Přeskočit na hlavní obsah

Kde v Istanbulu nesmějí bydlet další cizinci?

Ovšem cizinci se nemohou v Turecku přistěhovat kamkoli, nemohou si koupit libovolně velký pozemek. A kde je vidina úplné anonymity, kde se všichni ztratí, kde je vidina nekonečného množství práce? V Istanbulu. Proto právě tam míří cizinci s legálním či nelegálním pobytem v Turecku. A Turecko si už několikrát řeklo "a dost".

Od roku 2022 je pro registraci nových cizinců uzavřeno celkem 1169 čtvrtí v 63 provinciích z celkových 81, kde hustota cizinců přesahuje 20 % v porovnání s počtem tureckých občanů. Je to právě rok, co ministr vnitra Süleyman Soylu zveřejnil seznam konkrétních istanbulských okresů, které jsou pro další cizince zapovězeny.


Naivita a povýšenost Evropanů

Cizinci z Evropy mají do značné míry stále pocit, že se mohou do Turecka přistěhovat kamkoli a Turci musí být rádi, že mají takové sousedy. Tato kombinace na jedné straně i podvědomé povýšenosti (my jsme přece Evropané, nás musí všude přijmout s otevřenou náručí!) a na druhé straně naivity (Turecko přece žádné pořádné zákony nemá...) je nebezpečnou kombinací, která může skončit přinejmenším rozčarováním a následnou nespravedlnou záští vůči Turecku (já nevinná osoba, oni jsou na mě tak zlí! Oškliví Turci...). Každý stát má své zákony, které je nutné jak znát (neznalost zákona neomlouvá, to platí všude na světě), tak dodržovat.


cizinci na Taksimu (ilustrační snímek) (zdroj: ajansbizim.com.tr)


Někteří Evropané zajdou ale i daleko dál. Není jich mnoho, ale přesto existují. Jsou totiž i tací Evropané, kteří se například rozhodnou si koupit alkohol, sednou si na schody mešity, kde pijí a zpívají. Pak mohou mluvit o štěstí, když to skončí jen pár fackami od věřících a neskončí ve vězení a/nebo vyhoštění.

MIMOCHODEM: Toto opatření se netýká turistů a oficiálním ubytovacím místům jako hotely či hostely. Pro ubytování v soukromí se poslední dobou rapidně zpřísňují podmínky, kromě jiného kvůli nebezpečí zemětřesení.

Ať je to tak či onak, uzávěry okresů dopadají na všechny. Například ti, kteří v Turecku bydlí dlouhou dobu, pracují zde, se rozhodnou se přestěhovat. A protože jsou v Turecku legálně, nemají pocit, že by se z turecké společnosti vyčleňovali, takže se tedy mohou stejně jako Turci například v rámci Istanbulu přestěhovat z jedné čtvrti do druhé. Proč by to mělo být problémem, že?

Ale uzávěry okresů platí i pro nově příchozí, tak pro trvale žijící i pracující v Turecku.


Už jsme plní, jděte jinam

Migrační správa uvedla, že jsou uzavřeny pro nové žádosti o povolení k pobytu následující okresy Istanbulu:

  • Avcılar
  • Bahçelievler
  • Başakşehir
  • Bağcılar
  • Esenler
  • Esenyurt
  • Fatih
  • Küçükçekmece
  • Sultangazi
  • Zeytinburnu


Jmenný seznam je příjemný, ale mapka ukáže víc.


bílé čtvrti jsou pro nově příchozí cizince zapovězené


Jak napovídají bílé plochy na mapce, jedná se pouze o evropskou stranu, a to o historické centrum a městské obvody na západ od ní.


Okresů už je 39! A nebo že by nebylo?

Mezi cizinci se začíná pomalu ale jistě šířit panika. Stoupající problémy s uprchlíky ze Sýrie dopadají na hlavy všech cizinců bez ohledu na zemi původu. Od tiskové zprávy ministra vnitra Soylu uplynul přece jen rok, nové informace nejsou žádné, tak se vytváří prostor pro spekulace až dezinformace. Objevují se zprávy s obrovskými čísly. Rozbuškou byl zřejmě článek z 15. července 2023, kde je zmínka o 39 istanbulských okresech. Ovšem cizinecké oddělení se začalo podobným zprávám bránit. Uvádí, že okresů je pouze deset, a to ty okresy, které před rokem citoval tehdejší ministr vnitra Soylu.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: icisleri.gov.tr, goc.gov.tr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,