Přeskočit na hlavní obsah

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[AKTUALIZACE V 13:55] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech.


Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny

Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy. 

MIMOCHODEM: Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time!


silnice Orhaneli-Bursa na jih od Istanbulu (zdroj: AA)


Sníh se dokonce objevil i na lyžařských střediscích nedaleko města Antalya.

MIMOCHODEM: Sníh padající v Turecku je kvůli nedávným vyšším teplotám i blízkosti moře mokrý a těžký. Na prozatím nepromrzlé zemi tvoří poloprůhlednou hmotu, která svou klouzavostí připomíná mýdlo. Proto postačí jen pár centimetrů na to, aby byly dopravní prostředky vyřazeny z provozu a doprava paralyzována. Tím se situace liší od českých nebo slovenských hor, kde je obvyklejší mít suchý, lehký a sypký sníh typu prašan. Těžký sníh ale střední Evropa pamatuje z ledna 2006 i ledna 2010 nebo ledna 2017, kdy se pod jeho tíhou řada střech propadla (viz zřícení střechy výstavní haly v polských Katovicích s 62 oběťmi, zřícení střechy supermarketu Lidl v Ostravě, zřícení střechy sportovní haly v České Třebové nebo zřícení střechy zimního stadionu v německém městě Bad Reichenhall atd.).



Istanbul, Šile: Mořské vlny rozbily část vesnice

Když se v Istanbulu řekne Šile, vybaví se oblíbené přímořské letovisko na asijské straně města na břehu Černého moře. Ovšem je to letovisko, ale vlivem ročních období se nyní mění z letoviska přes podzimisko na zimovisko.


ulice v přímořském letovisku Šile na břehu Černého moře v Istanbulu (zdroj: AA)


Černé moře je ve svých mělkých částech mírné a oblíbené, což známe z Rumunska nebo Bulharska (ale i tam vichřice napáchala škody). Ale v Turecku se vlivem rychlých proudů těsně u pobřeží mění někdy ve smrtelnou past, ve které každoročně uvízne řada lidí.


ulice v přímořském letovisku Šile na břehu Černého moře v Istanbulu (zdroj: yesilgazete.org)


Také z toho důvodu je v Turecku Černé moře zapsáno jako zrádné. Současná bouře tuto pověst jen potvrdila. Na řadě míst vlny dosáhly výšky pěti až šesti metrů a zvýšená voda zaplavila řadu pobřežních částí, kde napáchala značné škody.


rybářský přístav v Istanbulu na břehu Černého moře v Istanbulu (zdroj: AA)


Podobnou spoušť nadělaly mořské vlny v Esenköy v provincii Yalova, která se nachází na jižním břehu Marmarského moře (jihozápadně od Istanbulu).


Batman: Noční povodeň, nezvěstné tři děti

Blesková povodeň ve městě Batman přišla v noci, což zvýšilo efekt překvapení. Batmanský guvernér a zástupce starosty Ekrem Canalp oznámil, že v centru města spadlo více než 100 milimetrů srážek. Čtyřiapadesátiletého Lalihana Günera, který bydlí ve čtvrti Seyitler, zastihla záplavová voda, jeho tři děti byly povodní zachyceny. Po obdržení zprávy, že se v záplavové vodě ztratili 3 sourozenci ve věku 1, 3 a 5 let, začaly pracovat týmy. Práci ztěžuje fakt, že vedle vody přiteklo velké množství bahna.

Poslední a smutná informace hovoří o tom, že se našla tělíčka dvou dětí, třetí se stále hledá.


Zonguldak: Potopená námořní loď, nezvěstní námořníci

V okrese Ereğli provincie Zonguldak byla nákladní loď Pallada (postavena roku 1968, hrubá tonáž 2457 tun GRT, délka 114 metrů, šířka 13 metrů, maximální rychlost 9,1 uzlu) kvůli bouři unášena a najela na mělčinu. Týmy spojené s velitelstvím pobřežní stráže komunikovaly s kapitánem lodi. Nákladní loď se kvůli velkým vlnám roztrhla napůl. Loď vyplavila na břeh ve dvou kusech. 13 členů posádky na palubě bylo zachráněno.


obě části lodě Pallada, nyní vedle sebe (zdroj: turkdeniz.com)


Další námořní loď v problémech se ocitla v provincii Bursa na břehu Marmarského moře.


zdroj: denizhaber.com


Schyluje se ale k další a zřejmě větší katastrofě. Po opuštění přístavu Zonguldak ztracen kontakt s tureckou nákladní lodí Kafkametler, která přepravovala náklad z Ruska do Izmiru. Na lodi je 12 členů posádky.

Napříč Tureckem se potopilo tolik malých lodí, že už je ani média nepočítají.


Školní prázdniny v řadě postižených oblastí

Protože při katastrofách jsou postiženy i silnice a dopravní prostředky (někdy také obydlí nebo pracoviště rodičů), jsou pro žáky a studenty vypsány jednodenní mimořádné prázdniny guvernéry příslušných provincií. Jedná se o provincie či okresy (zdroj: NTV):

  • Batman
  • Amasra (provincie Bartın)
  • Karlıova a Yedisu (provincie Bingöl)
  • Bolu
  • Bismil a Kulp (provincie Diyarbakır)
  • Akçakoca a Yığılca (provincie Düzce)
  • Šile (provincie Istanbul)
  • Hendek (provincie Sakarya)
  • Ayancık, Türkeli, Gerze a Erfelek (provincie Sinop)
  • Zonguldak

Dopravní výchova byla kvůli nepříznivé situaci na silnicích přerušena v okresech Eflani a Eskipazar provincie Karabük.


zasněžené město Bolu


Provincie Sinop zakazuje do 18. hodiny provoz jednostopých vozidel. Pro dnešek jsou postižení zaměstnanci a těhotné zaměstnankyně uvolněny z práce.


Západ sčítá škody, východ trpí

Vichřice a déšť začal na západě a pokračoval na východ. Západ si již může pomalu oddychnout a sčítat škody, na východě Turecka ale nebezpečí stále trvá.


mapa výstrahy pro dnešek 20. listopadu 2023 (zdroj: MGM)


Podle poslední předpovědi turecké meteorologické služby přetrvává oranžový výstražný stupeň v provinciích Bingöl, Tunceli [tundželi] a Erzincan [erzindžan] a nově platí v severovýchodních provinciích Artvin a Rize, stejně tak jako v jihovýchodních provinciích Şırnak [šýrnak] a Hakkâri [ha-kári].

A jaké nebezpečí hrozí tam? Podle předpovědi se očekává až 100 milimetrů srážek v pouhých 12 hodinách, ve vyšších polohách srážky sněhové.


Aktualizace v 13:55

Ministr vnitra oznámil, že doposud si vichřice a následné záplavy vyžádaly devět obětí. Ztracená loď a její námořníci se zatím hledají. V provincii Bingöl se na kluzké vozovce převrátily dva autobusy, celkem 22 zraněných.


převrácený autobus v provincii Bingöl (zdroj: AA)


Situace v provincii Zonguldak postihla také elektrickou síť. Její výpadky byly takové, že to postihlo také internetové připojení, jehož výkon klesl na méně než polovinu.


zdroj: twitter.com/netblocks/


A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,