Přeskočit na hlavní obsah

Hlavní opoziční strana v Turecku má nového lídra

Dosavadní letitý šéf strany CHP Kemal Kılıçdaroğlu kandidoval za tuto stranu a řadu dalších jako společný prezidentský kandidát letos na jaře a prohrál. Také kvůli následné poměrně divoké (ne)komunikaci přibývaly hlasy volající po odstoupení z vedení CHP. To se nakonec v noci na neděli stalo. A kdo je jeho nástupcem?


Je jím Ekrem İmamoğlu?

Druhým nejviditelnějším členem vedení Republikánské lidové strany CHP je současný starosta Istanbulu Ekrem İmamoğlu. Ten působí ve straně jako "korunní princ", protože je vzhledem k současnému vedení ve věku jejich dětí (ačkoli coby jako ročníku 1970 mu je 52 let). Vedení prakticky všech větších politických stran mají šéfy s věkem zhruba 67 let a výš (dáma má přednost):

  • İyi Parti: Meral Akşener = 67 let
  • AKP: Recep Tayyip Erdoğan = 69 let
  • CHP: Kemal Kılıçdaroğlu = 74 let
  • MHP: Devlet Bahçeli = 75 let

Vedení strany nebývá na krátkou dobu, takže volba vedení je vhodné nemít věkového důchodce.




Kdo doposud stranu CHP vedl?

Byli to následující lídři:

  • 1923-1938: Mustafa Kemal Atatürk
  • 1938-1972: İsmet İnönü
  • 1972-1980: Bülent Ecevit
  • 1992-1995: Deniz Baykal
  • 1995-1995: Hikmet Çetin
  • 1995-1999: Deniz Baykal
  • 1999-2000: Altan Öymen
  • 2000-2010: Deniz Baykal
  • 2010-2023: Kemal Kılıçdaroğlu

Kdo to bude od tohoto sjezdu CHP?


...and the winner is...

Tím je 49letý Özgür Özel, člen Velkého národního shromáždění Turecka od 2011 za provincii Manisa. V letech 2015 až 2023 působil jako předseda parlamentní skupiny CHP.

MIMOCHODEM: Také on spadá do pravidla, že lídři mají jedno až dvojslabičné jméno i příjmení, aby se lépe pamatovalo a skandovalo. V případě CHP to tak bylo od roku 1972 do roku 2010. V Turecku mají také velkou šanci ti s dvojslabičným jménem a trojslabičným příjmením, což bylo v případě CHP 1938 až 1980 (tedy do zrušení politických stran po převratu) nebo lídři stran AKP, MHP či İyi parti.


Özgür Özel (zdroj: aa.com.tr)


MIMOCHODEM: Opět začne noční můra zahraničních novinářů, kteří se budou muset naučit jméno nového lídra jak psát, tak i přečíst tak, aby to alespoň přibližně připomínalo jeho jméno.

Ekrem İmamoğlu má před sebou jinou bitvu, náročnější. Musí obhájit post starosty velkoměsta Istanbulu. Nadšení pro něj z před čtyřmi lety vyprchává, k tomu se blíží nepříjemná katastrofa (nedostatek vody), za což může vedle malého přívalu srážek také příliš slabý a měkký tlak na spotřebitele vody, aby vodou šetřili.

MIMOCHODEM: Cynicky se splnilo posměšné označení "bay bay Kemal" (podle anglického By bye Kemal, sbohem Kemale) prezidenta Erdoğana, který (nebo jehož tým) reagoval na označení "bay Kemal" (pan Kemal, ovšem tato forma se používá spíš pro cizince, v Turecku je to spíš Kemal bey, což ale na druhou stranu nelze použít jako jednoznačnou "obchodní značku"), které používal Kemal Kılıçdaroğlu v předvolebním boji.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,