, která způsobila to, že ta RNA, která je jinak velice labilní molekula, tak se ji podařilo modifikovat tak, že byla daleko stabilnější a fungovala daleko líp předtím, než se rozložila těmi běžnými buněčnými mechanismy. Takže to se podařilo, ty farmaceutické firmy, které tohleto udělaly, na tom obrovsky vydělaly, ale budiž jim to přáno, protože to skutečně zachránilo nejenom spoustu životů lidí, kteří by umřeli na tohleto onemocnění, ale i spoustu životů lidí, kteří by se v té krizi zdravotnictví v tom kolapsu nemocnic prostě nedostali do nemocnic ani s úrazy a s běžnými jinými onemocněními a tak dál, takže zaplať pán Bůh, že to takhle bylo.

[Petr Sobotka] Co bylo dál, to si pamatujeme. Snahou bylo, aby alespoň jednu dávku dostali všichni. Pak se ale ukázalo, že ochranný účinek mizí rychleji, než se předpokládalo.

[Kateřina Březinová] Doporučilo se očkovat dávkou druhou, pak třetí. Přesto někteří lidé i poté nemoc dostali.

[Václav Hořejší] Je potřeba si uvědomit, že ty vakcíny, které se používaly, jsou takového typu, že sice velice účinně brání těžkému průběhu onemocnění a zvláště tommu velmi těžkému průběhu, které ve většině případů končí až úmrtím, takže na tohleto jsou dobré. Ale jsou jenom částečně účinné při potlačení samotné infekce. To znamená, že málo brání tomu, aby ten očkovaný člověk (a dokonce opakovaně očkovaný člověk) nemohl být infikováný jenom na těch nosních sliznicích bezpříznakově nebo s velmi mírným průběhem toho onemocnění. A tím pádem že je infikovaný, tak je také po nějakou dobu infekční. Třeba o tom ani neví, že je infikovaný, ale prostě má infikované ty sliznice a jak dýchá a jak mluví atd., tak ten virus může šířit do okolí.

[Petr Sobotka] Dá se účinnost vakcín vyjádřit číselně?

[Václav Hořejší] Nebrání stoprocentně, ale jenom asi čtyřicetiprocentně té vlastní infekci, ale velmi účinně (80 procentně) brání těžkému průběhu toho onemocnění a více než 95 procentně brání úmrtí na to onemocnění. Takže zaplať pán Bůh za to.


Co na to imunolog?

Imunolog Zdeněk Hel, Ph.D., je profesorem na prestižní Alabamské univerzitě ve městě Birmingham v USA. Ten v posledních dvou týdnech zveřejnil následující informace:

Dobrá zpráva: První laboratorní výsledky naznačují, že relativní infektivita nové varianty viru SARS-CoV-2 Pirola BA.2.86 může být nižší, nežli infektivita v současné době cirkulujících variant XBB.1.5 a EG.5 (Eris).

Varianta Pirola BA.2.86 je velmi nebezpečná, protože ve struktuře spike proteinu obsahuje více než 30 mutací, které ji odlišují od předchozích variant Omicronu. To znamená, že protilátky vytvořené po předchozí infekci či vakcinaci nebudou proti této variantě účinné.

Nově zveřejněné výsledky ukazují, že Pirola se vskutku efektivně vyhýbá protilátkám proti XBB. Nepůsobí na ni také žádné schválené monoklonalní protilátky, s výjimkou protilátek SA55.

XBB.1.5, EG.5 (Eris), i BA.2.86 (Pirola) jsou odvozeny od vyvíjející se linie Omicronu.

Jedinou pozitivní zprávou je, že Pirola BA.2.86 infikuje cílové buňky s menší efektivitou, nežli jiné dominantní varianty. Její šíření v populaci tak může být relativně pomalé, či může dokonce zcela vymizet, protože neuspěje v evolučním boji s ostatními variantami.

Co to znamená pro očkování? Jak jsem psal dříve, s vakcínou je problém. Nově updatovaná vakcína je zaměřena proti variantě XBB.1.5, nikoli EG.5 (Eris). Protože jsou si ale tyto varianty podobné, dá se očekávat, že vakcína bude chránit i proti Erisu.

Pokud patříte do rizikové kategorie, a pokud jste Covid-19 v nedávné době neprodělali, velmi doporučuji nechat se očkovat okamžitě, jakmile bude nová vakcína dostupná.

