Přeskočit na hlavní obsah

Halloween se mohl slavit dřív v Turecku než v USA

Právě dnes se díky USA slaví v kdejaké zemi po Zeměkouli Halloween. Lidé se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí po domech, kde žádají o sladkosti a vyhrožují triky. Mnoho domů je vyzdobeno strašidelnými dekoracemi a dýněmi s vyřezanými tvářemi. Ale jak se tento svátek dostal do Turecka?


Zpět časem do kořenů Halloweenu: Keltové

Začněme od astronomie kombinované s lidovými zvyky. Podle keltského a nynějšího irského kalendáře začíná podzim od srpna (to oslavuje 1. srpna keltský svátek Lughnasadh) a trvá do posledního října. Oslavu konce podzimu a počátku zimy prapůvodně keltský večer všech svatých zvaný Samhain. Keltové také dělili rok na dvě poloviny, přičemž druhá polovina právě skončila právě s tím, že Samhain je počátek nového roku.



Tradice zahrnovala právě to, že při večeři se často prostíralo i pro zemřelé příbuzné, očekávajíce, že přijdou navštívit rodinu. Mnohdy byly zapáleny svíčky vyřezané do řepy a postaveny na parapetu, aby osvětlily cestu bloudícím duším zemřelých. Lidé také oblékali staré masky a líčili si tváře, aby se ochránili před zlými duchy.

Keltové jako nositelé i tohoto svátku žili před dvěma tisíci lety napříč Evropou. Proto je poznala také Římská říše, která je nazývala Galy, tedy to byli Galové.

MIMOCHODEM: Když se řekne Gal, tak se tím často rozumí Galie, galský kohout, což si dnešní svět ztotožňuje s jiným etnikem a státem, Francouzi a Francií. Toto území osídlily keltské kmeny zhruba v 7. století př. n. l. Protože tam žili ještě za dob Římské říše, nazvali toto území Galií a její obyvatele Galy. Ta byla zcela dobyta Juliem Caesarem v 1. století př. n. l. , takže se postupně změnili jak obyvatelé, tak jazyk, takže se z Galie později stala Západofrancká říše, základ dnešní Francie. Z Keltů zůstal jen malý kousek na severovýchodě Francie, Bretaň. A protože to je malé území na rozdíl od původního území keltských Bretaňců, tak se tato oblast nazývá Bretaň neboli Británie, původní vlast keltských Bretaňců neboli Británců zase Velká Británie.

V Irsku, kde se festival postupně proměnil v podobu s křesťanskými vlivy, pokračovaly některé oblasti v udržování těchto tradic až do 19. století. Ty zahrnovaly rozsvěcování velkých táborových ohňů, rituální prolévání krve obětovaného zvířete před domy, někdy procházení se v kravských kůžích, a také zanechávání jídla a pití venku pro duchy z posmrtného života. Navíc tradice chodit po domech během Samhainu v kostýmech a maskách má historické kořeny sahající až do 16. století, kdy koledníci zpívali písně před domy a byli odměňováni jídlem a pitím.


Slavnost Všech svatých

Zřejmý zdroj lze vystopovat do Blízkého východu (tedy včetně území současného Turecka), kde se v křesťanském světě slavil svátek všech světců, kteří neměli svůj vlastní svátek. Oslavy se konaly na jaře.

Dalším dílkem do skládačky příběhu je Pantheon, který byl v letech 29 až 19 př. n. l. postaven v Římě, srdci Římské říše. Byl zasvěcen všem bohům, což znamenalo v té době celé složité struktuře římské mytologie, jejichž jména známe například jako jména planet sluneční soustavy, tedy od nejvyššího boha Jupitera, dále bůh obchodu Merkur, bohyně smyslnosti, krásy a lásky Venuše, bůh války a zemědělství Mars, bůh zemědělství, sklizně a času Saturn, bůh moře Neptun, bůh podsvětí Pluto a další.

Římská říše se roku 395 rozdělila na dvě části. Západořímská říše má od roku 380 křesťanství uznané jako státní náboženství (tzv. nikajské křesťanství). Zajímavé je, že poté se hlavní město říše stěhovalo co pár desítek let, tedy Miláno, Řím, Ravenna, Split (ano, ten v dnešním Chorvatsku). Po zániku říše se území dnešní Itálie stávalo součástí řady států, například Ostrogótské království, Ravennský exarchát, Langobardské království, Papežský stát.

