Přeskočit na hlavní obsah

Z čínské Šanghaje na Letiště Istanbul s čínskými aerolinkami

Právě dnes 28. září 2023 letecká společnost China Eastern Airlines zahajuje provoz přímé letecké linky mezi Šanghají a tureckým Istanbulem. Letiště odděluje vzdušnou čarou 8 tisíc kilometrů.

Bude to první přímá letecká linka mezi těmito dvěma městy provozovaná čínskou leteckou společností. Doposud provozovala přímé lety mezi Šanghají a Istanbulem pouze turecká letecká společnost Turkish Airlines.

ZAJÍMAVOST: Zatímco letiště Pudong leží na břehu Žlutého moře, Letiště Istanbul leží na břehu Černého moře. Pudong je na východě Číny, Letiště Istanbul je na západě Turecka.

Lety společnosti China Eastern, MU703 / MU704, budou létat každé úterý, čtvrtek a sobotu. Odlet je v 1:30 hodin pekingského času ze šanghajského mezinárodního letiště Šanghaj Pchu-tung a přistání na istanbulském letišti v 8:30 hodin ráno místního času. Pro cestující bude výhodné začít svou cestu v Turecku nebo využít další lety do Evropy a Afriky.



MIMOCHODEM: Některá média doplňovala informaci o snímek čínského proudového letounu Comac C919. Ten ale na trať nasazen být nemůže, přestože je China Eastern Airlines hrdým a čerstvým vlastníkem dvou strojů. C919 je totiž určen pro krátké a střední trasy, protože má dolet 4000 km a ve verze ER 5555 kilometrů. Istanbul je ovšem vzdálen 8 tisíc kilometrů. Sám provozovatel je nasadil na vnitrostátní linky (kam Istanbul nyní nepatří).

Zajímavostí tohoto letu byl odlet téměř o půl hodiny před plánovaným termínem. Přesto do Istanbulu doletěl s jednominutovým zpožděním.



Zpáteční let bude z istanbulského letiště odlétat ve 14:00 místního času a následující den přistane v 17:30 pekingského času na letišti Pchu-tung.



Při porovnání obou letů zaujme nesoulad v časech. To je ale v pořádku, protože nejdřív letí se sluncem, potom proti slunci.

MIMOCHODEM: Anglicky se město označuje Shanghai Pudong, turecky Şanghay Pudong, česky i slovensky Šanghaj Pchu-tung, maďarsky Sanghaj-Putungi.

Így van ez Isztambulban is mindennel.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,