Přeskočit na hlavní obsah

Turecko zažívá příval horka zvaný pastırma yazı

Turecko právě teď zažívá období neobvyklého počasí. Podzimní období, kdy se na krátkou chvíli oteplí, se nazývá v různých jazycích a státech různě, má také různou historickou vazbu. Podle zeměpisné polohy se také odvíjí doba kdy se počasí na chvíli zlepší.

Některé státy mají tuto část roku spojenou se zářím (jako Česko), některé s říjnem (jako Srbsko), některé s říjnem až listopadem (jako USA, Španělsko, Portugalsko či Turecko). Samozřejmě to není pevné pravidlo, počasí má svůj rozum a své cesty.


Další druhy pojmenování teplého podzimu

Některé jazyky / státy / regiony spojují toto období se starou ženou:

  • česky: babí léto
  • slovensky: babie leto
  • bělorusky: бабіна лета [babina leta]
  • rusky: ба́бье ле́то [bábje ljéta]
  • ukrajinsky: бабине літо
  • německy: Altweibersommer

Některé jazyky / státy / regiony spojují toto období s nějakým světcem:

  • srbsky: Михољско љето (Мартињско љето, бабље љето = Michalské či Martinské léto, někdy babí léto); v Srbsku 12. října, v ortodoxním kalendáři 29. září
  • španělsky: Veranillo nebo Veranillo de San Miguel = archanděl Michael (patronem je 29. září), San Martín (11. listopadu)
  • portugalsky: Veranico
  • švédština: Brittsommar, léto svaté Brigity (též jako britské léto), 7. října

Některé jazyky / státy / regiony si všímají podzimních barev:

  • němčina: Goldener Oktober, goldener (Herbst zlatý říjen, zlatý podzim), viz básník Eduard Mörike (proslavil ho román Mozartova cesta do Prahy) a jeho báseň Septembermorgen (zářijové ráno) z roku 1827
  • japonština: 紅葉狩り [momijigari], červené nebo podzimní listy/listí

a

Mimochodem: Tu je ona zmíněná báseň Septembermorgen:

Im Nebel ruhet noch die Welt,

Noch träumen Wald und Wiesen:

Bald siehst du, wenn der Schleier fällt,

Den blauen Himmel unverstellt,

Herbstkräftig die gedämpfte Welt

In warmem Golde fließen.

...a pokus o překlad (pomohl Deepl.com):

Svět stále spočívá v mlze,
Lesy a louky stále sní:
Brzy uvidíš, až závoj spadne,
Modrá obloha se odkryla,
Ztlumený svět v podzimním elánu
V teplém zlatém proudu.


Mariánské versus Svatováclavské versus babí léto

Česko si pojmenování pro teplé podzimní dny zjednodušilo do pojmenování "babí léto" bez ohledu kdy dané období nastane. To je ale špatně.

Mariánské léto je léto zhruba kolem svátku Narození Panny Marie (tento liturgický svátek katolické a východní církve je 8. září), tedy v první polovině září, přesněji asi od 5. do 10. září.

MIMOCHODEM: Přestože se svátek Narození Panny Marie slaví napříč křesťanským světem, nepanuje shoda na tom kdy to vlastně bylo. Takže západní křesťanství používá právě 8. září, východní křesťanství používá 21. září (resp. používají stále 8. září, ovšem v Juliánském kalendáři). Koptští pravoslavní a etiopští pravoslavní křesťané je slaví 9. května (toto datum si po roce 1945 ve vznikajícím východním bloku usurpoval Sovětský svaz jako svou verzi 8. května pro vítězství). A matkou Panny Marie byla Svatá Anna, kterou si připomínáme každé léto 26. července kromě jiného pranostikou "Svatá Anna, chladna z rána", případně Anenskými poutěmi.

Pod pojmem "babí léto" se rozumí teplé dny na konci září, obvykle kolem svatého Václava. Nejtypičtější je to v období od 21. září do 2. října. Proto se tomuto období říkalo také Svatováclavské léto, případně se oba styly kombinovaly (Svatováclavské babí léto).

Historická zkušenost se uchovala v pranostice "Kolem svatého Václava nové léto nastává", ovšem to se neuchovalo v hlavách lidí.


příklad titulku (zdroj: adapostasi.com)


A kdy že je svatého Václava? Kdy je den české státnosti? Který den byl zavražděn Svatý Václav (patron Čech a Moravy a jeden z tradičních symbolů českého státu) svým vlastním bratrem? Kdy se koná  Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi? Který den je od roku 2000 dnem volna, ačkoli je tehdejší premiér Miloš Zeman s ohledem na historický kontext nepřímo označil za symbol servility a kolaborace? Ano, je to 28. září. A přestože to bude čtvrt století od chvíle, kdy se svátek začal slavit, stále jsou tací kteří se ptají co se stalo v "jejich obchodě" že je zavřeno a při náznaku, že "v Boleslavi byl zavražděn nějaký Václav" jdou hledat na stránky Policie České republiky nebo do bulváru... (často ti, kteří se holedbají titulem "vlastenec" a českou vlajkou).


Jak je to s indiánským létem?

Angličtina zná frázi Indian Summer (indiánské léto), která přišla z USA. Odtud to převzala například francouzština (Été indien).

Od ledna 2020 je ve slovníku Americké meteorologické společnosti heslo "indiánské léto" ve znění: "Používání tohoto termínu se nedoporučuje. Je považován za přežitek minulosti a neuctivý vůči původním obyvatelům Ameriky. Doporučený termín pro popis tohoto jevu je Druhé léto."

MIMOCHODEM: Všechny popsané případy se týkají severní polokoule. Na jižní polokouli je to pootočené o půl roku, takže například v Brazílii slaví Veranico de maio (tedy v květnu).


Pastırma yazı

Turecko s důrazem na severozápad země zná období od konce října do poloviny listopadu, kdy se výběžek vysokého tlaku vzduchu postaví tak, že nejdřív přifoukne horký vzduch ze severní Afriky a potom zastaví obvykle nepřetržitý tok vzduchu napříč Tureckem, takže nezvykle horký vzduch uzamkne. Vzniklé bezvětří při současném polojasnu zajistí, že sluneční paprsky dovedou zemi i vzduch zahřívat.


pastırma (ilustrační snímek)


Pod názvem pastırma si ale představíme sušením nakonzervované hovězí maso, co to má společného s "druhým létem"? Má to společné to, že právě v tuto dobu se pastırma suší, protože právě v tyto dny je počasí nejpříhodnější.

A jak v roce 2023? Jak si to představit v praxi? Teploty se zvýší o tak 5 až 6 stupňů, často jak denní, tak noční. Například v Istanbulu předchozích dnů teploty postupně klesaly, až nejnižší ranní klesly skoro k +10 stupňům (přitom okolní moře mají +20 stupňů). Nejvyšší denní začaly klesat dokonce pod oněch 20 stupňů. Letošní pastırma yazı znamenala, že od soboty 21. října se nejnižší teploty zvýšily na 15 až 17 stupňů, nejvyšší denní na 24 až 27 stupňů.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,