Právě zde se odehrává další díl skládačky, a to papež Řehoř III. (mimochodem poslední papež stvrzený císařskými úřady byzantskými). Ten pro západní církev v 7. století přesunuli Svátek Všech svatých na 1. listopad.

A proč právě na tento den? Církve jsou navzájem jako konkurenční firmy, které se snaží mezi sebou zničit. Proto papež zvolil právě tento den, protože právě v tento den byl posvěcen chrám Pantheon, jinými slovy byl znesvěcen (z úhlu pohledu jeho tvůrců), resp. přesvěcen na jiné náboženství (křesťanství).

A teď to přijde. Den posvěcení římského Pantheonu a tedy přeměna pohanského chrámu všech římských bohů na křesťanský kostel zasvěcený Panně Marii a všem svatým mučedníkům byl učiněn 13. května 609, tedy ještě za původního termínu Svátku Všech svatých. Tady je vidět, že konkrétní datum nějakého výročí nemá pro církev nějakého velkého významu, protože se přesouvá podle toho jak se to komu hodí.


Předvečer Všech svatých neboli Halloween

Tak jsme si vysvětlili jak je to s večerem Všech svatých, vraťme se tedy o jeden den, tedy do předvečera Všech svatých. To se anglicky řekne „All Hallows' Eve“ neboli „Předvečer Všech svatých“ , což se postupem času špatnou interpretací zkrátilo na Halloween.

Do USA emigrovalo během 19. století více než milion Irů, kteří utíkali před bídou a hladomorem, který trápil Irsko hlavně mezi lety 1845 až 1849, která vypukla i kvůli velké neúrodě brambor způsobené i plísní bramborovou a malými porcemi jídla pro pracující. Irové si do USA přivezli také tradice pocházející z jejich keltské minulosti.

MIMOCHODEM: Plíseň dnes zvaná plíseň bramborová pochází z Mexika (mimo oblast původního výskytu brambor), odkud se začala šířit na západ USA v první polovině 19. století, až dorazila do měst Philadelphia a New York City roku 1843. Do Evropy ji přivezli belgičtí farmáři roku 1845, načež se začala šířit po Evropě. Způsobila neúrodu nejen v Irsku nebo na vysočině ve Skotsku, ale napříč Evropou, což pomohlo k bouřím právě roku 1848.

Po USA se irské tradice začaly rychle šířit. Od 30. let 20. století se v USA začaly na Halloween nosit kostýmy (tedy v meziválečném období). Koledovat od domu k domu se v USA začalo až od 50. let 20. století.


Keltové v Turecku

Římané nazývali keltské kmeny galskými, jak jsme si řekli. Jeden keltský kmen se dostal až doprostřed poloostrova Malé Asie neboli na území dnešního Turecka. Jednalo se o tzv. Galacii. Ta existovala od roku 279 do roku 64 před naším letopočtem. A Keltové si s sebou berou samozřejmě keltské tradice.

MIMOCHODEM: Označení Galacie je starší než Římská říše, pochází z řečtiny, tedy Galatai (Γαλάται). Římská říše tedy pojmenovala Galy podle Řeků.

Turecké "Galata" tedy pochází právě odsud. Připomínka Galského neboli Keltského kmene vidíme v Turecku a především v Istanbulu na každém kroku. Hlavní město Galacie byla Ankyra (dnešní Ankara). Jejich jméno je znát například v istanbulské Galatské věži, Galatském mostě, ve jménu slavné střední školy (Galatasaray Lisesi), založené již roku 1481 pod jménem Galata Sarayı Enderun-u Hümayunu, ale také jejich slavném fotbalovém klubu (Galatasaray) založeném právě na půdě této školy roku 1905.


Slovníček:

Halloween = Cadılar Bayramı


Nebýt tedy malých přídělů jídla a plísně bramborové v Irsku, nepřevládl by Halloween v USA, pak by se nestal komerční záležitostí, díky čemu by se nešířil ani z USA.

A tak je to ohledně svátků a slavení se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,