Přeskočit na hlavní obsah

Velký meeting v Istanbulu pro Palestinu již zítra

Turecko se od prvních vteřin nové války Hamásu proti Izraeli staví na stranu Palestinců, jak vyplývá z vyjádření prezidenta republiky Recepa Tayyipa Erdoğana. Po výzvě turecké ministryně pro rodinu a sociální politiku se zítra 28. 10. 2023 od 15. hodin koná velká demonstrace na evropské straně Istanbulu. Kterým částem města se tedy vyhýbat?

Spolu s níže uvedenou grafikou napsala:

"Velké palestinské setkání. Modlíme se a pracujeme v Istanbulu za boj Palestiny za nezávislost."

Kdo je Dr. Betül Sayan Kaya, která na svém účtu X (ex-Twitter) výzvu v pondělí večer zveřejnila? Je to Místopředsedkyně AKP, vedoucí sociální politiky, zástupce AKP pro Istanbul a ministryně 65. vlády pro rodinu a sociální politiku.



Postupně v průběhu týdne grafiku převzali ministři současné vlády, aby ve čtvrtek informaci přetiskl hlavní účet strany AKP, ze kterého informaci nasdílel účet prezidenta Erdoğana.

Lze očekávat minimálně logistické problémy nejdřív směrem na letiště, poté nazpět. Také může nastat problém ve chvíli, kdy se davy setkají s někým, kdo má skutečný či domnělý symbol Izraele či judaismu, případně barvy izraelské vlajky (tedy bílá a modrá). Také lze očekávat, že dav bude středně až silně promuslimský.


Logistické kritické body

Lze předpokládat, že na sobotní setkání přijedou řekněme statisíce až milion účastníků. Akce je svolávána na Atatürkovo letiště, které je na konečné trasy metra M1A (zastávka Atatürk Havalimanı, na vlacích metra je zkrácenina HLIMANI).


plná aktuální mapa istanbulské kolejové dopravy (Atatürkovo letiště je vlevo dole)


Po vzoru předchozích setkání budou klíčová spojení:

  • metro M1A z Yenikapı na Atatürkovo letiště (tedy bývalé "první" letiště Istanbulu)
  • Marmaray pro přepravu účastníků z asijské strany města s přestupem v Yenikapı na M1A (případný přestup na stanicích poblíž letiště na speciální autobusy se sice nabízí, ale ještě nebylo sděleno)
  • metro M1B ze severozápadu evropské strany Istanbulu do stanice Otogar (Coach Station), kde lze přestoupit na M1A směrem na letiště
  • metro M2 ze severovýchodní části evropské strany Istanbulu s přestupem v Yenikapı
  • tramvaj T4 ze severu evropské části města na zastávku Topkapı-Ulubatlı / Vatan trasy M1 (společná část pro M1B a M1A)
  • tramvaj T1 může přivézt účastníky z centrální a jižní části evropské strany Istanbulu na zastávku Zeytinburnu na trase metra M1A
  • metrobus je kriticky přeplněný i normálně v ranních a odpoledních špičkách. Propojuje především západní část evropské strany Istanbulu, kde žádné kolejové spojení není (tedy vlak, metro či tramvaj). Trasa metrobusu vede navíc nepříliš daleko letiště.

Nejkritičtějším bodem je opět Yenikapi, kde se potkává hned několik tras. Tamní stanice metra M1 je zastaralá a nepříliš vyhovující.

Již dříve se pro klíčové časy provozovaly vlaky typem start-cíl, tedy bez zastavování na zastávkách mezi první a poslední stanicí trasy.

Je také obvyklé, že se z některých míst přivážejí účastníci autobusy, případně sami přijíždějí vlastními auty. Lze tedy očekávat dopravní zácpy na dálnici E5 (tedy daleko horší než obvykle).

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,