Přeskočit na hlavní obsah

Lokální záplavy od Bulharska přes Turecko po Řecko, několik mrtvých

[AKTUALIZOVÁNO V 20:16] Příroda si toto léto s jižním Balkánem skutečně pohrává. Nejdřív přišly do daných třech států vlny sucha, poté vlny požárů (část českých hasičů ještě u tureckých hranic hasí), aby jen po týdnu přišly vlny povodní, které si již vyžádaly řadu obětí, a to ve více státech. Doprava i v Istanbulu přerušena.


Turecko

Bouře a následná povodeň si kousek od bulharských hranic vyžádaly dvě oběti, tři zranění, čtyři osoby jsou nezvěstné (to potvrdil také ministr zdravotnictví Fahrettin Koca). Stalo se tak v kempu zvaném SisliVadi İğneada, který se nachází v katastru obce Avcılar v okrese Demirköy v provincii Kırklareli (severozápad Turecka).


zdroj: twitter.com/AliYerlikaya/


Dnes od brzkých ranních hodin pokračuje pátrání po zmizeném Dr. Selmana Bağışlara a jeho manželce.


záchranné práce (zdroj: twitter.com/drfahrettinkoca/)


Ministr vnitra Ali Yerlikaya prohlásil, že rodiny postižené povodněmi dostávají 10000 TL od AFAD a 5000 TL od ministerstva rodiny a sociálních služeb.


Cože, ono prší? A co evropská strana Istanbulu?

Ne, zázrak se nekonal. Pršelo všude, jen ne tam, kde by déšť přivítali s otevřenou náručí. Bohužel pršelo jen na velmi omezené části města, kde srážky byly tak intenzivní, že způsobily povodně.

Přímo v Istanbulu se počasí vyřádilo na evropské straně města, a to v městských obvodech Başakşehir, Arnavutköy, İkitelli, Küçükçekmece.

V městském obvodu Başakşehir byly srážky a následná povodeň obzvlášť intenzivní, vyžádaly si dva lidské životy (prozatím). Místní podotýkají, že bleskovou povodeň mezi domy v Istanbulu nepřežila řada pouličních zvířat, především koček.


starosta Ekrem İmamoğlu kontrola poškozené stanice metra (zdroj: twitter.com/ekrem_imamoglu/)


Povodeň si vyžádala uzavření stanice metra na trase M3, kam se začala z ulice valit voda. Kvůli silnému dešti na lince centrálního metra M3 Kirazlı-Kayaşehir byla stanice metra Kayaşehir Merkez z důvodu bezpečnosti cestujících uzavřena. Poté společnost Metro Istanbul uzavřela ze stejného důvodu také stanice Turgut Özal a Siteler, poté také Şehir Hastanesi. Metro stanicemi nejdřív jen projíždí, pro dané stanice je zřízena náhradní autobusová doprava.

Postižena byla také nová nemocnice Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, kam se dostalo rovněž velké množství vody.


příklad poškození nemocnice (zdroj: evrensel.net)


Také VIP cestovatelé na Letišti Istanbul si užili své. Na vjezdu pro VIP se náhle objevila VIP povodeň, takže musely utopená vozidla zachraňovat hasiči. Podobné to bylo také na příjezdu na Olympijský stadion v Bašakšehiru. Tam ale v tuto dobu se žádné utkání nekonalo.


MASKO (zdroj: twitter.com/trthaber/)


Katastrofální následky měla povodeň pro obří centrum prodejců nábytku MASKO Mobilya Kenti ve čtvrti Bašakšehir. Jedná se o stovky obchodů, kdy každý obchod má vlastní řadový dům (na webu MASKO se píše, že se jedná o největší nábytkářské město na světě). Přízemní prostory měly často vodu až po strop, takže je zničena značná část zboží jak vystaveného, tak ve skladech. Dá se předpokládat, že to postihne trh s nábytkem minimálně v evropské části Istanbulu.


Co je to omega blok?

V souvislosti s počasím v Evropě se hovoří o omega bloku. Veřejnost spíš slyší o omega-3 mastných kyselinách, které sice v životě neviděla, ale věří odborníkům. Ale o omega bloku slyší většina veřejnosti poprvé.


zdroj: twitter.com/IonitaMoni/ (potažmo wxcharts.com)


Jedná se o meteorologický jev, kdy je postavení tlakových polí takové, že má tvar řeckého písmene omega. Nad Pyrenejským poloostrovem a nad Balkánským poloostrovem jsou lokality s prudkými srážkami a záplavami, zatímco ve Střední Evropě je naopak stálé a především slunečné počasí.

Je toto normální? Podle pranostik napříč Střední Evropou je toto po staletí klasické počasí. Nejde zatím o takzvané babské nebo babí léto (to přichází až ke konci září), ale o pozdní léto.


Bulharsko

Velkou bleskovou povodeň zažily především sousední městečka Lozenec a Carevo, letoviska poblíž tureckých hranic na břehu Černého moře. Bohužel jsou již hlášena tři úmrtí. Mezi pohřešovanými je také předsedkyně okresního soudu v Carevu Maria Mosková a její dcera. Podle bulharské ministryně spravedlnosti bylo tělo Marie Moskové nalezeno bez známek života.


zdroj: namoreto.bg

Podle bulharských zdrojů překonal dešťový příval dosavadní bulharský rekord.


zdroj: capital.bg

Zdrojem této povodně byl stejný mrak, který hned za hranicemi s Tureckem zpustošil kemp SisliVadi İğneada.