Pokud jste Covid-19 v nedávné době prodělali bez závažných následků, vaše imunitní ochrana je pravděpodobně vysoká. Pro klid mysli se ale očkovat nechat můžete. Vakcíny jsou bezpečné a pomohou zvýšit vaši imunitní reakci proti nové infekci.

Důležitá zpráva: První dodávka vakcíny Comirnaty XBB.1.5. je na skladech v ČR. Objednávka těchto vakcín pro ordinace a očkovací centra byla spuštěna dne 12. září 2023.

Mám z této zprávy opravdovou radost. Vakcíny stojí přibližně 110 až 130 USD. To je vysoká cena a mnoho lidí v USA si je nebude moci dovolit. Přes všechny nedostatky, například s dočasnou nedostupností některých léků, opakuji: lidé by si měli vážit úrovně zdravotní péče v ČR.

Všem občanům v rizikových kategoriích doporučuji co nejdříve se objednat k lékaři a nechat se očkovat. Covid-19 je na vzestupu v mnoha zemích a první vlnu lze v ČR očekávat v nejbližších týdnech. Vyžadujte specificky novou vakcínu XBB.1.5.


Problém č. 4: Proč oznamovat statistiku WHO?

Stále více států přestalo informovat Světovou zdravotnickou organizaci o situaci ohledně COVID-19. Je to poměrně paradox, protože například akutně-respirační onemocnění typu chřipka se hlásí.

WHO nemá informace například od:

  • Kanada (od konce července 2023)
  • Mexiko (od konce června 2023)
  • USA (od poloviny května 2023)
  • Turecko (od poloviny listopadu 2022)

Počty případů jsou sice oproti předchozím vlnám velmi nízké, ovšem nemocnice se v některých regionech začínají plnit.


Turecký ministr zdravotnictví: Hned několik prohlášení za 24 hodin

V úterý 5. září 2023 vydal Fahrettin Koca následující prohlášení:

"Pod Generálním ředitelstvím veřejného zdraví máme referenční laboratoře. V našich referenčních laboratořích se provádějí průběžné analýzy. Vidíme subvarianty Omicronu. Sdílíme je také s mezinárodní veřejností. Existuje společná platforma a my jsme jedním z jejích aktivních členů. Varianta Eris však zatím nebyla nalezena. Neexistuje žádná situace, která by vyžadovala, aby naši občané byli znepokojeni. Nikdy nenastane situace, která by se vracela do starých časů. Naši občané mohou být klidní. Virulence žádné varianty, která je v současné době viditelná, tedy síla infikovat, není vyšší než Omicron. Nikdy není důvod k obavám. Budeme chráněni stejným způsobem, jako jsme chráněni před chřipkou. V přeplněném prostředí se naši starší a chroničtí pacienti budou nadále chránit stejným způsobem, jako se musí chránit před chřipkou. Ti, kteří mají příznaky onemocnění, by měli pokračovat ve svém každodenním životě tím, že budou nosit roušku nebo co nejvíce omezí kontakt s ostatními. Neexistuje žádné nové očkovací období."

Ve středu svolal tiskovou konferenci s klíčovým sdělením "Počet lékařů vracejících se do veřejného sektoru dosáhl 8 tisíc"

Ministr zdravotnictví Dr. Fahrettin Koca odpovídal na otázky novinářů týkající se programu po zasedání vlády, které se konalo v prezidentském komplexu.

Na otázku, zda opět dochází k nárůstu případů Covid-19, ministr Koca uvedl, že případ způsobený variantou Eris v Turecku dosud nebyl zaznamenán, a poukázal na to, že referenční laboratoře Generálního ředitelství veřejného zdraví provádějí průběžné analýzy.

Ministr Koca řekl: "Vidíme subvarianty Omicronu, sdílíme to také s mezinárodním společenstvím. Existuje společná platforma a my jsme jedním z jejích aktivních členů. S variantou Eris jsme se však zatím nesetkali. Neexistuje žádná situace, která by vyžadovala znepokojení našich občanů. Nikdy nenastane situace, která by se vracela do starých časů. Naši občané mohou být klidní. Virulence jakékoli varianty, s níž se nyní setkáváme, tedy síla, která vás může nakazit, není vyšší než u Omicronu. Nikdy pro něj není důvod k obavám. Budeme chráněni stejným způsobem, jako jsme chráněni před chřipkou."

Koca navrhl, aby se zejména starší lidé a chroničtí pacienti nadále chránili ve stísněném prostředí stejným způsobem, jako se chrání před chřipkou: "Ti, kteří mají příznaky onemocnění, by měli pokračovat v každodenním životě tím, že budou nosit roušku nebo co nejvíce minimalizovat kontakt s ostatními. Neexistuje žádné nové očkovací období," sdělil své informace.

"Odchody z veřejného sektoru se po bílé reformě snížily o 40 procent."

Na dotaz ohledně tvrzení, že 'lékaři opustili veřejný sektor a odešli do zahraničí', ministr Koča uvedl následující hodnocení:

"Před Bílou reformou, tedy v letech 2018, 2019 a 2020, byl počet odborníků, kteří odešli z veřejného sektoru, v průměru 1500 osob. Předtím, než Bílá reforma vstoupila v platnost v srpnu 2022, to znamená, že počet lékařů, kteří odešli za 8 měsíců loňského roku, byl 2 tisíce osob. Za 8 měsíců do srpna letošního roku činil počet specialistů, kteří podali výpověď, 1200 osob. Jinými slovy, výpovědí v tomto roce po Bílé reformě ubylo o 40 %. Mluvím o výpovědích po Bílé reformě ve srovnání s loňským rokem.

Navíc ne všichni lékaři, kteří podali výpověď, odešli do zahraničí. Někteří z nich odcházejí na menší specializaci, někteří na přestup mezi univerzitní pracovníky, někteří si otevírají soukromou praxi a někteří pracují v soukromém zdravotnickém zařízení. Ve skutečnosti jejich přínos pro poskytování zdravotních služeb pokračuje jinými kanály. Celkově lze říci, že ne všichni, kteří podají výpověď, odcházejí do zahraničí."

Ministr zdravotnictví Koca uvedl: "Počet lékařů, kteří se po bílé reformě vrátili do státní služby, dosáhl 8 tisíc. Přechod ze soukromého sektoru do státního, ze soukromé praxe do veřejného sektoru, nemluvě o univerzitách, to bylo téměř 8 tisíc lékařů, kteří se vrátili do zdravotnických zařízení ministerstva zdravotnictví. Ti skutečně nastoupili do svých funkcí. Jinými slovy, návrat do veřejného sektoru je poměrně vysoký. Neměli bychom z toho mít žádné obavy."

V odpovědi na otázku týkající se tvrzení, že některé léky nebylo možné v Turecku sehnat a některé léky byly ze země staženy, Koca připomněl, že na pořad dne přišla zpráva o stažení léku souvisejícího s transplantací orgánů z trhu.

Ministr Koca uvedl následující:

"Ano, příslušná společnost opustila trh v zemi s tím, že již nemůže lék dodávat. Na trhu však existuje 5 různých ekvivalentů tohoto léku, verzí vyráběných s rovnocennými účinnými látkami. Dva z těchto ekvivalentů a dva z léků registrovaných v naší zemi jsou rovněž vyráběny v tuzemsku. V tomto smyslu tedy nebude žádný problém. Společnost, která se stahuje z trhu, se stahuje proto, že není schopna obstát v konkurenci. K tomuto rozhodnutí přistoupila i přesto, že v poslední době byl tento lék třikrát zdražen. Na trhu je však 5 rovnocenných léků. Nebude to žádný problém. Chci věřit, že toto stažení z trhu není záměrné. Navíc by se nikdo neměl považovat za hlas světových farmaceutických společností. Farmaceutický sektor v naší zemi je v dostatečně dobré kondici na to, aby nebyl vystaven takovým službám. Nikdo by se neměl znepokojovat."

Tentýž den večer se k tématu znovu vrátil:

Včera jsem podal vysvětlení k otázce našeho přítele novináře na Covidu: V Turecku se zatím žádný případ varianty Eris nevyskytl. Virulence žádné nové varianty, která je v současné době pozorována, tedy síla nákazy, není vyšší než u Omicronu. Není důvod k obavám. Staré časy jsou pryč.

Tak neuvěřitelná aktivita ohledně něčeho, co podle něj ani nepředstavuje hrozbu, dokonce ani v Turecku není...

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,