Paní Sandra Prochásková z CK Alexandria informuje o situaci v bulharském hotelu Hermes v povodní postižené lokalitě Carevo:

hotel Hermes Alexandria Club v Carevu je v provozu, chod hotelu není nijak omezen. Počasí v Bulharsku se umírnilo. V tuto chvíli čekáme na oficiální prohlášení z vedení.

Rádi věříme, že chod hotelu samotného není nijak omezen. Dovolenkáři ale nepřijeli pobývat uvnitř hotelu, ale naopak kdekoli jinde. Je otázkou nakolik je omezen provozu v okolí hotelu. Vyjádření čekáme.

[aktualizace v 18:06] ...a stále vyjádření nemáme ani my, ani zákazníci cestovní kanceláře. Carevo má ode dneška přitom 48 hodin zákaz vstupu do vody kvůli kontaminaci vodou z kanalizace. Navíc se celá lokalita potýká jak s výpadky dodávky elektrické energie, tak s dopravními problémy.

[aktualizace v 20:16] Marketingový ředitel CK Alexandria odpověděl na dotaz ohledně situace v Carevu:

Bulharskem včera prošly silné přívalové deště. Zvlášť silný lokální liják přešel přes Carevo. Nejvíce zasažena byl okrajová čtvrť Vasiliko na jihu městečka, kde déšť bohužel spláchl i několik nelegálních staveb. Na omezenou dobu byly zavřené i některé silnice v okolí, přes které tekla voda. Přestože fotky, které můžete najít na internetu, působí dramaticky, situace se postupně zklidňuje. Přívalové deště byly rychlé a intenzivní, aktuálně ale již od včerejšího večera neprší. Důležité je, že hotel Hermes je na severním okraji městečka, a i když během deště nateklo také do některých míst v areálu hotelu, hotel dál funguje ve standardním režimu. Předpověď počasí je pozitivní. Smutný ale optimistický zůstává i starosta města Careva, který prohlásil: „Carevo se vrací na správnou cestu, rychle se zotavujeme.“


Řecko

Svět meteorologů byl vzrušen i zhrozen, když superpočítače pro tento týden vypočítaly, že v části Řecka má být takový déšť během 48 hodin, že to odpovídá množství pro Istanbul na celé dva roky.

MIMOCHODEM: Jak se měří srážky? V Česku jsme zvyklí měřit srážky v milimetrech za hodinu, a to:

  • do 2,5 mm/h = slabé srážky
  • do 8 mm/h = mírné srážky
  • do 40 mm/h = silné srážky
  • nad 40 mm/h velmi silné srážky.

Někdy se používá také mm/24h pro úhrn srážek za den.


zdroj: twitter.com/HavaForum/


Pro Řecko vypočítal počítač, že za 48 hodin může spadnout až 2238 mm/48h (ovšem odhad se lišil). Číslo je velké, proto si jej přepočtěme. 2238 milimetrů znamená 223,8 cm neboli 2,238 metru. Jinými slovy má za dva dny podle této předpovědi spadnout více než dva metry vody za dva dny!


Volos, Řecko (zdroj: cbsnews.com)


Abychom si to představili v jiných jednotkách. Když 2238 mm je na 48 hodin, tak čistě matematicky přepočteno na hodinu to je 93,25 mm. I to je hodně. Takové srážky ale nebudou pěkně rovnoměrně, takže lze předpokládat, že to bude výrazně víc, než matematický model a náš přepočet na hodinu ukázal.


zdroj: hellas.postsen.com


A jaká byla realita? Včera večer v lokalitě Zagora Pelion naměřili 528 milimetrů během deseti hodin, 745 mm během 24h, což zlomilo dosavadní rekord v Řecku. Přívalové srážky vyvolaly povodně, které si vyžádaly minimálně jeden život, jedna osoba se pohřešuje.


severní část medikánu a srážky v Řecku (zdroj: foxweather.com)


Odkad srážek v Řecku není příliš optimistický, jak ukazuje výše uvedená animace.


zdroj: weatherandradar.co.uk



Co je to medikán?

Dnes je to samé cizí slovo. Toto je uměle vytvořená složenina z Mediterranean (středozemní) a hurikán. Tím se naznačuje, že se jedná o termín pro hurikán v oblasti Středozemního moře. Objevuje se zhruba dvakrát ročně. A právě ten se právě teď točí mezi Řeckem, Afrikou a Itálií. Právě ten má na svědomí problémy v Řecku.

Medikán je tedy tropická cyklóna (tlaková níž), která se v Austrálii a Indii nazývá cyklón, v Atlantském oceánu hurikán, v jihovýchodní Asii se stejnému jevu říká tajfun. Je to tedy totéž, jen pojmenované regionálními názvy.


Co to znamená pro turisty?

Že v září a říjnu není Řecko a Egejské moře (tedy včetně turecké části) zrovna nejklidnější místo. Antalyjský záliv je relativně bezpečně daleko (ale nikdy neříkej nikdy) jak od Balkánu, tak od regionu mezi Afrikou, Řeckem a Itálií, kde se medikány často vyskytují, navíc nejčastěji v září.

Výše uvedené meteorologické mapy dokazují, že turecké pobřeží Středozemního moře je mimo dosah a tudíž v bezpečí.

Jak je vidět, Balkán je alfou (či spíše omegou) i středoevropského počasí.

A tak je to ohledně počasí se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,